Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu / EPA-ELTA nuotr.

Nors pusė Izraelio gyventojų jau gavo antrąsias vakcinų dozes, tačiau okupuotuose palestiniečių regionuose vakcinacija vyksta kur kas lėčiau. Izraelio sveikatos ministras pranešė, kad 9,2 mln. gyventojų turinčiame Izraelyje abejom „Pfizer/BioNTech“ vakcinomis nuo COVID-19 pasiskiepijo daugiau nei pusė žmonių.

Tačiau palestiniečių valdžios, kuri naudojo Izraelio dovanotus ir ribotus vakcinų kiekius, valdomuose regionuose vakcinacija vyksta kur kas lėčiau. 5,5 mln. palestiniečių, gyvenančių okupuotame Vakarų krante ir Gazos ruože kol kas yra sulaukę apie 120 tūkst. vakcinų.

Izraelis, paskiepijęs daugiau nei 4,6 mln. gyventojų, ir toliau tęsia pasaulyje pirmaujančią kampaniją, kurios dėka infekcijos rodikliai smuko ir tai leido atlaisvinti dalį ribojimų.

Nepaisant to, Izraelis susilaukė tarptautinės kritikos dėl to, kad nededa pakankamai pastangų dėl palestiniečių vakcinavimo. Jis teigia, kad patys palestiniečiai yra atsakingi dėl tokių sveikatos priemonių jų pusiau autonominiuose regionuose. Tuo tarpu kritikai, teisių gynėjai ir kai kurie JAV demokratų partijos įstatymų leidėjai pabrėžė, kad Izraelis, kaip okupuojanti valstybė, neša atsakomybę už kontroliuojamos populiacijos vakcinavimą.

Mirčių dėl COVID-19 skaičius Izraelyje krito 85 %

Pareiškime, kuriame skelbiama apie naujų COVID-19 atvejų kritimo etapą, Izraelio sveikatos ministras Yuli Edelstein ketvirtadienį ragino piliečius „sekti sveikatos nurodymus tam, kad koronavirusas daugiau nebegrįžtų.“

Jis sakė, kad 50,07 % visos populiacijos gavo abi vakcinos dozes, o 55,96 % pirmąją dozę. Pilnai pasiskiepijusiems ir dar maždaug 8,7 % persirgusiųjų COVID-19 ir įgavusių imunitetą, Izraelis išduoda vadinamuosius „Žaliuosius pasus“, kurie leidžia būti įvairiose laisvalaikio vietose.

Švelninti karantiną Izraelis pradėjo vasario pabaigoje. Dauguma verslų bei mokyklų, taip pat ir oro uostų, laikantis atsargos priemonių pradėjo pamažu veikti.

Anot Izraelio Weizmann mokslo instituto duomenų analitiko Eran Segal, valstybė pastebėjo 85 % kritimą COVID-19 mirčių skaičiuje ir 86 % mažiau kasdien užfiksuojamų koronaviruso atvejų nuo trečiojo atvejų šuolio sausio viduryje.

Izraelio sveikatos ministerijos generalinis direktorius Hezi Levi „Reuters“ naujienų agentūrai sakė apskaičiavęs, kad visa populiacija pilnai paskiepyta bus iki gegužės pabaigos.

Izraelis buvo įvedęs tris karantinus ir užfiksavo 6157 mirtis nuo koronaviruso. Visuomeninis nusivylimas išaugo dėl netolygaus ribojimų vykdymo tarp ultraortodoksų.

Ribota vakcinacijos programa

Kiek anksčiau kovo mėnesį, Palestina gavo 60 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinų, kurios buvo atgabentos pagal Jungtinių Tautų „COVAX“ programą.

Palestinos valdžia pranešė, kad sveikatos sektoriaus darbuotojai, žmonės, kuriems 75 m. ir vyresni bei turintys inkstų ligų ar sergantys vėžiu galėtų gauti vakciną.

JT sako planuojantys atgabenti tiek vakcinos dozių, kad „COVAX“ programos pagalba užtektų paskiepyti milijoną palestiniečių.

Palestiniečiai taip pat gavo apie 60 tūkst. rusiškos „Sputnik V“ vakcinos iš Jungtinių Arabų Emyratų ir laukia dar 100 tūkst. kinietiškų vakcinos dozių.

Pirmąjį, 1 tūkst. rusiškos „Sputnik V“ vakcinos dozių, pristatymą Gazos ruožui praėjusį mėnesį Izraelis tyčia blokavo dviem dienom prieš Izraelio vyriausybės sušvelnėjimą.

Palestinos sveikatos ministras sakė, kad 1910 mirčių nuo COVID-19 užfiksuota Vakarų krante ir dar 593 Gazos ruože.

Izraelis paskiepijo daugiau nei 100 tūkst. palestiniečių darbuotojų su leidimais patekti į Izraelį ar Izraelio gyvenvietes Vakarų krante.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: