Aleksejus Navalnas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiandien Kirovo apskrities teismas priėmė lemtingą sprendimą Aleksėjaus Navano, vienintelio tikrai opozicinio Kremliaus režimui kandidato į Rusijos prezidentus, byloje. Po to kai jau primtą Rusijos teismo verdiktą panaikino Strasbūro teismas, Aleksejus pasinaudoju trumpu atokvėpiu ir pareiškė apie savo kandidatavimą į pagrindinį jo šalies postą.

Tikimybė, kad pakartotinai vykstančiame teismo procese, savo vyksmu labai primenančiame Kafkos kūrinius, Navalnas bus išteisintas buvo niekingai maža. Pagrindinis Kremliaus kritikas teisiamas už tai, kad per brangiai pardavė mišką, t.y. buvo sumanus verslininkas ir sėkmingai vystė komercinę veiklą. Be to, kad visi kaltinimai Navalnui absoliučiai laužti iš piršto, teismas neleido pateikti papildomų įrodymų byloje, tokių kaip palyginamosios tuometės rinkos kainos ir t.t. T.y. Teismas apkaltino opozicionierių pardavus medieną brangiau nei rinkos kaina, bet ištirti tą rinkos kainą atsisakė.

Buvo mažai tikėtina, kad bene vieninteliam tikram Rusijos politikui pavyks sudalyvauti 2018-jų rinkiminėje kovoje. 2016 m. gruodį A. Navalnas paskelbė, kad ketina dalyvauti 2018 m. Rusijos prezidento rinkimuose. Pagal šalies įstatymus, A. Navalnas galėtų iš tiesų dalyvauti rinkimuose tik tuomet, jei jam bus atšauktos skirtos įkalinimo bausmės. Jis neturėtų daug šansų laimėti, bet vien jo dalyvavimas pavojingas diktatoriui. Tad visos pajėgos metamos jo sustabdymui.

„Aš suprantu, kad viskas nebus teisinga,” pripažino Aleksėjus, „Per mano politinę karjerą dažnai teko susidurti su fiktyviais kaltinimais baudžiamosiose bylose. Tai priimtiniausias Kremliui sprendimų būdas.” sako jis.

Pakartotiname teisme A. Navalnas dar kartą pripažintas kaltu, jam skirta penkių metų lygtinio laisvės atėmimo bausmė. Taigi, nors ir išlikdamas laisvėje A. Navalnas nebegalės sudaryti konkurencijos dabartiniam Rusijos federacijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Alexey_Navalny

Aleksejus Navalnas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pradedant 2011 m. Aleksėjus Navalnas intensyviai ir nepailstamai demaskuoja režimą publikacijose nušviečiančiuose valdančiųjų korupcijos mastą. Jo posakis apie„Vieningąją Rusiją”, jog tai „vagių ir nusikaltėlių partija“ plačiai pasklido po šalį ir tapo dažnai vartojamas. Aleksėjus su komanda sukūrė dokumentinį filmą apie Rusijos generalinį prokurorą Jurijų Čaiką ir jo sūnus, uždirbančius milijonus dolerių iš valstybės užsakymų. 2013 m. politikas dalyvavo Maskvos mero rinkimuose ir juose surinko 27 proc. balsų, pralaimėjęs V. Putino remiamam Sergejui Sobianinui. A. Navalno komanda tvirtino, kad jie gavo daugiau nei 27 proc. balsų ir šie rezultatai buvo suklastoti.

A. Navalnas aktyviai naudoja savo tinklaraštį ir Twitterį, kuriame turi daugiau nei pusantro milijono sekėjų. Savo tinklaraštyje aktyviai viešina korupcijos atvejus: jis apkaltino ministro pirmininko pavaduotoją Igorį Šuvalovą dėl nelegalių piniginių pervedimų ir šiuos pervedimus patvirtinančius dokumentus paskelbė savo tinklaraštyje, taip pat paviešino dokumentus apie Rusijos Tiriamojo komiteto vadovo Aleksandro Bastrykino nelegalų verslą ir turtą Čekijoje.

Taip pat skaitykite: Ramzanas Kadyrovas – antras žmogus Rusijoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: