Pexels com archyvo nuotr.

Septyni iš dešimties vartotojų mano, kad programišių atakos kelia rimtą grėsmę jų sveikatai, saugumui ir gerovei. Praėjusį mėnesį ESET saugumo ekspertai apklausė 750 amerikiečių, kaip jie vertina rizikas, kurias sukelia programišių įsilaužimai į kompiuterines sistemas.

Atsakant į klausimą, kokią dydžio grėsmę programišiai kelia žmonių sveikatai, saugumui ir gerovei, respondentai galėjo rinktis iš keturių atsakymų: mažą arba jokią, vidutinę grėsmę, rimtą ir labai didelę grėsmę.

70 proc. apklaustųjų tiki, kad ši grėsmė yra arba rimta, arba labai didelė – atitinkamai 35,7 proc. ir 35,6 proc. respondentų. Pasak apklausos organizatorių, šie rezultatai puikiai atskleidžia, kokia būtų negatyvi visuomenės reakcija sužinojus, kad jų asmens duomenis sauganti ar tvarkanti organizacija patyrė kibernetinę ataką.

Kita vertus, per pastaruosius metus įvyko tiek daug saugumo pažeidimų, kad vartotojai tiesiog pradeda prie jų priprasti, šie reiškiniai vis mažiau jaudina. IT specialistai tokį abejingumą kartais vadina „pažeidimo nuovargiu (angl. „breach fatigue“).

Pasak ESET saugumo eksperto Stephen Cobb, nuolatinės blogos naujienos apie privatumo bei duomenų pažeidimus gali turėti ir atvirkštinį poveikį – negatyvas kaupsis tol, kol galiausiai prasiverš pro abejingumą, tad kai kurie ateities saugumo incidentai sulauks didelio visuomenės nepasitenkinimo.

Pavyzdžiui, praėjusių metų rugsėjį Amerikoje populiariai vartotojų kredito ataskaitų teikėjai „Equifax“ patyrus kibernetinę ataką, agentūros akcijų vertė per kelias dienas smuko nuo 143 iki 90 JAV dolerių ir iki šiol nepasiekė savo turėtos vertės (šiuo metu svyruoja apie 114 JAV dol.).

„Pakanka pažiūrėti, kokios emocijos užvirė po tokių naujienų, kaip programišių bandymas kištis į Amerikos prezidento rinkimus, ar „Facebook“ ir „Cambridge Analytica“ fiasko – šiuo metu organizacijoms itin sunku išsaugoti gerą vardą ir reputaciją vartotojų akyse, jei jos susiduria su rimtais saugumo incidentais“, – teigia S. Cobb.

Nors saugumo ekspertai pripažįsta, kad sunku lyginti šių metų apklausos rezultatus su pernai vykdytos, nes respondentams buvo pateikti skirtingi atsakymų variantai, vis dėlto matosi, kad vartotojų nuomonė apie programišių keliamų rizikų dydį šiek tiek pakito. 2017 m. saugumo incidentų keliama grėsmė saugumui ir gerovei buvo vertinama taip: 33,5 proc. apklaustųjų manė, kad ši grėsmė yra itin didelė, o 35 proc. – vidutinė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: