Jair Bolsonaro

Gaisrus Amazonijoje sukėlė čiabuviai ir ūkininkai. Tą jie daro tam, kad „išgyventų“. O Covid-19 nelaimė? Tai – spaudos kaltė, nes šios krizės akivaizdoje tarp žmonių „sėja paniką“, taip pat dėl to kalti yra ir 27 Brazilijos gubernatoriai ir Aukščiausiasis Teismas dėl „pandemijos valdymo“.

Jair Bolsonaro teisinasi ir griežtai atmeta daugiau nei metus jam adresuotą kritiką dėl gaisrų, naikinusių Amazoniją, o dabar niokojančių Pantanalį, pietvakarinę didžiojo drėgnojo atogrąžų miško dalį. J.Bolsonaro taip kalba per 75-osios Jungtinių Tautų Generalinės asamblėjos atidarymo kalbą. „Mus puola žiauri dezinformacijos kampanija, palaikoma tarptautinių organizacijų, veikiančių neaiškių interesų labui“, – sako Brazilijos prezidentas. 137 tūkst. aukų ir daugiau nei 5 milijonai užsikrėtusiųjų yra „sveikatos krizės, paveikusios visą pasaulį“ pasėkmė. O pats J.Bolsonaro su savo vyriausybe esą padarė viską, kad tą krizę suvaldytų. Tiek teisingų priemonių taikymu, tiek valstybės gyventojų parama. Jokių nesutarimų su kitomis institucijomis, jokių pasipriešinimų medikų ir mokslininkų nurodymams.

Priešingai. J.Bolsonaro teigia: „Mūsų vyriausybė suorganizavo daugybę pagalbos bei paramos programų“, kaip, pavyzdžiui, 1000 dolerių išmokas visiems (nors iš tiesų tai buvo 100 dolerių išmokos) bei „skyrė 100 milijardų dolerių kovai su pandemija“. Kraštutinės dešinės lyderis vengia pasakyti, jog šiuos sprendimus priėmė Kongresas, o ne prezidento kabinetas ar vyriausybė. Taip pat kaip vengia pripažinti, kad koronaviruso bangos metu jis sistemingai boikatavo apsaugos priemones, ribojimus bei karantiną, kuriuos laikas nuo laiko skelbdavo Brazilijos valstijų gubernatoriai. Mūšis, į kurį galiausiai turėjo įsikišti ir Aukščiausiais Teismas, nuspręsdamas, jog saugumo priemonės turi būti įgyvendintos ir jų turi būti laikomasi.

O jei Brazilija mokėjo ir vis dar tebemoka didelę kainą žmonių gyvybėmis ir užkrėstųjų skaičiumi, tai kaltė turi prisiimti kiti. Kaip prezidentas vis kartoja, jis reagavo greitai ir gerai. Tiek pandemijos, tiek gaisrų metu. Brazilija jo teigimu „padėjo pamaitinti pasaulį“ pirmosios Covid-19 bangos metu. Jis priminė, kad jo šalis „dar niekada neeksportavo tiek daug“ ir dar tiek „neinvestavo į technologijas“, kad pažabotų ekologinius nusikaltimus. O jei šiandien dalis Amazonijos dega, tai yra „žemdirbių ir vietinių gyventojų kaltė, nes jie sukelia gaisrus tam, kad išgyventų“ ir tai tikrai neprikaluso nuo medkirčių, dirbančių žemės savininkams, kurie ieško naujų plotų sojos pupelių auginimui ir ganykloms.

Trumpai tariant, Pantanalis patiria tokias pačias problemas kaip ir Kalifornija. Gaisrai yra „aukštos temperatūros“ padarinys. Atogrąžų miškai yra drėgnis, pridūrė J.Bolsonaro, todėl „sudėtinga, kad degtų taip intensyviai ir nesuvaldomai“. Be to, pasaulio plaučius „saugo brazilų kariai ir atitinkamos struktūros. Esame lyderiai atogrąžų miškų apsaugos sektoriuje, turime vienas geriausių ir įvairiausių energijos formulių pasaulyje ir esame atsakingi tik už 3 procentus anglies dvideginio išmetimo“.

Na, tada viskas gerai. Šio prezidento Brazilija viską daro geriausiai. Jam skirta kritika yra „įkyrios ir dezinformacinės kampanijos“ rezultatas. Jair Bolsonaro savo teisina ir eina pirmyn. Jis net yra įsitikinęs, kad vaidina esminį vaidmenį ginant krikščionybę. „Brazilijos žmonės yra konservatyvūs krikščionys, o mano vyriausybė kovoja prieš neapykantą krikščionybės atžvilgiu“, – teigė prezidentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: