Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas. ELTA Andriaus Ufarto nuotr.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareikalavo Kongreso imtis veiksmų ir įveikti nesutarimus dėl paramos Ukrainai, sakydamas, kad didelio masto Rusijos oro ataka rodo, jog Kremlius tikisi „sunaikinti“ provakarietišką šalį.

„Jei Kongresas kitais metais nesiims skubių veiksmų, mes negalėsime toliau siųsti ginkluotės ir gyvybiškai svarbių oro gynybos sistemų, kurių Ukrainai reikia, kad ji galėtų apsaugoti savo žmones. Kongresas turi nedelsdamas imtis veiksmų“, – pranešime sakė J. Bidenas.

Naujausias rusų išpuolis Ukrainoje, per kurį, anot šios šalies institucijų, buvo paleistos 158 raketos ir smogiamieji dronai, „buvo didžiausia oro ataka prieš Ukrainą nuo šio karo pradžios“, pažymėjo J. Bidenas.

„Tai aiškus priminimas pasauliui, kad po beveik dvejų šio niokojančio karo metų (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino tikslas lieka nepakitęs. Jis siekia sunaikinti Ukrainą ir pavergti jos žmones. Jis turi būti sustabdytas“, – akcentavo JAV prezidentas.

Demokratijų partijos lyderis pabrėžė, kad amerikiečiai turėtų didžiuotis, jog JAV karinė pagalba padėjo Ukrainai kovoti už savo „laisvę ir nepriklausomybę“.

Kongreso respublikonai blokuoja galimybę atnaujinti JAV karinę paramą Ukrainai. Ketvirtadienį buvo paskelbta apie paskutinę siuntą, skirtą naudojant anksčiau patvirtintas lėšas.

Baltieji rūmai pranešė, kad J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas penktadienį su savo kolega iš Lenkijos Jaceku Siewiera aptarė pranešimus, kad per NATO narės Lenkijos oro erdvę praskriejo Rusijos raketa. „Ponas Sullivanas išreiškė Jungtinių Valstijų solidarumą su mūsų artima NATO sąjungininke Lenkija“, – sakė Baltieji rūmai.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: