Bangkwang kalėjimas, šiaurinėje pusėje nuo Bankoko, Tailandas. 1930 metai. Čia kartų kartomis katės gyvena šiame kalėjime, ir jų skaičius siekia apie 700. Tai tapo joms namais, iš kurių, matyt, nė neketina bėgti. Jau kelis dešimtmečius kalėjimo prižiūrėtojai bandė išsiųsti jas lauk, tačiau jos vis grįždavo. Galiausiai kalėjimo pareigūnai perėmė priešingą taktiką – pasiūlė kaliniams įsigyti po katę. Nes yra daugelis nuteistųjų, kuriuos lankytojai aplanko labai retai. Neoficialūs tyrimai parodė, kad katės ne tik sumažino žiurkių plitimo populiaciją, bet jos tai pat mažina pyktį ir agresiją tarp kalinių. Tai pat skatina švelnesnį elgesį.

Yra nežinoma, kada kačių įsigijimo programa prasidėjo Bangkwang‘o kalėjime, bet nuo to prasidėjo kaip tam tikras terapijos seansas kalėjimuose. Nuo 2012 metų prisijungė prie šios programos 39 JAV valstijos, ir buvo leidžiama auginti gyvūnus kalėjimo teritorijoje. JAV kalėjimuose yra auginama bei priglaudžiama nemažas kiekis benamių kačių. Šunys tai pat yra auginami pagal esamas kalėjimo galimybes ir kalinių norus.

Kačių įsigijimo programa buvo naudojama, net ir esant maksimaliam saugumo kalėjime Indianos valstybiniame kalėjime Michigano mieste. Jis gyvuoja jau daugiau nei 20 metų ir niekas iki šiol nežino, kaip katės pateko į kalėjimą, kuriame gyvena apie 2300 vyrų kalinių. Šiandieną šią programą administruoja gyvūnų prieglauda ,,Fried‘s“, kuri teikia pagalba ir šiam kalėjimui.
Kates kalejimeIndianos kalėjime dabar gyvena 75 katės ir kiekviena iš jų turi savo ID ženklelį. Kaip ir kiti kaliniai, tačiau jų vardai šiek tiek mielesni. Ši programa suteikia galimybę kiekvienam kaliniui, kuris nori ir paprašo galimybę auginti katę. Katę yra leidžiama auginti kalinių korpusuose atsižvelgiant į kalinio buvimo trukmę. Kaliniai gali pirkti gyvūnams skanėstus, žaislus, kurti savo katėms baldus. Yra galimybė naudoti pavadėlį, kad katės galėtų eiti kartu su savo šeimininkais. Kituose kalėjimuose katės gali laisvai vaikščioti aplinkui po kalėjimo teritoriją.

Ši programa yra tokia populiari, jog šiuo metu dalis kalinių yra laukiančiųjų sąraše. Ir dabar įsigyjant katę yra nurodomi labai griežtos taisyklės – ,,jei nori turėti katę, pažeidėjas privalo turėti darbą“, teigia Pam James, viešosios informacijos pareigūnas, Indianos valstybiniame kalėjime. ,,Jie įsipareigoja pirkti visą maistą bei kraiką. Jeigu jie gauna teisę išeiti lygtinai, katę turi pasiimti kartu.“

Kates kalejime 3

Tai pat kalėjimo prižiūrėtojai atsižvelgia ir į kalinių elgesį. Jeigu rodoma didelė pažanga – atsiranda glimybė gauti katę, tačiau, pastebėjus smurto ar streso potraukį tarp kalinių, katės yra laikinai paimamos, kol atsistatys geras kalinio elgesys kalėjimo teritorijoje.

Nuteistieji yra linkę sukurti stiprų ryšį su savo katėmis. Maksimalaus saugumo HMP Shotts kalėjime Škotijoje vienas kalinys teigė, jog katė buvo pati pirmoji, kuri ,,parodė jam tikrąją meilę per septynerius metus”.

Kates kalejime 4

,,Pažeidėjus gydo augintiniai tai pat, kaip ir jų vaikai“, sako Pam James. ,,Tai ramina. Tai yra kažkas, kas tiesiog duoda jiems meilės. Kaliniai gauna kažką svarbaus gyvenime, kas suteikia jiems be sąlygišką meilę.“

Skatinant geresnį elgesį, kaliniai, kurie priima kates gauna teigiamą psichologinę patirtį. Pasak psichologo Dr. Stuart Bassman, kuris specializuojasi padėti kaliniams grįžti į normalų gyvenimą, daugelis nuteistųjų vaikystėje skriaudė ir išnaudojo gyvūnus. Tačiau santykiai tarp kalinio ir gyvūno krypsta į kitą pusę: vien Čikagoje, trejų metų tyrimas parodė, jog 65 procentai žmonių, suimtų už nusikaltimus su gyvūnais, tai pat naudojo smurtą ir prieš žmones. Kalėjimo katės suteikia kaliniams galimybę simboliškai atsilyginti ir išpirkti savo klaidas, auginant bei prižiūrint gyvūną. 

Kates kalejime 6

,,Katės atstovauja naują pradžią“ – teigia psichologas. ,,Asmuo, kuris įkalintas, galvoja, jog jie tai pat gali turėti naują gyvenimą, kaip ir katės. Tačiau reikia labai perdirbti save, jog tai įgyvendinti.“ Galbūt tai tam tikra nuodėmių atpirkimo galimybė.

Galų gale – yra dvipusė pergalė. Prieglaudos katės gauna mylinčius namus, o kaliniai pradeda savo gyvenimo reformas su kačių pagalba. Fried‘s gyvūnų globos namai gavo daugybę laiškų iš dabartinių kalinių, kurie dėkoja už tokia galimybę. Vienas iš nuteistųjų rašė apie savo katę, jog ji yra jo nuolatinis džiaugsmas, kuris atnešė tiek daug meilės ir laimės. Ir klausimas ar be katės jis būtų pajautęs tai savo gyvenime.

Taip pat skaitykite: Ar apkabintumėte 635 kilogramų mešką? [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: