Keitlin Džener © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Buvusi olimpinė čempionė ir televizijos realybės šou žvaigždė, priklausanti respublikonų partijai, gubernatore sieks tapti valstijoje, kurioje dominuoja demokratai.

Keitlin Džener – įvairiose srityse žinoma Amerikos asmenybė. Sužibėjusi sporto pasiekimais, vėliau pasirodžiusi kino industrijoje bei televizijoje, dabar su pasauliu dalijasi savo, kaip transeksualės istorija ir yra laikoma vienu atviriausių lytį pakeitusių žmonių.

Rinkimai, vyksiantys referendumo pagrindu, turėtų būti patvirtinti šį mėnesį, kadangi peticija prieš dabartinį gubernatorių demokratą Geiviną Niusomą surinko reikiamą balsų skaičių.

Rinkėjų bus klausiama ar jie nori, kad Niusomas pasiliktų ar vis dėlto jie nori kito kandidato.

Anot žinių portalo „Axios“, Džener sukūrė komandą, kurioje yra keletas buvusio prezidento Donaldo Trumpo patarėjų.

Kalifornijos gyventojai nori gyventi geriau ir to nusipelnė iš gubernatoriaus,“ penktadienį, patvirtindama savo kandidatūrą, „Twitter“ paskyroje rašė Džener.

Politikai per ilgai dalijo pažadus, o tada juos laužė. Mums reikia lyderio su vizija, kurią jis galėtų įgyvendinti,“ sakė ji.

Keitlin Džener pažadėjo, kad jos kampanija bus viena iš „sprendimų“ bei bus tarsi „planas, kurio dėka valstija vėl suklestės“.

Ji pridūrė, kad savo kampaniją oficialiai pradės kiek vėliau.

Jei rinkimai dėl dabartinio gubernatoriaus mandato atšaukimo įvyktų, tokie rinkimai JAV istorijoje įvyktų ketvirtą kartą.

Niusomas sulaukė kritikos dėl pandemijos valdymo. Pradėjus mažėti susirgimų skaičiui, verslo savininkai jam pažėrė kritikos už griežtus suvaržymus.

Džener viename savo įrašų save pavadino „užtikrinta laimėtoja“ ir pridūrė, kad ji yra „vienintelis žmogus iš šalies, kuris gali padaryti galą Geivino Niusomo siaubingo valdymo laikams.“

Viljamas Brusas Dženeris / Keitlin Džener © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Keitlin Džener – kas ji?

Keitlin Džener yra žymiausia amerikietė tapusi translyte. 

Briusas Dženeris gimė 1949 m. spalio 28 d. Niujorke. Dar vaikystėje jam buvo diagnozuota disleksija – mokymosi sutrikimas (neturintis nieko bendro su intelekto lygiu), o tai paskatino realizuoti save sporte. Vidurinėje žaidė futbolą, netgi užsitarnavo futbolo stipendiją Graceland’o universitete, tačiau po kelio traumos buvo privestas mesti šį žaidimą.

Vienas iš trenerių, pastebėjęs Bruce potencialą paskatino vaikiną išbandyti jėgas dešimtkovėje ir tai buvo puikus sprendimas: 1974m. Briusas tapo Amerikos vyrų dešimtkovės čempionu, 1975 m. laimėjo nacionaliniame Prancūzijos čempionate, 1976 m. pelnė aukso medalį Oimpinėse žaidynėse Kanadoje ir netgi pagerino pasaulio rekordą. Tai tik dalis pergalių, kurios Jenner padarė sporto herojumi ir ne kartą iškėlė į sportininkų garbės sienas.

Baigęs sportininko karjerą, kurį laiką užsidirbo iš savo įžymybės statuso (pvz., buvo pusryčių dribsnių reklaminiu veidu), o vėliau pasuko į filmų industriją bei televiziją. Debiutavo komedijoje ,,Can’t stop the music (1980 m.)”, tačiau filmas patyrė fiasko, o pats Briusas buvo nominuotas blogiausiu metų aktoriumi. Televizijoje sekėsi kiek geriau: sulaukdavo pasiūlymu pabūti kviestine žvaigžde serialuose, sudalyvauti pokalbių šou ir pan. Vis dėlto, ryškiausias pasirodymas televizijoje – realybės šou/serialas ,,Kardashianų šeima” (,,Keeping up with Kardashians”), pradėtas transliuoti 2007 m. Jame vaizduojamas ,,tikras” Kardashianų ir Dženerių klano gyvenimas, visi dalyviai – jie patys, realūs asmenys. Tiesa, be veiklos pramogų pasaulyje, Briusas rūpinosi verslu – turi kompaniją, prekiaujančią aviacijos reikmėmis įvairioms korporacijoms.

Po pirmųjų dviejų iširusių santuokų Dženeris turėjo 4 vaikus. Neslepia, jog buvo juos apleidęs, nematė, kaip šie užaugo, nestovėjo šalia svarbiausiomis gyvenimo akimirkomis. Trečioji, žinomiausia santuoka, įvyko su Kris Kardashian ir truko 23 metus. Kartu augino net 6 vaikus – 2 bendrus ir 4 iš pirmosios Kris santuokos. Jau prieš šias vedybas Briusas domėjosi lyties keitimu ir netgi buvo pradėjęs gerti hormonus bei išsirinkęs sau vardą Heather, bet dėl Kris liovėsi.

Žymiai vėliau įvykusių skyrybų priežastis nebuvo Briuso transseksualumas: ,,Ji kontroliavo pinigus ir kitus įvairius dalykus. 80 proc. skyrybas lėmė elgesys su manimi. Ypač kai žmona pradėjo užsidirbti pinigų aš pastebėjau, jog esu reikalingas mažiau ir mažiau” – pasakojo Briusas. Kiti šaltiniai byloja, jog po skyrybų Briusas iš Kris sulaukia itin daug palaikymo.

Pirmoji ,,vieša išpažintis” – 2015 m. itin atviras ir asmeniškas pokalbis prieš pat lyties keitimo operaciją  buvo interviu su Diana Sojer, ABC 20/20 naujienų laidai. ,,Aš esu moteris. Žmonės mato mane vyru, bet širdis, siela ir viskas, ką gyvenime darau, yra mano moteriškoji dalis. Tai, kas aš esu” – atvirauja Jenner.

Interviu metu jau buvo atsiribojusi nuo vyriškojo vardo, kalbėdama apie save vartojo įvardžius ,,jis” arba ,,mes”. Dar vaikystėje, 8-9 m. amžiaus pradėjo matuotis motinos ar sesers sukneles, augo vaikštinėdamas kambaryje mergaitiškais drabužiais. Olimpinėse žaidynėse po sportininko apranga vilkėjo sportinę liemenėlę ir niekas neturėjo net įtarimo, Briusas jautėsi gyvenąs mele. Ilgą laiką tiesą žinojo tik sesuo ir buvusios žmonos, o kiek vėliau ji buvo atskleista ir dešimčiai vaikų. Pastarieji reagavo jautriai, kadangi saugojo tėtį ir bijojo, jog jį kas nors gali įskaudinti, užgaulioti.

Keitlin Džener yra sakiusi, kad jos įdukra Kim Kardašian ją itin palaikė dėl šios transformacijos.

Įžymūs Kalifornijos gubernatoriai

Įžymūs žmonės, dalyvaujantys Kalifornijos gubernatoriaus rinkimuose, nėra naujiena.

2003 m. Arnoldas Švarcenegeris laimėjo rinkimus kovoje prieš suaugusiems skirtų filmų žvaigždę Meri Keri ir buvusį aktorių Garį Kolmaną.

Tuo metu respublikonų kandidatui buvo pranašaujama netgi būsimojo prezidento kėdė, tačiau kadangi jis gimęs Austrijoje, o konstitucijoje parašyta, jog prezidentu gali tapti tik Jungtinėse Amerikos Valstijose gimęs asmuo, tai įvykti negalėjo.

2011 m., po 7 metų valdymo, jis pasitraukė iš pareigų. Nuo tada, Kalifornijos valdymas buvo tik demokratų rankose.

1966 m. buvęs aktorius Ronaldas Reiganas laimėjo Kalifornijos gubernatoriaus rinkimus ir buvo perrinktas antrai kadencijai. Prieš pradedant veiklą politikoje, jis suvaidino daugiau nei 50 filmų ir tapo „The Screen Actors Guild“ federacijos prezidentu.

Tačiau svarbiausias jo gyvenimo vaidmuo dar buvo prieš akis. 1980 m. jis buvo išrinktas JAV prezidentu ir šias pareigas ėjo dvi kadencijas.

Translyčiai politikai JAV

Jei Džener laimėtų, ji būtų viena iš labai nedidelės translyčių amerikiečių grupės, kuri užimtų tokias aukštas pareigas.

2017 m. „BBC“ kanalo laidoje „Victoria Derbyshire Show“ ji sakė svarsčiusi apie galimybę įsitraukti į JAV politiką, kad atkreiptų dėmesį LGBT problemas.

Praėjusiais metais Sara Makbraid tapo pirmąja valstijos senatore Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuomet laimėjo 2020 m. Delavero senato rinkimus. Praėjusiais metais ji nebuvo vienintelė translytė, kuri kandidatavo rinkimuose.

26 m. Teilor Smol buvo išrinkta Kanzaso Atstovų rūmus. Stefani Baers tapo pirmuoju translyčiu ne baltaodžiu žmogumi, išrinktu į valstijos valdžią.

Paskutinį kartą, kai Kalifornijoje buvo rengiami rinkimai dėl esamo gubernatoriaus mandato atšaukimo, juos laimėjo Arnoldas Švarcenegeris. Keitlin Džener tikisi, kad praėjus 18 m. po „Terminatoriaus“ politinės sėkmės, tokia sėkmė nusišypsos ir jai.

Tokių rinkimų Kalifornijoje procesas susidaro iš dviejų dalių balsavimo. Pirmiausia vyksta balsavimas dėl tuo metu valdančio politiko nušalinimo. Tuomet, jei tai įvyksta, ieškoma, kas iš viešos srities kandidatų galėtų jį pakeisti. Toks procesas suteikia galimybę kandidatuoti įžymiems žmonėms, kurie išsiskiria iš kitų kandidatų. Būtent tokie rinkimai ir atvėrė kelią į politiką Švarcenegeriui ir, galbūt, Džener, kuri iš kitų išsiskiria dėl populiarumo televizijos realybės šou ir asmenybės.

Kaip ten bebūtų, tai nebus lengva. Priešingai, nei gubernatorius Grei Deivisas 2003 m. rinkimuose, dabartinis gubernatorius Geivinas Niusomas savo pirmuosius rinkimus laimėjo triuškinančia pergale. Į jo kampaniją investuojama daug pinigų, jo populiarumo reitingai aukštesni ir jis valdo tuo metu, kai Kalifornijos liberalumas pasiekęs tokį lygį, kokio nebuvo prieš du dešimtmečius.

Dėl Niusomo pandemijos valdymo jam kilo rizika būti nušalintam nuo pareigų, tačiau jo padėtis vis tiek geresnė, nei bet kada buvo nelaimėlio Deiviso. Negana to, valstijos perspektyva gerėja. Jei Kalifornijos gyventojai nenušalins Niusomo, Džener politinės viltys suduš akimirksniu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: