Kino filmo "Watchmen" kadras

Komikso „Stebėtojų lyga“ (Watchmen) perkėlimas į kino ekranus buvo neįtikėtinai sunkus darbas. Pasakojimas paremtas milžiniškos apimties komiksu su begale herojų, kurie visi turi savitas istorijas, 2009 metais pasiekė kino ekranus. Gerbėjų pamėgtas komiksas, kuriam daugelio manymu nebuvo lemta pasirodyti vis dėlto sugebėjo išvysti dienos šviesą, tačiau nesulaukė didelės sėkmės ar pripažinimo, bent jau pačioje pradžioje.

Pats komiksų leidinys tokiu pačiu pavadinimu buvo publikuotas jau 1986 metais. Trijų žmonių duetas – dailininkai Dave Gibbons, Joghn Higgins kartu su rašytoju Alan Moore sukūrė neįtikėtinai emocingą ir puikiai užbaigtą komiksų pasakojimą, kuris galėtu puikiai lygiuotis su garbia literatūros klasika. (Įdomus faktas, tas kad tuomet žurnalas „Times“ priskyrė šį komiksų kūrinį į geriausiųjų moderniosios eros novelių šimtuką.) Taigi tai buvo tik laiko klausimas kada iš šio komiksų leidinio bus pastatytas filmas.

watchmen-3

Kino filmo “Watchmen” kadras

Nieko stebėtino, kad komikso fanai buvo sunerimę kaip jų pamėgtas ir numylėtas kūrinys atrodys persikėlęs į kino ekranus. Filmo kūrėjas Zackas Snyderis nenorėdamas nuvilti komikso fanų naudojosi komiksu kaip filmo scenarijaus pagrindu ir stengėsi viską atkurti kuo įmanoma tiksliau, siekiant kuo didesni panašumo į originalųjį darbą. Kad ir kaip režisierius stengėsi nenukrypti nuo komikso, tai padaryti būtų buvo be galo sunku, nes viso komikso istoriją sutalpinti į vieną filmą praktiškai neįmanoma. Visgi, Zackas Snyderis padarė tai ko nesugebėjo padaryti tokie garsūs režisieriai kaip Terry Gilliam ar Darren Aronofsky. Jis pavertė „Stebėtojų lygą“ privalomu pamatyti filmu visiems komiksų gerbėjams.

watchmen-5

Kino filmo “Watchmen” kadras

Originalioje „Stebėtojų lygos“ istorijoje super herojai yra įprasti žmonės neturintys kažkokių itin neįtikimų galių. Vienintelis „Doctor Manhattan“ buvo tikras super herojus, kuris turėjo super galių su kuriomis galėjo daryti praktiškai viską ko nori. Apsirengę savo kostiumus ir pasitikėdami savo jėgomis vadinamieji super herojai kovojo su nusikaltimais ir neteisybe. Filme super herojai jau yra vaizduojami kiek kitokie, visi jie yra super žmonės, kurie savo rankomis galėtų smogti tiesiai į tvirtą sieną ir ranka pereitų kiaurai.

watchmen08

Kino filmo “Watchmen” kadras

Stebėtojų lyga“ talpina savyje turiningas ir tikrai įdomias pagrindinių personažų istorijas su įvairiais praeities prisiminimais, kurie yra tiesiogiai susiję su tolimesniais herojų veiksmais. Daugiau nei 400 puslapių apimties komikso siužetai buvo arba ištrinti arba tiesiog sutrumpinti tam, kad būtų įmanoma tilpti į filmo laiką.

watchmen21

Kino filmo “Watchmen” kadras

Savo esme šis filmas yra detektyvinė istorija, prasidedanti nuo vieno iš senosios kartos super herojų Eddie (Jeffrey Dean Morgan) mirties scenos. Netipinis antiherohus Rorschachas (Jackie Earle Haley) supratęs, kad ši mirtis nėra įprasta ir pradeda asmeninį detektyvinį tyrimą. Daug mąstantis ir dažnai įvairius gyvenimo klausimus iškeliantis herojus yra bene vienas iš svarbiausių ir labiausiai kaustančių dėmesį filmo veikėjų. Savo apmastymais apie žmogaus būties esmę ir įvairiausiais kitais gyvenimo klausimais, šis herojus savo būtimi priverčia žiūrovus susimąstyti, kad gal tai nėra tik paprastas super herojinis filmas su begalę specialiųjų efektų. Tekstas ir herojų mintys čia yra tokios pat svarbios, kaip ir pati filmo istorija ar specialieji efektai. Filme taip pat iškyla žmonijos išnykimo grėsmės tema.

watchmen-1

Kino filmo “Watchmen” kadrai

Karas, atominiai sprogimai, žemės niokojimas, visu gražumu atsispindi taisugeba žmonija. Vaizduojama situacija, kuomet susipykus dvejoms stipriausioms pasaulio valstybėms žmonijai gresia išnykimas ir net super herojai negali viso šio reikalo paprastai sutvarkyti.

Verdiktas 9/10

Nors filme ir yra daugybė fantastikos elementų, jis sugeba prikaustyti žiūrovą ir kitais svarbiais filmo aspektais. Nereikia pasiduoti pirmam įspūdžiui, jog filme bus galima matyti tik super herojinę fantastiką ir specialiuosius efektus. Juosta tikrai verta dėmesio ir pasižymi puikiai subalansuotu scenarijumi.

Taip pat skaitykite: TOP 10 superherojų filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: