Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų renginio metu kinė Xi You su savo bendramoksliais iš Pekino visus nustebino pašokę lietuvių liaudies šokį „Oira“. Stebint Lietuvą beįsimylinčius kitų šalių atstovus, kyla natūralus klausimas: kuo užsieniečius sužavi lietuvių kultūra ir mūsų šalis? Kodėl vis daugiau svetimšalių mokosi lietuvių kalbos? Pasak jų pačių, lietuvių kalba ir kultūra – unikali. „Kai pradėjome mokytis šokti „Oira“, nustebome, jog tai linksmas šokis.“ Esą, jį šokdami, galį pajusti ir kitą lietuvių tautos pusę – aistringąją, temperamentingąją – taip tikina lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursuose besimokanti kinė Xi You. Lietuvoje kinai gauna lietuviškus vardus, tad Xi You pasivadino Jūrate.

Studentė Jūratė vienerius metus studijuoja lietuvių filologiją Pekino universitete, o šiuo metu dalyvauja kursuose Lietuvos edukologijos universitete. Pasak kinės, mūsų šalies architektūra, literatūra ir nacionalinė dvasia ją pakeri. Jūratė prisipažįsta, jog klausosi lietuviškos popmuzikos. Jai patinka vienos ryškiausių šių dienų atlikėjų – Monique, Lietuvos atstovė „Eurovizijoje“ Ieva Zasimauskaitė. Šiuo metu Vilniuje svečiuojasi vienuolika kinų. Pasak studentės, jie gali dainuoti daugybę žinomų lietuviškų dainų, tokių kaip „Mano kraštas“ ar „Mūsų dienos kaip šventė“.

Kita kursų studentė Tamta Petraschvili iš Sakartvelo teigia, jog pati gražiausia lietuviška daina – „Mūsų dienos kaip šventė“. „Dainos tekstas filosofiškas. Dainuojame apie tai, jog reikia džiaugtis jaunyste, gyvenimu, mėgautis kiekviena akimirka, nes viskas greitai prabėga. Tai daina apie žmogų, kuris myli Lietuvą ir gyvenimą“, – sako Tamta, daugiau nei trejus metus besimokanti lietuvių kalbos.

uzsieniciai

Organizatorių archyvo nuotr.

Iki šiol ši sakartvelė negali pamiršti, kai pirmą kartą Vilniuje mokėsi lietuvių liaudies šokių ir dainų. „Kai lietuviai šoka liaudies šokius, jie būna laimingi ir šypsosi. Manau, kad lietuvių liaudies šokiai – puiki galimybė pažinti lietuvius“, – teigia Tamta Petraschvili.

Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursuose kiekvienais metais vyksta Draugystės vakarėlis, kuriame studentai pristato savo gimtąsias šalis ir šoka lietuvių liaudies šokius. „Neįtikėtinas jausmas užplūsta, kai matai šimtą užsieniečių iš dvidešimties pasaulio šalių, šokančius lietuvių liaudies šokius. Draugystės vakarėlis – puikus tautų vieningumo pavyzdys: čia polkutę šoka japonė su taivaniečiu, argentinietis su itale, sakartvelė su kanadiečiu“, – sako Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovė Vilma Leonavičienė.

Kinai šoka „Oira, oira“ Lietuvoje: 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: