Ad verum archyvo nuotr.

Daugelio europiečių širdis pavergęs Azerbaidžanas vis patrauklesnis atrodo ir Lietuvos žmonėms.

Nors kelionė trunka daugiau nei 10 valandų, nėra tiesioginio skrydžio, reikalinga viza, tačiau tai neatbaido trokštančiųjų keliauti į Azebaidžaną. Vilniaus oro uosto duomenimis, pernai šioje Pietų Kaukazo šalyje apsilankė 1387 Lietuvos gyventojai. Didžioji jų dalis rinkosi persėdimą Ukrainos sostinėje – per Kijevą į Baku keliavo 50 proc. mūsų tautiečių, taip pat – per Maskvą (28 proc.). Iš arčiausiai esančios kaimyninės Latvijos išskrido mažiausiai – per Ryga keliavo vos 10 proc. nutarusių susipažinti su Azerbaidžanu.

Pasak beveik dvidešimtmetį Lietuvoje gyvenančio azerbaidžaniečio Kamal‘o Zulfijev‘o, tautiečių bendruomenės svetainės Azeri.lt įkūrėjo, Azerbaidžanas yra viena iš nedaugelio šalių, vadinamų civilizacijos lopšiu, todėl kiekvienas ten nuvykęs tikrai sužino kažką dar negirdėta ar nematyta. „Savita Azerbaidžano kultūra žavi galimybe prisiliesti prie žmonijos istorijos, – pabrėžia K. Zulfijev‘as. – Be to, spartaus gyvenimo tempo bei ekonominių sunkumų išvargintiems lietuviams kelionė į Azerbaidžaną – puikus būdas pabėgti į visiškai kitokią, kontrastingą Lietuvai aplinką, pamatyti neįprastus gamtos vaizdus, tokius kaip, pavyzdžiui, besiveržiantys purvo vulkanai”.

Lietuviai, nuvykę į šią Pietų Kaukazo šalį, mėgsta apsilankyti ir istorinėse vietose: sostinės Baku unikalumą išlaikiusį senamiestį, vadinamą Ičeri Šeher – vidiniu miestu, Baku simboliu laikomą Mergelės bokštą, aukščiausiu pasaulyje vėliavos stiebu (162 m) garsėjantį Vėliavos skverą. „Pirmenybę teikiantys ramiam poilsiui, pasivaikšto Kaspijos jūros įlanka, o mėgstantys pasilinksminti, būtinai apsilanko Targova gatvėje ar Fontanų aikštėje, kur verda naktinis Baku gyvenimas“, – pasakoja K. Zulfijev‘as. Jo teigimu, keliautojai mielai vyksta ir į kitus miestus, tokius kaip Šeki – buvusią svarbią Šilko kelio stotį, arba muziejų po atviru dangumi – Gobustaną, kur galima ant uolų išvysti akmens amžiaus piešinių, vadinamų petroglifų. Ne ką mažesnį įspūdį keliautojams palieka ir „Ugnies kalnas” (Yanar Dag): dieną naktį 10 m aukščio stulpu deganti ugnis – čia iš po žemių veržiasi gamtinės dujos.

Kelionių agentūros „BPC Travel“ generalinis direktorius Gvidas Aukštuolis besiruošiantiems aplankyti Azerbaidžaną primena, jog greta įprastų formalumų, tokių kaip lėktuvo bilietų įsigijimas, viešbučio kambario rezervacija, būtina ir viza. Jis siūlo trumpą atmintinę, suteikiančią keliautojams pirminę svarbią informaciją.

4 žingsniai Azerbaidžano link:

1. Pasirūpinkite kelionių bilietais. Greičiausias ir patogiausias būdas pasiekti Azerbaidžaną – skrydis lėktuvu. Deja, tiesioginio skrydžio iš Lietuvos į šią šalį nėra, todėl tenka rinktis kelionę su persėdimais. Daugelis keliautojų iš Lietuvos renkasi skrydžius per Kijevą arba Maskvą. Bilietų kainos, pvz. „BPC Travel“, svyruoja apie 1325-1750 Lt. Nusiteikite ilgai kelionei. Skrendant į Azerbaidžaną lėktuvu kelionė gali užtrukti gerokai ilgiau nei 10 val., priklauso nuo to, kiek teks laukti persėdimo į kitą lėktuvą. Vien tik skrydis, neįskaičiavus persėdimo laukimo laiko, trunka 6,5 val.

2. Rezervuokite viešbučio kambarį. Azerbaidžano sostinėje Baku viešbučių pasirinkimas gan didelis. Kainos priklauso nuo viešbučio lygio, vietos bei maitinimo. 3-4 žvaigždučių viešbučių kainos apytiksliai prasideda nuo 90 eurų už kambarį parai, 5 žvaigždučių kainos kyla į viršų nuo 180 eurų. Norintys gyventi paprasčiau, atvykę į Azerbaidžaną gali susirasti nuomojamą butą, kambarį ar apsistoti pas vietos gyventojus.

3. Nepamirškite vizos. Paprastai vizos forminimas trunka apie 16 dienų, tad nereikėtų atidėti šio darbo paskutinei minutei. Turistinę vizą galima užsisakyti bet kurioje kelionių agentūroje, kuri užsiima vizų forminimu, arba Azerbaidžano Respublikos ambasadoje Vilniuje. Viza galioja 21 dieną, jos kaina – 530 Lt.

4. Turėkite pasirengę lankytinų vietų sąrašą. Trumpam nukeliavus į tolimą šalį norisi laiką praleisti turiningai, todėl verta iš anksto pasidomėti, kurias vietas būtų įdomu aplankyti. Apie Azerbaidžaną pakankamai daug ir išsamios informacijos yra svetainėje Azeri.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: