miestolegendos.lt arch. nuotr.

Olandijoje vaikai netrukus galės turėti po tris ar daugiau motinų ar tėvų – Nyderlandų vyriausybė sako taip siekianti užtikrinti tėvystės teises 25 tūkstančiams gėjų šeimose augančių vaikų.

“Teisingumo ministerija ruošiasi atlikti tyrimą ir įvertinti galimybes oficialiai pripažinti iš trijų ar daugiau tėvų susidedančią šeimą”, – trečiadienį sakė ministerijos atstovas Wiebe Alkema (Vibė Alkema).

Praėjusio mėnesio parlamento rinkimus laimėjusios VVD (Laisvės ir demokratijos) bei PvdA (Darbo) partijos, taip pat kairioji Žaliųjų partija, pareikalavo pateikti pasiūlymus dėl pataisų dabar parlamentui pateiktam lesbiečių tėvystės įstatymo projektui.

Nyderlandai yra pirmoji šalis, kuri 2001 metais legalizavo gėjų santuokas. Trijų tėvų tėvystę siūloma įvesti suvokiant, kad gėjų arba lesbiečių šeimoje augantys vaikai turi bent po vieną biologinį tėvą.

Tačiau, pasak žaliųjų atstovės Liesbeth van Tongeren (Lisbet van Tongeren), labai svarbu pripažinti ir nebiologinių tėvų ir įtėvių teises.

“Šiuo metu teisiniu požiūriu tėvystė beveik visada kyla iš biologinės tėvystės”, – sakoma jos partijos pareiškime, kuriame pabrėžiama, kad toks požiūris “neatspindi šeimų įvairovės Nyderlanduose”.

“Gana dažnai lesbiečių šeimoje augančio vaiko tėvas taip pat atlieka tam tikrą vaidmenį to vaiko gyvenime”, – kalbėjo ji.

“Šeimos gyvenimo būdas yra svarbesnis už jos biologinės giminystės liniją, – pridūrė L.Van Tongeren. – Įstatymo projektas turėtų atsižvelgti į tai, kas bus geriausia visoms su juo susijusioms šalims”.

Kol kas Nyderlandų įstatymai nepripažįsta įtėvių arba spermos donorų, kurie norėtų dalyvauti savo vaikų gyvenime.

Oficialiais duomenimis, 2010 metų pabaigoje Nyderlanduose gyveno beveik 15 tūkst. susituokusių gėjų porų. Gėjų teises ginančios organizacijos COC teigimu gėjai sudaro apie milijoną iš 16,7 milijono Olandijos gyventojų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: