Rašytojas Salmanas Rushdie. EPA-ELTA nuotr.

Rašytojas Salmanas Rushdie pirmajame interviu po to, kai praėjusią vasarą išgyveno žiaurų pasikėsinimą nužudyti peiliu, sakė, kad jaučiasi nepaprastai dėkingas ir nori toliau rašyti. Jis taip pat pridūrė: „Negaliu gailėtis savo gyvenimo.“

Per literatūrinį renginį Niujorke jis buvo subadytas peiliu daugiau nei dešimt kartų. Žurnalui „The New Yorker“ jis sakė, jog jaučiasi labai dėkingas. Salmanas Rushdie vis dar atsigauna tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

Jis sakė: „Mane kamuoja košmarai, kurie iš dalies yra susiję su šiuo incidentu, šie sapnai kelia nerimą. Atrodo, kad jų vis mažėja. Kai sakau, kad man viskas gerai, turiu omenyje, kad yra kūno dalių, kurias reikia nuolat tikrinti. Visgi, tai buvo didžiulis išpuolis.“

Dėl išpuolio jis šešias savaites gulėjo ligoninėje. Jis neteko 40 kilogramų ir regėjimo dešine akimi. S. Rushdie sakė, kad jam taip pat pažeistas kairės rankos nervas. Šis išpuolis jam sukėlė potrauminio streso sutrikimą ir kad jam sunku rašyti.

„Man buvo labai, labai sunku rašyti. Bandau rašyti, bet nieko neišeina. Rašau, bet didžioji dalis darbų, kuriuos parašau yra tušti arba nenaudingi. Kitą dieną juos dažniausiai ištrinu,“ – sakė jis.

Po to, kai 1989 m. Irano ajatola Ruhollah Khomeini paragino nužudyti Rushdie dėl jo knygos „Šėtoniškos eilės“ (angl. The Satanic Verses) išleidimo, dešimtmečius skambėjo grasinimai, kurie peraugo į smurtą. Kai kurie musulmonai mano, kad ši knyga prieštarauja jų religijai.

Po šio įsakymo, vadinamo fatva, Rushdie teigė dešimt metų gyvenęs Londone po žeme, nes bijojo dėl savo saugumo. 2000 m. persikėlęs į Niujorką, jis nusprendė gyventi laisviau ir atviriau, o tai privertė sunerimti daugelį jį supančių žmonių.

Rushdie sakė, kad gali kaltinti tik asmenį, kuris įvykdė išpuolį, praėjusią vasarą. Vis dėlto jis pripažino, kad svarstė ar nepadarė klaidos atleisdamas savo sargybą.

Hadi Mataras, kaltinamas pasikėsinimu nužudyti ir užpuolimu, praėjusį rugpjūtį laikraščiui „The New York Post“ per atvirą interviu kalėjime prisipažino, kad perskaitė tik porą knygos  „Šėtoniškos eilės“ puslapių. Jis taip pat teigė, kad nemėgsta Rushdie. H. Mataras išreiškė nuostabą, kad Rushdie pavyko išgyventi po patirtų sužalojimų.

H. Mataras sakė: „S. Rushdie užsipuolė islamą. Jis užsipuolė įsitikinimus bei tikėjimo sistemas“.

Naujoji Rushdie knyga „Victory City“ buvo išleista šį antradienį. Jis baigė ją rašyti prieš pat išpuolį.

 

 

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: