Petras Gražulis. ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį vėl mėgins atversti eksparlamentaro Petro Gražulio bylą, kurioje jis kaltinamas LGBTQ žmonių niekinimu.

Paskutinį kartą teismui nepavyko pradėti nagrinėti šios baudžiamosios bylos, kadangi P. Gražulis informavo teismą neradęs advokato.

Anksčiau kaltinamasis buvo nepasirodęs teismo posėdyje, kiek vėliau už tai jam skirta 250 eurų dydžio bauda.

P. Gražulis kartoja, kad ši byla yra politinė ir jis nesiruošia joje dalyvauti.

Baudžiamoji byla dėl LGBTQ žmonių niekinimo teismui perduota praėjusių metų gruodį.

Eksparlamentaras P. Gražulis kaltinamas tuo, kad 2022 m. gegužės 26 d., po Seimo posėdžio, kuriame buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, viešai išsakė teiginius, kurie vertinti kaip žmonių grupės niekinimas dėl jų seksualinės orientacijos.

„Ir su avimis, ir lavonais, su vaikais, su vyrais. Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas. (…) Jūs esate išsigimęs. Dievas sukūrė vyrą ir moterį“, – kreipdamasis į LGBTQ atstovus kalbėjo P. Gražulis.

Kaip anksčiau pranešė prokuratūra, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis tai niekino žmonių grupę, veikdamas tiesiogine tyčia, suvokdamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami bei talpinami internetinėje žiniasklaidoje. Nukentėjusiais byloje yra pripažinti 5 asmenys.

P. Gražuliui pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnio 2 dalį. Minimame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Praėjusių metų gruodį Seimas panaikino šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir Seimo nario priesaiką sulaužiusio P. Gražulio mandatą. Mandato netekusiam parlamentarui 10 metų uždrausta kandidatuoti į Seimą. Šį sprendimą parlamentas priėmė, atsižvelgdamas į Konstitucinio Teismo verdiktą, kuriuo buvo nuspręsta, kad P. Gražulis, balsuodamas už socialdemokratą Liną Jonauską, pažeidė Konstituciją.

Gytis Pankūnas (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: