Daniel Day-Lewis "Oskarų" teikimo ceremonijose

Aktorius Danielis Day-Lewisas nustebino visus, pranešdamas apie savo artėjantį išėjimą į pensiją. Tai išties staigus žingsnis tokiam kvalifikuotam asmeniui, kuris turi tris Oskarus ir tikriausiai yra vienas iš geriausių savo kartos aktorių.

Ši žvaigždė jau ir anksčiau turėjo pertraukų kino industrijoje, įskaitant vėlyvą 90-ųjų metų pradžią Florencijoje.

Danielis dabar gyvena Airijoje su savo žmona, aktore Rebecca Miller, kuri bendradarbiavo su juo ankstesniuose filmuose. Taip pat sutuoktiniai turi tris vaikus.

Aktoriaus atstovas išplatino šį pareiškimą:

,,Danielis nebetęs savo aktoriaus karjeros. Jis labai dėkingas visiems savo bendradarbiams ir gerbėjams, sukauptiems per daugelį metų. Tai yra privatus sprendimas, todėl nei jis ar jo atstovai daugiau nekomentuos šio klausimo. ”

Šešiasdešimties metų britų aktorius, laimėjęs tris Oskarus, atliks paskutinį savo finalinį pasirodymą ,,Phantom Thread“, madingoje dramoje, kuri ir vėl jį sujungs su ,,Bus kraujo” režisieriumi Paulu Thomasu Andersonu.

Atsižvelgiant į šias šokiruojančias naujienas, verta atkreipti dėmesį į kai kuriuos didžiausius Danieliaus vaidmenis ekrane. Šie dešimt pasirodymų ne tik vaizduoja jo neįtikėtiną įgūdį ir atsidavimą savo darbui, bet ir parodo aktoriaus visapusiškumą, kai kalbama apie jo vaidmenis, pradedant nuo ramybės ir šmeižto iki nepakeliamai romantiško ir intensyviai dramatiško.

My Beautiful Laundrette

10. Johnny Burfoot / My Beautiful Laundrette (1985)

Tai vienas pirmųjų didesnių jo filmų. Vaikinui tenka vaidinti homoseksualų panką, kuris jaučia simpatiją Londone gyvenančiam pakistaniečiui. Kaip ir daugumoje filmų, kuriuose jam teko vaidinti, vaikino personažas ir vėl susiduria su vidine kova. Danielis niekada nebijojo imtis iššūkių ir šis vaidmuo padėjo jam prasiskinti kelią į žvaigždes.

 

The Age of Innocence

9. Newland Archer / The Age of Innocence (1993)

Tai linksmas ir intymus romantiškas filmas, didžiulis nukrypimas nuo režisieriaus populiariausių filmų. Danieliui nekyla bėdų įsitraukti į savo personažą, kuris priklauso elito grietinėlei ir skandalingai įsimylį sužlugdytą moterį. Dažniausiai aktoriui tenka grubių ir agresyvių vyrų vaidmenys. Šiame filme jam tenka suvaidinti švelnų vyrą, kuris susižavi stiprios valios mergina.

In the Name of the Father

8. Gerry Conlon / In the Name of the Father (1993)

Šiame filme aktoriui tenka įsikūnyti į airių kilmės vyrą, kuris buvo neteisingai apkaltintas ir įkalintas už įtarimų keliančius veiksmus bombarduojant Gildfordą, Anglijoje. Danielis puikiai perteikia keturiolika metų trunkančią kovą už gero vardo susigražinimą, jo veide galima įžvelgti užgauliojimus, kankinimus ir neteisingą įkalinimą. Aktorius tobulai subalansuoja pažeidžiamumą ir tvirtumą ir tai padeda judėti pirmyn, ieškoti teisingumo ir tiesos. Už šį vaidmenį Danieliui pavyko gauti antrąjį Oskarą.

The Boxer

7. Danny Flynn / The Boxer (1997)

Tai jau antrasis IRA (Airių respublikonų armijos) tematikos filmas, dirbant su režisieriumi Jim Sheridan. Danieliui tenka buvusio IRA jaunimo atstovo vaidmuo, kuris prieš metus buvo paleistas iš kalėjimo. Ištrūkus į laisvę vaikinas nori tapti doru ir tvarkingu piliečiu, tačiau jo senoji kaimynystė ir buvęs bosas vilioja jį sugrįžti. Tylus, tačiau galingas vaidmuo atskleidžia sunkų kelią, kupiną skausmo, kai vyras bando užmiršti savo praeitį, nors ir žino, kad turi nebaigtų reikalų.

The Last of the Mohicans

6. Hawkeye/Nathaniel Poe / The Last of the Mohicans (1992)

Šioje istorinėje dramoje aktorius Daniel Day-Lewis vaidina mohikano sūnų – pramintą Sakalo Akimi. Jis nėra paprastas indėnas, nes kilęs iš baltųjų rasės. Jį dar visai mažą priglaudė mohikanas Čingačgukas (akt. Russell Means) bei užaugino kaip savą. Istorija mus nukelia į 1757-ius metus, Adirondako kalnus – didžiulį kalnų masyvą Niujorko valstijoje. Tuo metu ši teritorija priklausė britų kolonijai. Sakalo Akis kartu su savo tėvu bei broliu, ieškodami naujų teritorijų medžioti aplanko draugą Džeką Vintropą (akt. Edward Blatchford) jo namuose Kamerono pasienio punkte. Džekas papasakoja apie savo sandorį su britų kariuomene ir tai, jog renka žmones atsargai, jei netikėtai juos užpultų prancūzai ar kitos indėnų gentys. Nenorėdami paklusti generolo Vebo (akt. Mac Andrews) įsakymui, jie nusprendžia neprisijungti. Generolas, darydamas išlygas Čingačgukui ir jo sūnums leidžia jiems neprisijungti, tačiau už tai, jie turi prisistatyti pulkininkui Edmundui Munro (akt. Maurice Roeves) į Viljamo Henrio fortą. Tuo pat metu Ką tik atvykusiam majorui Dankanui Heivordui (akt. Steven Waddington) patikėta palydėti pulkininko dukteris Korą Munro (akt. Madeleine Stowe) bei Alisą Munro (Johdi May) iki jų tėvo forto. Į pagalbą paskiriamas hunorų genties karo vadas Magua (akt. Wes Studi). Kelyje įviliojęs majorą bei dukteris į pasalą – iškasa karo kirvį tarp hunorų genties bei britų kolonijos armijos. Tik Čingačguko ir jo sūnų dėka dukterys Munro bei majoras Dankanas lieka gyvi bei tęsia savo pradėtą žygį forto link.

Gangs of New York

5. William “Bill the Butcher” Cutting / Gangs of New York (2002)

Tai antrasis jo bendradarbiavimas su ,,Scorsese“ ir jo pasirodymas uždirbo trečią Oskaro nominaciją. Šiame filme aktoriui tenka atgaivinti siaubingą ,,Bowery Boys“ gaujos steigėją, devynioliktojo amžiaus viduryje, Niujorke. Nors Danieliui atitenka pagalbinis vaidmuo, tačiau jis tapo filmo žvaigžde. Šis personažas per visą filmų istoriją yra vienas didžiausių ir labiausiai siaubią keliančių piktadarių.

Lincoln

4. Abraham Lincoln / Lincoln (2012)

Šiame filme aktoriui atitenka itin garbingas vaidmuo. Tikriausiai dėl to, kad personažas yra toks atpažįstamas ir daugumai gerai žinomas, aktoriaus pasirodymas išties pribloškiantis. Neeiliniai aktoriniai sugebėjimai įneša tikros gyvybės kuriant vaidmenį, nepaisant to, egzistavo personažas realiame gyvenime ar ne. Danieliaus įkūnytas personažas yra daugiau nei garbingas veidas ant pinigų ar statula stūksanti virš žmonių. Jis vis dar milžiniška figūra, bet tokia, kuri atrodo tikra ir tikima tokiais atvejais, kai dauguma filmų veikėjų nėra. Už šį pasirodymą buvo gautas trečiasis Oskaras už geriausio aktoriaus pasirodymą.

3. Reynoldsas Woodcockas /Phantom thread (2017)

Reynoldsas Woodcockas  – Anglijoje gyvenantis, XX a. vidurio mados genijus, pamišęs dėl disciplinos, tobulumo ir elegancijos. Jo suknelės skirtos ne bet kam – progą nešioti mados šedevrus gauna tik Anglijos aukštuomenės damos ir kilmingos moterys. Kol Woodcockas turi visišką kūrybinę laisvę, visais buhalteriniais ir kitais, ne tokiais įdomiais reikalais jo mados salone rūpinasi jo sesuo Sirilė (akt. Lesley Manville). Režisierius Paulas Thomas Andersonas yra keistų santykių šeimoje mėgėjas. Woodcocko santykis su Sirile yra sukuriamas keistai motiniškas, lyg jo sesuo atstotų jam jų mirusią motiną. š pirmo žvilgsnio gali pagalvoti, kad „Nematomas siūlas“ yra apie to amžiaus madą, jos svarbą visuomenėje, bet tuo pat metu prasideda ir neįprasta meilės istorija, kuri leis suprasti, kad ne visi romanai yra tobuli ir kupini nuoširdžios meilės. Alma (akt. Vicky Krieps) į Reynoldso gyvenimą įžengia netikėtai, kai jis apsilanko viešbučio restorane, kuriame mergina dirba padavėja. Ji jauna, kilusi iš paprastos šeimos, daug besišypsanti mergina, kurią pakeri Woodcocko brandumas ir pasitikėjimas savimi. Toliau seka vakarienė, kurios metu vyras pasakoja apie savo motiną ir kaip ji padėjo tapti jam tokiu siuvėju, kokiu jis yra dabar. Santykiams įsibėgėjant Alma net nenutuokia, kokia ateitis jos laukia. Reynoldsas toli gražu nėra romantiškų santykių šalininkas, jo galvoje sukasi tik mada ir jo darbas. Visas pasaulis pradeda virsti aukštyn kojomis, kai Alma atsikrausto į jo namus, norėdama įnešti naujų jausmų ir ryškių spalvų į Woodcocko gyvenimą. Žmogui, kuriam tvarka, rutina ir jo taisyklės yra aukščiau visko, bet koks pokytis nėra tai, ko jis tikisi.

My Left Foot

2. Christy Brown / My Left Foot (1989)

Aktoriui tenka įkūnyti airių kilmės vyro personažą, kuris gimė su cerebriniu paralyžiumi ir gali valdyti tik kairę koją. Tai vaidmuo, už kurį aktorius gavo savo pirmąją Oskaro nominaciją ir laimėjo geriausio aktoriaus titulą. Nors Danielis jau įsitvirtinęs ir patyręs aktorius, tačiau šis filmas atnešė jam pripažinimą visame pasaulyje. Triumfuojantis ir sudėtingas vaidmuo, atkreipia dėmesį į smulkiausias detales, realumą ir žmoniškumą. ,,Mano kairė koja“ yra ne tik didžiausias jo karjeros pasirodymas, bet ir vienas didžiausių pasirodymų visoje kino istorijoje.

There Will Be Blood

1. Daniel Plainview / There Will Be Blood (2007)

Danielis už šį vaidmenį gavo antrąjį Oskarą už geriausio aktoriaus pasirodymą. Jis atgyja visame antagonistiniame gyvenime, persmelktame beprotybės ir siaubo. Aktoriui, ko gero, geriausiai tinkantys vaidmenys yra tada, kai jis atstovauja žiaurius vyrus. Tai akivaizdus kontrastas su realia jo asmenybe, kurią jis eksponuoja, o jo brutalumas pakyla iki didžiausio lygio, kai bet kokia gailestingumo ir geranoriško detalė vengiama. Tai biblines asociacijas žadinanti istorija apie triumfą ir žlugimą, godumą ir žiaurią ambicijų kainą, kurią savo kailiu patyrė amerikietišką svajonę pagauti panūdęs šachtininkas Danielis Pleinvju. Kartą jis sužinojo, kad valstijos pietvakariuose esančio miestelio žemėje glūdi milžiniški naftos klodai. Kartu su mažu sūneliu vyras apsigyveno Mažajame Bostone ir iš tikrųjų netrukus bevaisėje žemėje aptiko „juodąjį auksą“. Bet „Bus kraujo“ yra visai ne stulbinamos sėkmės istorija. Tiksliau sakant, ne vien sėkmės istorija. Kaip tik tada, kai naujakuriams ėmė sektis, prasidėjo didelės problemos, o staiga iš žemės gelmių pradėję trykšti naftos fontanai stulbinamu greičiu ėmė keisti Danielio charakterį ir jo ankstesnes vertybes – pasakiški turtai pavertė jį arogantišku magnatu. O už godumą visais laikais reikia mokėti labai brangią kainą.

Taip pat skaitykite: TOP 10 prasčiausių Johnny Deppo vaidmenų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: