Donaldas Trumpas / EPA-ELTA nuotr.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas padavė į teismą savo dukterėčią ir „New York Times“ dėl 2018 metų straipsnio, kuriame jis aprašomas, kaip įtariamai įsipainiojęs į „abejotinas mokesčių schemas“.

Niujorke pateiktame ieškinyje jis kaltina Mary Trump ir dienraščio reporterius „įsitraukus į klastingą sąmokslą“ siekiant gauti konfidencialius dokumentus.

Ieškinyje Mary Trump (56) kaltinama pažeidusi susitarimą, kuris draudė jai viešinti dokumentus.

Atsakydama Mary Trump ieškinį vadina „nevilties“ ženklu.

„Sienos užsidaro ir jis stengiasi mesti į sieną, bet ką, kas prilips,“ sakė ji. „Kaip visuomet Donaldas bandys pakeisti temą.“

Mary Trump atskleidė esanti pagrindinis tyrimo šaltinis, savo 2020 metais išleistuose atviruose memuaruose.

Trumpas nuolat neigia jam skirtus kaltinimus aprašytus dukterėčios knygoje, „Per daug ir niekada negana: kaip mano šeima sukūrė pavojingiausią pasaulyje žmogų“ ir nekartą nesėkmingai bandė kreiptis į teismą bandydamas sustabdyti jos publikavimą.

Antradienį, valstijos teisme pateiktame ieškinyje „New York Times“ žurnalistai Susanne Craig, David Barstow ir Russell Buettner kaltinami susisiekę ir dirbę kartu su Trumpo dukterėčia vedini „asmeninio keršto“ jam.

„Grupė „New York Times“ žurnalistų vykdė didelį kryžiaus žygį, siekdami gauti slaptus Donaldo J. Trumpo mokesčių dokumentus, negailestingai ieškojo, stengdamasi susisiekti jo dukterėčia Mary… ir įtikino ją slapčia išnešti dokumentus iš savo advokato ofiso,“ rašoma ieškinyje.

Jame taip pat teigiama, kad Trumpas „patyrė didelius nuostolius“ ir siekia ne mažiau nei 100 milijonų dolerių (73 milijonų svarų) kompensacijos.

Savo knygoje Mary Trump aprašo kaip ji parūpino mokesčių deklaracijas „New York Times“, kurios buvo panaudotos rašant 14000 žodžių tiriamąjį straipsnį apie Trumpo „klastingas mokesčių schemas 1990-taisiais, įskaitant nenuginčijamą sukčiavimą, kurios stipriai padidino jo iš tėvų gautą turtą.“

Viena ieškinyje minima reporterė, ponia Craig, reaguodama į kaltinimus socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė: „Aš pasibeldžiau į Mary Trump duris. Ji jas atidarė. Manau tai būtų galima pavadinti žurnalistika.“

„New York Times“ atstovė spaudai Danielle Rhoades Ha sakė, jog dienraščio tyrimas apie Trumpo mokesčius „padėjo informuoti piliečius juos dominančia tema“ ir kad ieškinys tai „bandymas nutildyti nepriklausomas žinių organizacijas“

Pernai Mary Trump pati pateikė ieškinį, kuriame kaltina Trumpą ir du šeimos narius sukčiavimu ir sąmokslu, teigdama, kad tuometinis prezidentas, jo sesuo Maryanne Trump Barry ir brolis Robert Trump (kuris mirė praeitą rugpjūtį) apgaulės būdu atėmė iš jos palikimą. Toji byla vis dar nagrinėjama.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: