Mvs.gov.ua / Wikimedia Commons nuotr.

Neišprovokuotam Rusijos karui Ukrainoje perkopus šešių mėnesių ribą prasidėjo naujų mokslo metų pradžia. Kadangi Rusijos raketos per karą ne kartą smogė mokykloms, Ukraina skuba statyti slėptuves nuo bombų, kad mokiniai ir mokytojai būtų saugūs.

Ukrainos švietimo ministerijos darbuotojai teigia, kad iki šiol per karą buvo apgadinta tūkstančiai švietimo įstaigų, o apie 59% mokyklų ir universitetų šį rudenį nėra pasiruošę surengti pamokų.

Mūsų mokyklos nėra skirtos naudoti kaip gynybinės patalpos“, – sako Ukrainos švietimo ombudsmenas Serhii Horbachovas.

Milijonai mokyklinio amžiaus vaikų nukentėjo nuo konflikto ir jiems reikia švietimo pagalbos“, – rašoma Ukrainos pareigūnų birželio pabaigoje paskelbtoje ataskaitoje.

Tuo tarpu per karą žuvo arba buvo sužeisti keli šimtai vaikų.

Akademiniai metai bus labai sunkūs“, – sakė D. Horbačiovas. „Jis prasidės nenuspėjamomis ir labai sunkiomis sąlygomis, kai Ukrainoje iš tikrųjų nėra saugios vietos, nes Rusijos raketos gali smogti bet kur“.

UNICEF, Jungtinių Tautų vaikų agentūra, pabrėžė, kaip svarbu, kad vaikai grįžtų į klases tęsti mokslus.

Agentūros vykdomoji direktorė Catherine Russell pareiškė, kad naujieji mokslo metai yra „ryškus priminimas“, kiek daug nuostolių patyrė vaikai Ukrainoje.

Ukrainos švietimo sistema buvo nuniokota dėl karo veiksmų eskalavimo visoje šalyje. Į mokyklas buvo smogta tyčia, todėl šeimos nesijaučia saugios leisti savo vaikus į mokyklą“, – sakė Russell.

Manome, kad 1 iš 10 mokyklų buvo apgadinta arba sunaikinta.“

Ji tęsė: „Visi vaikai turi būti mokykloje ir mokytis, įskaitant vaikus, patekusius į ekstremalias situacijas. Ukrainos vaikai ir tie, kurie dėl šio karo turėjo persikelti kitur nėra išimtis.“

Dabar vėl atsidarys mokyklos, vyks pamokos akis į akį – taip pat ir Kijeve. Meras Vitalijus Kličko paskelbė: „Net ir tokiomis sudėtingomis aplinkybėmis miestas nusprendė atidaryti mokyklas ir vaikų darželius“.

Nors Kijevas yra toli nuo fronto linijų, grėsmė apčiuopiama. Yra oro įspėjimai, dažnai kelis kartus per dieną. Kličko patikrino saugos priemones miesto mokyklose, todėl daugelis objektų turėjo atitinkamas apsaugos patalpas arba bunkerius. „Patalpos, kuriose netoliese nėra prieglaudų, siūlys pamokas nuotoliniu būdu“, – sakė Kličko.

UNICEF padeda atstatyti priedangą nuo bombų vienoje Kijevo priemiesčio mokyklų, kurią apgadino skeveldros. Mokyklos direktorius teigė, kad planuojama „padaryti taip, kad ten būtų saugu ir patogu, kad vaikai nebijotų, o tėvai būtų ramūs“.

Naujausiais Jungtinių Tautų duomenimis, nuo karo Ukrainoje pradžios žuvo 13 477 civiliai. Iš 5587 nužudytųjų mažiausiai 362 buvo vaikai.

UNICEF teigia, kad patikrinta, kad beveik 1000 vaikų žuvo arba buvo sužeisti per karą, tačiau pabrėžė, kad tikrasis skaičius greičiausiai yra daug didesnis. JT duomenimis, kiekvieną dieną žūva arba sužalojami vidutiniškai daugiau nei penki vaikai.

Dar kartą, kaip ir visuose karuose, neapgalvoti suaugusiųjų sprendimai kelia didelį pavojų vaikams. Tokio pobūdžio ginkluotų operacijų, dėl kurių vaikai nenukentėtų, nėra“, – sakė Russell.

Po dvejų Covido metų ir pusės karo metų pedagogai nerimauja, kad Ukrainos vaikų žinių spraga auga.

Teach For Ukraine“ vadovas pareiškė, kad nors neseniai po pandemijos nebuvo atlikta jokių įvertinimų jis mano, kad mokymosi spragos yra didžiulės, nes daugelis Ukrainos žmonių negali sau leisti privačių mokytojų savo vaikams, o tai gali reikšti, kad daugybė vaikų prarado mėnesius ar net metus moksluose.

Tėvai turės nuspręsti, ar jiems patogu grąžinti savo vaikus į mokyklą. Daugelis, suprantama, nenori.

Socializacija yra pagrindinė mokymosi, kritinio mąstymo įgūdžių ugdymo ir problemų sprendimo dalis, todėl galų gale mes norime, kad kiekvienas vaikas sugrįžtų į mokyklą ir mokytųsi mokyklos aplinkoje“, – sakė UNICEF atstovas Muratas Sahinas.

Karas taip pat sukėlė didelį mokytojų trūkumą – 22 000 iš 434 000 Ukrainos pedagogų (dauguma jų yra moterys) išvyko iš šalies, o daug daugiau tebėra šalies viduje perkeltos kitur“, – pridūrė jis.

Rusija kaltinama karo nusikaltimų vykdymu Ukrainoje, jos karinės pajėgos nuolat smogia civiliniams taikinaims.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: