Ukrainos ginybos ministerijos nuotr.

Po Rusijos invazijos pradžios praėjus daugiau nei 20 mėnesių, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas trečiadienį nurodė manąs, kad jo kariuomenė gali įstrigti statiškame poziciniame kare.

„Karas dabar artėja prie naujo etapo – mes, kariškiai, jį vadiname poziciniu karu, kai karo veiksmai tampa statiški, jais siekiama išsekinti priešą,“ – britų žurnalui „The Economist“ skirtame straipsnyje teigė V. Zalužnas, perspėdamas, kad fronto linijos netrukus gali tapti panašios į Pirmojo pasaulinio karo apkasus.

Iš tokios padėties ištrūkti galima būtų tik turint geresnių technologijų, rašė generolas.

Anot jo, aklavietė mūšio lauke tik padeda Rusijai atkurti savo karinius pajėgumus.

Kaip straipsnyje rašė V. Zalužnas, Ukrainai ypač reikia orlaivių. Keleto šalių pažadėtų naikintuvų F-16 Kyjivas gali tikėtis sulaukti tik kitais metais.

Iki to laiko trūkstamų naikintuvų pozicijas turėtų užimti patobulinti ukrainiečių dronai, padarė išvadą generolas. Jo teigimu, raktas į sėkmę dronų kare – aukštesnio lygio elektroninė karyba, padedanti neutralizuoti ir perimti rusų orlaivius. Rusija šiuo atžvilgiu turi pranašumą.

„Kol kas neatsilikti nuo Rusijos mums padėjo mažesnės apimties, tačiau tikslesnė ugnies galia. Tačiau ilgai taip gali ir nebūti,“ – rašė V. Zalužnas. „Turime formuoti vietos GPS laukus, tuo tikslu naudodami antžemines antenas, o ne vien palydovus, kad mūsų didelio tikslumo valdomi sviediniai galėtų tiksliau pataikyti į taikinius, Rusijai blokuojant signalus.“

Be to, Ukrainai reikia modernios išminavimo įrangos, kadangi rusų kariuomenė yra įrengusi minų laukų, kurie kartais driekiasi net 20 kilometrų, rašė jis.

Nors pernai pavyko susigrąžinti dideles sritis, šią vasarą ukrainiečiams vargiai pavyko įgyvendinti savo planus atkovoti teritorijų. Tačiau Ukrainos gynėjai susilpnino rusų pozicijas Kryme ir privertė Rusijos karinį laivyną pasitraukti iš vakarinio Juodosios jūros regiono.

Jūras Barauskas (DPA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: