Gitano Nausėdos ir Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija. ELTA Žygimantas Gedvila

Duodamas interviu naujienų kanalui „Channel 4 News“, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasakė šiuo metu nematantis būtinybės mobilizuoti 500 000 žmonių.

„Kol kas nesu gavęs pakankamai aiškių duomenų, kurie leistų man pasakyti, kad būtina mobilizuoti pusę milijono“, – pasakė jis.

V. Zelenskis atkreipė dėmesį, kad pinigai tokiam dideliam kiekiui žmonių mobilizuoti būtų gauti ne iš užsienio partnerių, bet būtų skirti iš Ukrainos valstybinio biudžeto.

Jis taip pat pavadino mobilizaciją „teisingumo klausimu“, susijusiu su Ukrainos gynėjais, kovojančiais nuo plataus masto invazijos pradžios.

„Mobilizacijos klausimas […] visų pirma yra teisingumo klausimas. Nes yra žmonių, kurie kariavo nuo pirmųjų dienų ir tai, kad jie nesiskundžia, nereiškia, kad neturėtų būti galimybės juos pakeisti, leisti jiems pailsėti, suteikti daugiau galimybių tiems, kurie kariavo visais šiais intensyviausiais ir sunkiausiais karo mėnesiais. Jie nusipelnė teisingumo ir to, kad juos pakeistų kiti. Nesant pakankamai žmonių, kurie būtų tinkamai parengti profesionalai, tuomet reikėtų suteikti kariuomenei priemonę, kuria ir taptų mobilizacija, kad ji galėtų mobilizuoti ir apmokyti dalį visuomenės – tai labai svarbu. Jie pirma turi būti apmokyti. Jų negalima iš karto siųsti į mūšio lauką, priešingu atveju jie turės mažiau galimybių išgyventi, o tai nėra gerai, tai visiškai negerai“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Todėl, pabrėžė jis, šį klausimą būtina spręsti subalansuotai – mobilizacijos įstatymas yra svarbus, racionalus ir teisingas dalykas. Tai yra, jis yra būtinas kariuomenei.

2023 m. gruodžio 23 d. ministrų kabinetas pateikė Aukščiausiajai radai įstatymo projektą Dėl tam tikrų Ukrainos teisės aktų pakeitimo, siekiant patobulinti tam tikrus mobilizacijos, karinės registracijos ir karo tarnybos atlikimo aspektus (Nr. 10378).

Šis dokumentas sukėlė didelį politikų ir visuomenės pasipiktinimą.

Sausio 11 d. įstatymo projektas buvo grąžintas vyriausybei peržiūrėti. Po to gynybos ministras Rustemas Umerovas pranešė, kad jau parengta nauja mobilizacijos įstatymo projekto redakcija, kurioje atsižvelgta į parlamentarų pasiūlymus.

Jūras Barauskas (UKRINFORM)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: