Volodymyras Zelenskis / ELTA Žygimanto Gedvilos nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Kyjivas iš artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vašingtone tikisi dviejų esminių sprendimų, susijusių su oro gynybos pajėgumais ir naryste Aljanse. Pasak jo, Ukrainai norėtųsi sulaukti „bent vieno“ konkretaus NATO žingsnio šiuo klausimu.

„Manau, kad reikėtų gauti du konkrečius dalykus –gynybos ir politinius sprendimus. Dėl gynybos – svarbu stiprinti mūsų oro gynybą Ukrainoje. Norėčiau, kad mūsų paketas būtų sustiprintas ir sistemų kiekis būtų padidintas. Tos sistemos labai mums reikalingos“, – trečiadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Ukrainos prezidentas.

„Dėl politinių sprendimų, (…) norėtųsi gauti konkretų žingsnį – bent vieną – einant link NATO. Viskas“, – apibendrino jis, neįvardindamas, koks žingsnis tai galėtų būti.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda antrino V. Zelenskiui – šią vasarą vyksiančiame viršūnių susitikime turi būti pasistūmėta nuo sprendimų, priimtų praėjusiais metais Vilniuje.

Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda / ELTA Žygimanto Gedvilos nuotr.

„Vašingtone stovėjimas toje pačioje vietoje, palyginti su Vilniaus viršūnių susitikimu, būtų veikiausiai priimtas kaip nesėkmė. Todėl turime padaryti viską, kad atsispyrus nuo Vilniaus susitikimo rezultatų, žengtume dar vieną žingsnį į priekį narystės link“, – įvardijo G. Nausėda, žurnalistų paklaustas, ko reikėtų, kad NATO lyderių susitikimas Vašingtone būtų sėkmingas.

Prezidentas pažymėjo – Vilniuje virusios diskusijos dėl Ukrainos narystės NATO nebuvo lengvos, tačiau buvo pasiekti maksimaliai geri tikslai.

„Svarbiausias Vilniaus pasiekimas – technine prasme, žinoma, to veiksmų plano pašalinimas, Ukrainos ir NATO tarybos sukūrimas. Bet ideologine prasme, pirmiausiai tai buvo visai kitoks klausimo formulavimas. Jeigu iki Vilniaus viršūnių susitikimo klausimas buvo „ar Ukraina taps NATO nare“, po Vilniaus visi formulavo šį klausimą kaip „kada Ukraina taps NATO nare“, – dėstė jis.

Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda / ELTA Žygimanto Gedvilos nuotr.

„Dabar žvelgiant į priekį ir vertinant, ką galime nuveikti Vašingtone ir kad Vašingtonas taip pat pasiųstų labai teigiamą signalą jūsų šaliai, manau, labai svarbu atkreipti dėmesį į tą nacionalinės metinės pažangos programos apsektą – šioje vietoje būtų tikrai smagu, kad ta programa būtų vykdoma sėkmingai ir kad tai taptų dar vienu akstinu parodyti tvirtą jūsų valią artėti prie NATO“, – nurodė G. Nausėda.

ELTA primena, kad trečiadienį Lietuvoje lankosi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Tai jau ketvirtas politiko apsilankymas Lietuvoje.

Kyjivo lyderio darbotvarkėje – susitikimas su prezidentu Gitanu Nausėda, kurio metu bus aptarta Rusijos karo Ukrainoje eiga, paramos Ukrainai klausimai, šalies integracijos į ES ir NATO procesai. V. Zelenskis taip pat susitiks su premjere Ingrida Šimonyte, parlamento vadove Viktorija Čmilyte-Nielsen bei Seimo delegacija.

Popietėje valstybių vadovai kreipsis į susirinkusiuosius greta Prezidentūros, Daukanto aikštėje. Vakare G. Nausėda ir V. Zelenskis ketina lankytis ir lankysis Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva įsteigtame Ukrainos centre, kur susitiks su Lietuvoje gyvenančiais ukrainiečiais karo pabėgėliais.

V. Zelenskis ketina palikti Lietuvą dar šįvakar – po apsilankymo Vilniuje, Ukrainos prezidentas vyks į kaimynines Latviją ir Estiją.

Pastarąjį kartą V. Zelenskis Lietuvoje lankėsi praėjusių metų liepą, Vilniuje vykstant NATO viršūnių susitikimui.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: