Ilma Skuodienė. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Prezidentui sukritikavus mažamečių teisių apsaugą prižiūrinčių institucijų darbą, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pritaria, kad sistemą reikia tobulinti. Taip institucijos reagavo po internete paplitusio įrašo, kuriame matoma kaip vaiko teisių darbuotojai iš mamos paima sūnų. Minėtos institucijos direktorė Ilma Skuodienė pabrėžė, kad jau imtasi priemonių, siekiant išvengti panašių situacijų ateityje.

„Esame dėkingi visiems, kurie nėra abejingi minimai situacijai. Suprantame kylančias emocijas, tuos pačius jausmus išgyvename kartu. Visuomenės, politikų, socialinių partnerių dėmesys tik dar kartą patvirtina, kokia svarbi ir jautri yra vaiko teisių apsaugos sistema ir kiek daug dar turime nuveikti tobulinant visos sistemos darbą“, – Eltai komentavo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

„Esame tikri, kad vaiko teisių gynėjais dirbantys žmonės yra atsidavę savo darbui, nuoširdžiai ir empatiškai rūpinasi vaikais visose situacijose. Deja, kartais pasitaiko itin sudėtingų situacijų, kuriose suklysta ir patys geriausi darbuotojai“, – patikino ji.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pabrėžia, kad dabartinė sistema veikia penkerius metus, tad tobulinimų dar gali atsirasti, tačiau jau imtasi veiksmų, siekiant panašių situacijų išvengti ateityje.

„Tobulėti ir augti dar turime kur. Siekiant apsaugoti vaikus ir kad panašios situacijos nepasikartotų ateityje, jau artimiausiu metu atnaujinsime klientų aptarnavimo standartą, padėsiantį mūsų darbuotojams geriau suprasti situacijas, tinkamai reaguoti ir priimti teisingiausius sprendimus, apsaugančius ir atitinkančius geriausius vaiko interesus“, – teigė I. Skuodienė, pažymėdama, kad tyrimas jau atliekamas.

„Šiuo metu jau esame pradėję tarnybinį patikrinimą dėl minimos situacijos, taip pat kreipėmės į policiją, prašydami pilno įvykio vaizdo įrašo, kad galėtume nuodugniai įvertinti visas aplinkybes ir priimti atitinkamus sprendimus”, – tikino ji.

ELTA primena, kad Prezidentas G. Nausėda antradienį sukritikavo minėtų tarnybų darbą, po to, kai šią savaitę viešojoje erdvėje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matomas jėga nuo motinos paimamas vaikas. Šalies vadovas taip pat ragina Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą.

„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tokiai kritikai nepritaria, prezidento žodžius vadina oportunizmu.

„Oportunizmas. Nusivyliau šiaip komentaru, nes nepraleista proga momentinio populiarumo socialiniuose tinkluose pasivaikyti“, – žurnalistams Seime komentavo ji.

Viešojoje erdvėje pirmadienį ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė „ne“, „mamyte“, „gelbėkit“, „paleiskit“. Darbuotojai vaiką ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Šiuo vaizdo įrašu pasidalinusi judėjimo „Basos mamos“ lyderė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė teigia, neva jame atpažinta Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Aurika Stanislovaitienė.

Martyna Pikelytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: