Vladimiras Putinas EPA-ELTA nuotr.

Kremliaus diktatorius Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo išplečiama „užsienio agento“ sąvoka, įtraukiant visus, kurie, kaip manoma, pateko į „užsienio įtakos“ sferą.

Rusijos „užsienio agentų“ registre, turinčiame sovietinių laikų atspalvį, išvardijami „politiškai aktyvūs“ asmenys ir organizacijos, kurie, kaip nustatė Rusijos valdžios institucijos, gavo finansavimą iš užsienio, ir jiems taikomi griežti audito reikalavimai.

Naujajame V. Putino pasirašytame įstatyme „užsienio agentų“ sąvoka išplečiama, įtraukiant į ją asmenis, kurie iš užsienio gauna ne tik pinigų, bet ir bet kokią kitą paramą.

Visi, kurie dirbo su „užsienio agentu“ arba gavo iš jo finansavimą, bus įtraukti į naują Teisingumo ministerijos sudarytą asmenų ir grupių, „susijusių su užsienio agentais“, sąrašą.

Pagal įstatymą Rusijos valstybinė ryšių priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ dabar turi teisę Teisingumo ministerijos prašymu be teismo sprendimo blokuoti „užsienio agentų“ interneto svetaines.

„Užsienio agentams“ taip pat draudžiama gauti valstybės finansavimą, dėstyti valstybiniuose universitetuose ar dirbti su vaikais.

Įstatymas įsigalioja 2022 m. gruodžio 1 d.

V. Putinas šį teisės aktą pasirašė praėjus keturiems su puse mėnesio po to, kai įsakė Rusijos kariuomenei įsiveržti į Ukrainą – dėl šio žingsnio santykiai su Vakarais smuko iki žemiausio taško per pastaruosius dešimtmečius, o Rusijoje įvyko istorinis nesutarimų malšinimas.

V. Putinas taip pat pasirašė įstatymo projektą, kuriuo už raginimus veikti prieš nacionalinį saugumą numatoma laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: