Volodimiras Zelenskis serialo "Tautos tarnas" kadras

Naujai išrinktas Ukrainos prezidentas Volodimyras Zelenskis socialiniame tinkle Facebook kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ukrainiečių ir rusų kalbomis po šio pareiškimo, jog ketinama išduoti Rusijos federacijos pasus visiems norintiems Ukrainos gyventojams:

Apie RF prezidento, Vladimiro Putino, pareiškimus noriu pasakyti štai ką.

Pirmiausia, Rusijos valdžiai patarčiau negaišti veltui laiko bandant Ukrainos piliečius suvilioti RF pasu. Žinoma, gali būti tokių, kurie pasidavė propagandai. Žinoma, kas nors tuo pasinaudos dėl uždarbio arba slapstydamasis nuo baudžiamojo persekiojimo. Vladimirui Putinui net gi galime pateikti sąrašą Ukrainos piliečių, kuriems artimiausiu metu šalyje bus labai nepatogu, kurie ciniškai apvaginėjo šalį piktnaudžiaudami aukšta padėtimi. Te Rusija iš naujo sprendžia, kur jai reikia tokių „profesionalų“ – Rostove ar Magadane.

Tačiau Ukraina skiriasi tuo, kad mes, ukrainiečiai, savo šalyje turime žodžio laisvę, laisvą žiniasklaidą ir internetą. Todėl mes puikiai žinome, ką iš tikrųjų reiškia Rusijos pasas.

Tai teisė būti areštuotam už taikų protestą.

Tai teisė neturėti laisvų ir konkurencingų rinkimų.

Tai teisė apskritai pamiršti prigimtines žmogaus teises ir laisves. Todėl nederėtų manyti, kad dauguma ukrainiečių panorės tapti „naująja nafta“, kuria Rusijos valdžia bando paversti savo piliečius.

Ukrainiečiai – tai laisvi žmonės laisvoje šalyje. Nepriklausomoje, suverenioje ir nedalomoje. Ukrainos pilietybė – tai laisvė, vertybė ir garbė. Mes tai apgynėme ir ginsime toliau. Ukraina neišsižadės savo misijos – būti pavyzdžiu posovietinėms šalims. Tos misijos dalimi taps apsaugos, prieglaudos ir Ukrainos pilietybės suteikimas visiems, kurie yra pasirengęs kovoti už laisvę. Prieglobstį ir pagalbą teiksime visiems, visiems, kurie yra pasirengę kautis petys petin už mūsų laisvę.

Ukrainos pilietybę suteiksime visų tautybių atstovams, kurie kenčia nuo autoritarinių ir korumpuotų režimų. Pirmiausia – rusams, kurie šiandien kenčia bene labiausiai iš visų.

Su Ukraina ir ukrainiečiais nederėtų kalbėtis grėsmių, karinio ir ekonominio spaudimo kalba. Tai ne geriausias kelias nutraukti ugnį ir atblokuoti Minsko procesą.

Dar kartą patvirtinu, kad esu pasirengęs deryboms. Tikiuosi, kad per artimiausią susitikimą Normandijos formatu Rusija pademonstruos pasirengimą deeskalacijai. Konkrečiu tokio pasirengimo įrodymu turėtų tapti pasikeitimas mūsų piliečiais pagal principą „visus už visus“. Be išimčių. Mes gi esame pasirengę svarstyti naujas Ukrainos ir Rusijos sambūvio sąlygas. Būtina suprasti, kad tai būtų įmanoma tik po visiškos deokupacijos. Tiek Dombaso, tiek Krymo. Ukraina nepasiduoda! Visomis to žodžio prasmėmis.

Tačiau aš tikiuosi, kad Rusija labiau nori kalbėtis, o ne šaudyti.

Nesu Dievas, kad mano norai pildytųsi. Tačiau aš prisimenu, kad visiems valdininkams ateis metas atsiskaityti būtent Jam. Niekas nepateks tiesiai į rojų. Pirma bus teismas.

Tam, kad mano pozicija būtų visiškai aiški ir nedviprasmiška, šį tekstą pateikiu rusų kalba, kad išgirstų visi.

Taip pat skaitykite: Už V. Zelenskis prieš J.Baudrillardą (A. Šliogerį)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: