Futuristinis „Portalas“ Vilniuje. Vilnius Tech „LinkMenų fabriko“ nuotr.
Lietuvos sostinėje pristatytas futuristinis „Portalas“ pasirodė esantis kaip tik tai, ko trūko pandemijos kelionių ribojimų išvargintam pasauliui.

Žinia apie  Vilniuje sukurtą įrenginį, primenantį duris į kitus pasaulius iš mokslinės fantastikos filmų, ir padedantį realiu laiku bendrauti su Liublino gyventojais, labai sudomino tarptautinę žiniasklaidą. Pastarąją savaitę pasirodė daugiau nei 160 publikacijų JAV, Australijoje, Singapūre, Indonezijoje, Kinijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir daugelyje kitų šalių, o žinia apie Vilniaus projektą pasiekė daugiau nei 700 milijonų skaitytojų auditoriją.

Šalia Vilniaus Geležinkelio stoties praėjusią savaitę įkurdintas „Portalas“, sujungęs sostinę su Lenkijos Liublino miestu – Benedikto Gylio ir jo vardo fondo penkerius metus brandinta idėja, įgyvendinta kartu su Vilnius Tech „LinkMenų fabriku“.

Vilnius Tech „LinkMenų fabriko“ projekto techninio proceso komanda, padėjusi idėją paversti realybe, projektui neatsitiktinai pasirinko apskritimo formą, simbolizuojančią mokslinėje fantastikoje dažnai vaizduojamo ir gerai atpažįstamo portalo įvaizdį. Apskritimas – laiko rato simbolis, galintis akimirksniu perkelti žiūrovą – miestietį ar miesto svečią – į kitą pasaulio kraštą.

Tai pastebėjusi populiari JAV technologijų svetainė „The Verge“ rašė, jog Vilniaus „Portalas“ atrodo lyg nužengęs iš mokslinės fantastikos serialo „Stargate“.

„Esate pavargęs nuo pandeminių kelionių ribojimų, nekantraujate ištrūkti ir pamatyti naujų žmonių? Vilniaus miestas turi įdomų sprendimą: realaus laiko “portalą” į kitą miestą“, – pastebėjo „The Verge“ žurnalistė Kim Lyons. 

Užsienio žiniasklaida prisideda ir prie B.Gylio bei projekto komandos siunčiamos vienybės ir bendrystės žinutės. Žinomos technologijų svetainės „Gismodo“ žurnalistę Jody Serrano projektas įkvėpė mintims apie žmonijos ateitį:

„Nors portalai Vilniuje ir Liubline neturi galios transportuoti (deja), jie vis tiek įdomūs. Jie paliečia problemą, apie kurią mes visi turėtume galvoti daugiau: ryšį su kitais pasaulio žmonėmis. Dalijamės ta pačia planeta, tad turėtume dirbti kartu, idant apsaugotume ją ir kaip visuomenė tobulėtume atsakingai ir rūpestingai. Tai neįmanoma, jei nepažįstame vieni kitų“, – rašė J.Serrano.

Apie projektą taip pat parašė populiarūs Kinijos portalai BaiduSohu, Vokietijos Computer Bild, Austrijos Der Standard, populiarūs Indijos, Brazilijos, Argentinos ir kitų šalių žiniasklaidos kanalai. Vilniaus „Portalą“ tarptautinei auditorijai pristatyti padėjo sostinės turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: