Kino filmo "The Assassin" kadras

Žudikė” (The Assassin”) tai  išskirtinio grožio kinematografijos pavyzdys atskleidžiantis magiškąją didybę, kuri gaubia Kinijos istoriją. 

Kuomet Hsiao-Hsien Hou, 2015 metais grįžo iš Kanų kino festivalio su auksine palmės šakele už geriausią režisūrinį darbą, niekas net neabejojo, jog šis, savo šalyje gerai žinomas ir gerbiamas režisierius pagaliau įgavo pripažinimą Vakarų pasaulyje. Per savo ilgą karjerą kine, Hsiao prisidėjo prie daugiau nei 40-ies skirtingų kinų juostų kūrimo. Jo garsiausiais karjeros metais laikomas devintasis dešimtmetis. Tarp 1980 ir 1989 metų, jo darbai susilaukė didžiulio pripažinimo visame pasaulyje.

Net septyni filmai buvo pripažinti geriausiais įvairiuose tarptautiniuose kino festivaliuose nuo Berlyno iki Havajų. Tiesa didžiausio pripažinimo šis režisierius sulaukė Taivane, Kinijos Respublikoje. Ten vykstančiame prestižiniame kino festivalyje „Auksinis Arklys“, Hsiao-Hsien buvo nominuotas daugiau nei dešimt kartų ir septynis iš jų pripažintas geriausiu režisieriumi ar scenaristu. Šie apdovanojimai neretai vadinami Rytų Azijos Oskarais.

The Assassin 1

Kino filmo “The Assassin” kadras

Filmas, iš naujo priminęs kino pasauliui apie Hsiao-Hsien Hou – neeilinė drama. Nuostabių vaizdų apsupta istorija „Žudikė”, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka aktorė Shu Qi. Ji, nors ir sunkiai, tačiau atpažįstama iš filmo „Gorgeous“ su tuo žymiuoju Jackie Chan bei filmo „Transporter“ su Jason Statham. Aktorė Shu Qi šiuo metu yra viena populiariausių aktorių Kinijoje.

the Assassin 3

Kino filmo “The Assassin” kadras

Pasakojimas nukelia mus į aštuntąjį amžių. Kinijoje, kurią valdo imperatoriai, vyksta konfliktai tarp skirtingų valdžios atstovų bei klanų. Istorija rutuliojasi apie Nie Yinniang (Shu Qi), kurią vaikystėje pagrobia provincijos vienuolė Jiaxin (Sheu Fang-yi). Ji, vedima savų tikslų – kovoti su korumpuotais provincijos politikais, merginą moko brutalaus žudymo meno taip ją paverčiant absoliučia žudymo mašina. Istorija prasideda kuomet Yinniang pademonstruoja savo sugebėjimus – vienu, neapsakomai taikliu ir švelniu kirčiu nužudo savo taikinį – vyrą, jojantį ant žirgo. Tačiau Yinniang nėra tokia šaltakraujė kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kuomet jai nepavyksta pašalinti sekančio taikinio, įtūžusi vienuolė Jiaxin, merginą išsiunčia atgal į Veibo provinciją kurioje ji ir gimė, kad nužudytų didžiausios šalyje provincijos valdovą – Tian Ji‘an (Chang Chen). Po ilgų metų svetur, jauna moteris priversta grįžti į prisiminimus, kurios ilgai gniaužė savyje. Nie Yinniang tenka rinktis – paaukoti savo mylimą pusbrolį ar išduoti tuos, kurie ją užaugino bei išmokė žudyti.

The Assassin 5

Kino filmo “The Assassin” kadras

Šis filmas gerokai skiriasi nuo kitų, kovos menų prifarširuotų juostų, atkeliavusių iš Tolimųjų Rytų. Kovos scenos „The Assassin” filme yra vos kelios, tad mėgstantiems pašėlusias skerdynes bei veiksmo kupinas scenas gali tekti nusivilti. Tai yra neeilinė kino juosta, kurios siužeto vystymosi tempas yra beprotiškai lėtas, o norint iki galo suvokti kas dedasi filme, jį gali tekti žiūrėti ir antrą kartą. Režisierius, viename interviu pripažino, jog juostoje buvo siekta, jog siužetas vystytųsi savaime, jog niekur nebūtų nuskubėta per anksti. Kiekvienas filmo kadras vertas atskiro paveikslo, atskiros diskusijos. Nuo kostiumų parinkimo iki smulkiausių detalių, kurios padeda atkurti autentiškumo persmelktą valdžios žmonių pompastiką. Filmas išsiskiria ir trumpais dialogais bei monologais. Verta paminėti tai, jog pagrindinė Yinniang šioje istorijoje ištaria vos devynias eilutes. Tačiau tai puikiai dera bei prisitaiko prie jau minėto filmo tempo.

Verdiktas 8/10

„Žudikė“ prasilenkia su masine auditorija, galbūt todėl, jog scenaristo Cheng Ah bei režisieriaus Hsiao-Hsien Hou tikslas ir nebuvo įtikti kiekvienam žiūrovui. Tai yra savotiška lyrika, sukurianti magišką suvokimą apie didingą Azijos kultūros istoriją. Tai yra kinematografijos menas kurį supras ne kiekvienas.

Taip pat skaitykite: Takeshi Kitano „Lėlės“ – pražūtingos meilės epas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: