Patentas
vidulis.lt archyvo nuotr.

Patentas – vienas iš didžiausių galvos skausmų išradėjams, kurie nori apsaugoti savo kūrinius. Kai kuriems netgi kyla klausimas, ar naudinga yra patentuoti savo darbo vaisius, abejojama galima nauda, todėl iškeliamas klausimas – ką saugo patentas?

Patentas saugo išradimus suteikdamas jų autoriui ar autorių grupei išskirtines teises, monopolį. Trumpai tariant, turėdami patentą galite savo išradimo prieinamumą riboti taip, kaip Jums atrodo tinkama. Jei manote, kad savo išradimo naudojimą galite taip pat lengvai kontroliuoti ir be patento – klystate. Tuoj pat atsiras galinčių Jūsų idėją realizuoti kitu pavadinimu ir šiek tiek pakeista išvaizda, tuo tarpu jei patentuosite tai ką sukūrėte Jus saugos įstatymas. Žinoma, ypatingai patrauklius kūrinius kai kurie nesibaimina kopijuoti net žinodami, kad tai pažeidžia įstatymus, tačiau tai juos šiek tiek apriboja (sunkiau reklamuoti, nuolat tenka susidurti su nuostoliais kuomet kas nors „pagauna“ ir pan.) Patentas saugo ir nuo to, kad produkto idėjos negalės realizuoti stiprios, savo vardą užsitarnavusios kompanijos.

Verta žinoti, jog patentas saugo tiek, kiek nori pats išradėjas. Pavyzdžiui, kai kurie išradėjai savo produktus gali leisti perkurti ar naudoti tik fiziniams asmenims, o kiti riboja ypač griežtai ir siekia kontroliuoti kiekvieną išradimo panaudojimo atvejį. Visgi, dažnai išradimas yra patentuojamas siekiant gauti finansinės naudos, o ne tik pasidalinti naujove su visuomene. Taigi, patentas saugo išradėjus ir nuo pajamų sumažėjimo paviešinus idėją.

Patentas saugo išradėjus nuo prarastų pinigų, saugo jų išradimus nuo neplanuoto panaudojimo, padeda kontroliuoti kam, kokiais kiekiais ir kaip bus naudojamas sukurtas naujas produktas. Dėl šių priežasčių patentavimas yra labai svarbus ir turi būti atliekamas daugumai naujų kūrinių, kurie atitinka išradimo sąvoką. Žinoma, bandyti patentuoti visko iš eilės tikrai nereikia, o ir pats patentas kainuoja pakankamai daug, tačiau svarbesnius, didesnę naudą ir plačias galimybes turinčius išradimus patentuoti turėtų būti kone privaloma. Jei dvejojate dėl patentavimo naudos, negalite nuspręsti ar produktas atitinka patentavimui keliamus reikalavimus – kreipkitės į profesionalus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: