© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius penktadienį susitiks su “Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotoju Aleksandru Medvedevu. Sankt-Peterburge įvyksiantis susitikimas bus pirmasis Lietuvos energetikos ministro pokalbis su A.Medvedevu.

Energetikos ministerija pranešė trečiadienį gavusi “Gazpom” laišką, kuriame kviečiama tęsti dialogą, aptariant Lietuvos pateiktus pasiūlymus, ir suderinti abiejų pusių pozicijas bei galimus tolesnius žingsnius.

Derybų su “Gazprom” grupės vadovas J.Neverovičius anksčiau pripažino, jog kol kas Lietuva ir “Gazprom” neranda sutarimo.Jis viliasi, kad “Gazprom” sumažins dujų kainas Lietuvai bent “iki rinkos lygio”.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusį antradienį pareiškė, jog derybos su “Gazprom” dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai tęsiamos ir vylėsi, jog nugalės “blaivus protas”.

Vyriausybė paskutinius pasiūlymus “Gazprom” išsiuntė rugsėjo 25 dieną. Žiniasklaidai anksčiau paviešinus kai kurias Lietuvos derybines pozicijas, visa su derybomis susijusi informacija buvo griežtai įslaptinta.

J.Neverovičius anksčiau sakė, kad Rusija nebekelia klausimo dėl trečiojo ES energetikos paketo, pagal kurį iki kitų metų lapkričio “Gazprom” turi pasitraukti iš dujų perdavimo verslo.

Rugpjūčio pradžioje, remiantis neoficialiais šaltiniais, skelbta, kad Lietuva mainais už pigesnes “Gazprom” dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl bendrovės “Lietuvos dujos” ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio Stokholmo arbitraže.

Be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę – nuo 2013 iki 2020-ųjų – dujų pirkimo sutartį, o dujų tranzitas į Kaliningradą būtų reglamentuotas atskira sutartimi.

Teigta, kad Lietuva, be to, siūlė atsisakyti arbitražuose pateiktų ieškinių dėl neteisingų dujų kainų, o Rusija – ieškinio dėl investicijų apsaugos. Iš “Gazprom” per arbitražą reikalaujamus 5 mlrd. litų Lietuva iš koncerno galėtų atgauti per nuolaidas už ateities dujas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: