(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos gyventojai mano, kad pagrindinė kaimo problema sunkmečiu yra nedarbas, rodo reprezentatyvi apklausa atlikta Žemės ūkio ministerijos užsakymu. Tikimasi, kad šią ir kitas problemas padės spręsti prasidėjęs projektas „Kaimo vietovių darbo jėgos persiorientavimo iš žemės ūkio į kitas veiklas skatinimas Lietuvoje“, kuriam įgyvendinti skirta virš 30 mln. litų Europos socialinio fondo (ESF) lėšų.

Šio projekto įgyvendinimo metu 11 tūkst. kaimo gyventojų iš visos Lietuvos bus nemokamai konsultuojami ir mokomi verslo organizavimo, rinkodaros, buhalterinės apskaitos, dirbti kompiuteriu, dailiųjų ir tradicinių amatų, maisto produktų gamybos, kelionių, turizmo organizavimo, medžiagų apdirbimo, statybos inžinerijos, kitų ne žemės ūkio verslų ar amatų. Tikimasi, kad 40 proc. projekto dalyvių pakeis savo veiklos pobūdį iš žemės ūkio į kitas veiklas.

„ESF lėšomis finansuojamas projektas yra išskirtinis, nes mokymo programos skirtos kaimo gyventojams, bet nėra susijusios su žemės ūkio veikla. Tai – unikali galimybė kaimo vietovių gyventojams pradėti savo verslą ar, įgijus naują specialybę, sėkmingai integruotis darbo rinkoje. Verslumo ugdymo seminarai, naujų specialybių mokymai ir individualios verslo konsultacijos yra teikiamos nemokamai“, – sakė Žemės ūkio ministerijos vykdomo projekto vadovas Karolis Anužis.

Siekiant, kad kaimo gyventojai pajamas gautų ne vien iš žemės ūkio veiklos, Europos Sąjungos šalyse ūkininkai skatinami pereiti prie kitokios veiklos arba imtis papildomo verslo, padedančio išlaikyti ūkius ir gauti pajamų. Tikimasi, jog šis projektas paskatins Lietuvos kaimo vietovėse gyvenančius žmones ryžtis kurti verslo įmonę, užsiimti individualia papildoma veikla arba išmokti amato ir įsidarbinti.

Projektas „Kaimo vietovių darbo jėgos persiorientavimo iš žemės ūkio į kitas veiklas skatinimas Lietuvoje“ vykdomas regioniniu principu. Projektas startavo Kauno ir Marijampolės apskrityse, jau suplanuoti ir pirmieji seminarai Alytaus bei Vilniaus regionų kaimo vietovėse.

Susidomėjusiems projektu kaimo gyventojams rengiami mokymai, konsultacijos ir išvykos į verslo centrus. Per pirmuosius susitikimus patyrę ir kompetentingi konsultantai supažindina su kvalifikacijos tobulinimo ar persikvalifikavimo galimybėmis, aiškina, kaip persiorientuoti iš žemės ūkio į kitokią veiklą ar šalia ūkininkavimo užsiimti verslu. Šiuose renginiuose jau dalyvavo beveik 2500 asmenų. Vėliau dalyviams rengiami nuodugnesni mokymai, o pasiryžusiesiems pradėti verslą – individualios konsultacijos.

„Mokomoji-parodomoji žvejyba, individualios turistinės programos, mini viešbutis, pirtelė gamtoje, namų rūkykla, išskirtinės duonos kepimas, specialių tortų kepimas, automobilių dizainas ir atnaujinimas, automobilių lenktynių organizavimas, – tai tik mažytė dalis visų verslo idėjų, kurias norėtumėme pasiūlyti gyventojams, susidomėjusiems projektu ir ateisiantiems į mokymus“, – sakė vienas lektorių Tomas Lagūnavičius.

Jo teigimu, baigus mokymus, išklausius seminarus ir gavus pažymėjimą, belieka imtis veiklos: įsidarbinti, siekti karjeros – aukštesnių pareigų, keisti darbo pobūdį ar sėkmingai vystyti verslą.

Jonavos savivaldybėje vykusio informavimo ir motyvavimo seminaro dalyvis Vladimiras Kornijevskis mano, kad šis projektas – puiki nauja galimybė: „Norisi sėslumo ir imtis kurti savo verslą. Turiu idėjų, kokio verslo galėčiau imtis Ruklos regione, bet reikia individualių konsultacijų“.

Neformaliuose ir formaliuose mokymuose šiuo metu dalyvauja 345 asmenys, o individualiomis konsultacijomis jau pasinaudoji 37 ketinantys pradėti verslą. Iki 2011 metų vyksiantis projektas yra finansuojamas ESF lėšomis pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamą 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių veiksmų programos priemonę „Kaimo vietovių darbo jėgos persiorientavimas iš žemės ūkio į kitas veiklas“. .

Iš viso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2007-2013 m. administruojamų ES paramos priemonių projektuose dalyvaus per 250 tūkst. šalies gyventojų. Šioms Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonėms, kuriomis siekiama skatinti didesnį užimtumą ir aktyvią darbo rinką, numatyta skirti per 1,2 mlrd. Lt finansavimą iš ESF. Projektų dalyviams bus sudarytos galimybės įgyti, patobulinti kvalifikaciją ir susirasti darbą ar pradėti savo verslą. Tikimasi, kad tai prisidės prie ekonomikos gaivinimo ir sušvelnins padėtį darbo rinkoje.

Daugiau informacijos apie projektą interneto svetainėje www.keiciuveikla.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: