© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Lietuvos bankas sumažino kitų metų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę iki 3,1 procento. Tai 0,2 proc. punkto mažiau nei prognozuota rugsėjį.

“Šiais metas prognozuojama BVP padidės 2,9 proc., kitais metais prognozuojame spartesnį augimą – konkrečiai 3,1 procento. Ūkis auga, bet šis augimas lėtesnis nei prognozavome. (…) Visu šio laikotarpiu augimą lėmė eksportas, bet palaipsniui mažėjant samdai, mažėjant nedarbui, privatus vartojimas yra bene pagrindinis veiksnys, kodėl auga ekonomika”, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė banko ekonomikos ir finansų stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Pasak jo, augimo prognozė mažinama dėl mažėjančios ES ūkio augimo prognozės bei dėl geopolitinių neramumų, susijusių su Rusija ir šios šalies planuojamo ūkio smukimo.

“Galima pastebėti, kad Rusijos ekonomikos plėtra kitiems metams prastėja ne mėnesiais, o savaitėmis. Jeigu visai neseniai buvo prognozuojamas šiek tiek teigiamas augimas, tai dabar tarptautinės institucijos prognozuoja net recesiją kitiems metams Rusijai”, – sakė G.Šimkus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: