Pexels.com archyvo nuotr.

Šiemet 19 Lietuvos įmonių pateko tarp 500 didžiausių Rytų ir Vidurio Europos (RVE) įmonių, rodo prekinio kredito draudikės „Coface“ naujausias reitingas. Pagal pirmą kartą suteikiamą mokumo indeksą Lietuva pasižymėjo aukščiausiu rodikliu (7,5 balo), taip pat stipriausia didžiųjų bendrovių įtaka šalies darbo rinkai (10,5 proc. darbo vietų). Nors tarp dvylikos reitinge analizuojamų šalių Lietuva pagal gyventojų skaičių yra 9 vietoje, TOP 500 reitinge ji pelnė 6 vietą, aplenkdama daugiau gyventojų turinčias Bulgariją, Serbiją ir Kroatiją, taip pat kaimynes  Estiją ir Latviją.

Lietuvos įmonių skaičius išaugo iki 19

Šiemet, palyginti su praėjusių metų reitingu, Lietuvai pavyko atkovoti vieną poziciją iki 19 įmonių, kai prieš metus jų buvo 18. Tarp Lietuvos bendrovių didžiausių įmonių reitinge stabilus išliko pirmasis septintukas: „Orlen Lietuva“ (20 vieta), „Vilniaus prekyba“ (30), „Maxima Grupė“ (37), „Maxima LT“ (106), „Lietuvos energija“ (172), „Sanitex“ (205) ir koncernas „Achemos grupė“ (258).

Lietuviškų įmonių sąrašą, kaip ir pernai, pradeda „Orlen Lietuva“ (20), kurios motininė kompanija „Polski Koncern Naftowy Orlen“ tradiciškai išliko pirmojoje RVE regiono TOP 500 pozicijoje.

Pirmą kartą į TOP 500 pateko keturios įmonės iš Lietuvos, trys iškrito iš sąrašo

Trys įmonės – „Kauno grūdai“ (buvo 415 vietoje), „Norfos mažmena“ (buvo 465) ir UAB „Rivona“ (buvo 498) – šiais metais iškrito iš reitingo, palyginti su 2017 m. reitingu.

Keturios Lietuvos bendrovės – ESO (351), „Viada LT“ (405), „ACME Grupė“ (418) ir UAB „Spectator“ (430) – į prestižinį reitingą pateko pirmą kartą.

Labiausiai kilo „ME Investicija“ ir „Girteka Logistics“, krito „MG Baltic“, „Palink“, „Vičiūnų grupė“ ir „Lietuvos geležinkeliai“

Tarp bendrovių iš Lietuvos didžiausią šuolį – 66 pozicijomis  – padarė „ME Investicija“, pakilusi iš 366 vietos į 300-ąją,  taip pat „Girteka Logistic“, pakilusi 58 pozicijomis į 390 vietą (pernai buvo 438). 26-iomis pozicijomis vietą reitinge pasigerino ir koncernas „Achemos grupė“, šiemet iškilęs į 258 vietą iš pernai turėtos 284.

Didžiausiu kritimu pasižymėjo koncernas „MG Baltic“, praradęs 35 pozicijas ir šiemet nusileidęs į 357 vietą palyginti su 322 vieta pernai. Keturios Lietuvos bendrovės krito daugiau kaip 25 pozicijomis: „Lietuvos energija“ (šiemet 172, buvo 145), UAB „Palink“ (šiemet 326, pernai 297), „Vičiūnų grupė“ (šiemet 454, pernai 425) ir „Lietuvos geležinkeliai” (šiemet krito į 494 vietą iš 468 vietos pernai).

Lietuva įvertinta geriausiai (7,5 taškais) pagal „Coface“ pirmą kartą suteikiamą mokumo reitingą

Pirmą kartą istorijoje kiekvienai įmonei „Coface“ apskaičiavo mokumo rodiklį, atspindinį tikimybę tapti nemokia per ateinančius 12 mėnesių. 0 taškų suteikiami įmonei, galinčiai artimiausiu metu susidurti su mokumo problemomis, 10 taškų – įmonėms, turinčioms minimalų rizikingumą. „Coface“ pažymi, kad beveik 80 proc. RVE regiono bendrovių pasižymi aukštu patikimumo indeksu (nuo 6 iki 10), o Lietuvos bendrovės, pasiekusios 7,5 taško, pirmauja visame regione. Tuo tarpu rizikingiausiomis yra laikomos Serbijos įmonės, vidutiniškai įvertintos tik 5,4 balo.

Nepaisant ekonominio augimo, RVE regione bendras įmonių nemokumas išaugo 6 proc., nors 2016 m. buvo fiksuotas 6 proc. kritimas, o 2015 m.  – net 14 proc. kritimas.

Aplenkėme ne tik kaimynes Estiją ir Latviją, bet ir daugiau gyventojų turinčias Bulgariją, Serbiją ir Kroatiją

Tarp dvylikos šalių, kurių įmonės pateko į reitingą, pagal įmonių skaičių (19) Lietuva užima 6-ąją vietą, nusileisdama Lenkijai (175), Vengrijai (71), Čekijai (67), Rumunijai (56) ir Slovakijai (43).

Į naujausią TOP 500 reitingą pateko 7 estiškos ir 6 latviškos bendrovės – abi valstybės didžiausių įmonių sąraše šiemet turi 2 įmonėmis daugiau nei pernai. Estija ir Latvija reitinge atitinkamai užima 11 ir 12 vietas.

Nepaisant šių metų progreso, Latvijai taip ir nepavyko pakilti iš paskutinės (12) reitingo pozicijos, į kurią šalis nusirito pernai. Tačiau svarbu įvertinti, kad visame RVE regione kaimyninės šalys pasižymi ir mažiausiu gyventojų skaičiumi: Estijoje gyvena 1,3 milijono, Latvijoje – 2 mln. žmonių.

Tradiciškai RVE regione TOP 500 reitinge pirmauja didžiausią gyventojų skaičių (38,4 mln.) turinti Lenkija, kuriai šiemet atstovauja net 175 įmonės – tai sudaro net 35 proc. visų įmonių TOP 500 sąraše.

Pagal svarbius rodiklius Lietuva lenkia didesnes šalis 

Nors tarp 12-os į TOP 500 reitingą patekusių šalių pagal gyventojų skaičių (2,8 mln.) Lietuva užima 9-ąją vietą, reitinge atstovaujamų įmonių skaičiumi (19) ji aplenkė didesnes Bulgariją (7,1 mln. gyventojų), Serbiją (7 mln.) ir  Kroatiją (4,2 mln.).

Pagal BVP vienam gyventojui Lietuva užima garbingą 5-tą vietą (14,8 tūkst. eurų), nusileisdama keturioms  aukštesnius RVE regione rodiklius turinčioms Slovėnijai (21 tūkst. eurų), Čekijai (18,7 tūkst. eurų ), Estijai (17,5 tūkst. eurų) ir Slovakijai (15,6 tūkst. eurų). Lietuvai nusileidžia TOP 500 reitinge pirmaujanti Lenkija (12 tūkst. eurų vienam gyventojui), taip pat 4-ojoje vietoje esanti Rumunija (9,6 tūkst. eurų). Iš visų RVE šalių žemiausią BVP dalį vienam gyventojui turi Serbija (5 tūkst. eurų).

Lietuvoje didžiausios įmonės turi stipriausios įtakos darbo rinkai

Lietuva pirmauja pagal didžiausiose įmonėse sukurtų darbo vietų dalį – 10,5 proc. Lietuvos darbingo amžiaus gyventojų dirba būtent didžiausiose RVE TOP 500 reitinge esančiose įmonėse. Tokių darbuotojų dalis prieš metus Lietuvoje sudarė 8,5 proc. Didžiųjų darbdavių įtaka rinkai augo ir daugumoje kitų RVE šalių. Antrąją vietą pagal šį rodiklį užimančios Lenkijos didžiosiose bendrovėse dirba 7,4 proc. visos šalies  darbingo amžiaus gyventojų.

Makroekonominė aplinka RVE regione vertinama optimistiškai

Makroekonominę aplinką RVE regione „Coface“ vertina pozityviai. Visos regiono šalys pasižymėjo aktyvėjančia ekonomika, pernai augusia 4,5 proc. – sparčiausiai per pastaruosius 8 metus. „Coface“ vertinimu, aukštas ekonomikos augimo tempas (iki 4,1 proc.) turėtų išsilaikyti ir 2018 metais.

„Coface“ analitikų vertinimu, spartų RVE ekonomikos augimą lemia didėjantis namų ūkių vartojimas, išaugusios investicijos ir ES struktūrinių fondų suteikiamas finansavimas. Taip pat pažymima, kad RVE regiono šalis teigiamai paveikė persiorientavimas į dinamiškesnę Europos šalių rinką po to, kai prekių importą prieš kelerius metus apribojo Rusija. Atrastos naujos rinkos žemės ūkio produktams ir transporto paslaugoms suteikė RVE įmonėms papildomo spurto.

Pažymima, kad Lietuvos ekonomikai teigiamo efekto suteikė augantis eksportas, sudarantis 70 proc. šalies BVP, o 60 proc. eksporto nukreipta būtent į Europos šalių rinkas.

Kita vertus, būtent Lietuva ir Estija visame regione pasižymi aukščiausia infliacija, siekiančia 3,7 proc., nors vidutinė infliacija regione sudaro 2,2 proc.

Nedarbas Lietuvoje (7,1 proc.) yra žemesnis už vidutinį regione (10,81 proc.), kuriame mažiausiu rodikliu išsiskiria Čekija (2,9 proc.), o didžiausiu – Serbija (14,7 proc.),  Kroatija (11,1 proc.) ir kaimyninė Latvija (8,7 proc.).

Bendrą ekonominę aplinką Lietuvoje „Coface“ ekspertai vertina patenkinamai (A3), o verslo klimatą – kaip stabilų (A2).

Apie TOP 500 reitingą:

Jau dešimtąjį kartą „Coface“ parengtas didžiausių Rytų ir Vidurio Europos įmonių reitingas įtraukė Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Rumunijos, Slovakijos, Lietuvos, Bulgarijos, Slovėnijos, Serbijos, Estijos ir Latvijos įmones, kurių 2017 m. metinė apyvarta buvo ne mažesnė kaip 300 mln. eurų. Į šį sąrašą nebuvo įtraukiami finansinių paslaugų teikėjai, bankai, draudimo bendrovės, lizingo įmonės ir brokeriai. Į sąrašą taip pat nepateko įmonės, kurios iki nurodytos datos nepateikė finansinių duomenų. Kartu su įmonių pajamomis „Coface“ sudarytame RVE TOP 500 reitinge įvertinti tokie rodikliai kaip apyvartos, grynojo pelno ir darbuotojų skaičiaus metiniai pokyčiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: