darbopartija.lt archyvo nuotr.

Kai kurios pataisos  dėl mokesčių keitimo Seimui teikiamos jau antradienį, teigia Seimo vicepirmininkas “darbietis” Vytautas Gapšys.

“Rytoj (antradienį – BNS) pataisos pradės eiti”, – BNSpirmadienį informavo V.Gapšys. Pasak jo, parlamentarams bus pateikti ir Vyriausybės, ir parlamentarų projektai.

“Busmūsų (“darbiečių” – BNS) PVM lengvatos, “Sodros” įmokų lubos ir Vyriausybės pataisos tikrai bus, gal dar kažką įdėsime. Ar visai visos pataisos bus teikiamos, dar tarsimės ryt iš ryto”, – BNS sakė V.Gapšys. Anot jo, gali būti įtraukti ir “tvarkiečių”Seime pirmadienį įregistruoti pakeitimai.

Seimo vicepirmininkas neatmetė galimybės, kad kai kurie projektai gali būti priimti iki liepos.

“Pažiūrėsime, kaip viskas vystysis, kaip bus poreikis, kokios bus galimybės su laiku”, – sakė V.Gapšys.

Paklaustas, ar gali atsitikti taip, kad bus pratęsta Seimo sesija dėl mokesčių, V.Gapšys teigė tokį variantą linkęs atmesti:”Nemanau”.

Parlamentaras teigė, kad ketvirtadienį arba penktadienį dėl mokesčių reformos rinksis valdančiųjų politinė taryba:”Toliau tarsimės dėl mokestinių dalykų. Bet pirmas žingsniai yra padaromi – pateikimai”.

Pasak V.Gapšio, su premjeru Algirdu Butkevičiumi esą sutarta dėl mokesčių reformos tartis politinėje taryboje:”Dar kartą peržiūrėsime po pateikimo, ką reikia patikslinti ir padėlioti”.

Seimo nariams registruojant vis naujus pasiūlymus dėl pokyčių mokesčių sistemoje parlamentarai, be kita ko, prognozuoja, kad teikiamų pataisų svarstymas nusikels į rudenį.

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narys Kęstutis Glaveckas BNS teigė garantuojantis, kad visi mokestiniai klausimai kelsis į rudenį. Tačiau jis nemano, kad ir tada valdančiosioms partijoms bus lengva susitarti, todėl jis tikisi minimalių pokyčių mokesčių sistemoje.

“Susitarti dabar negali, rudenį dar labiau negalės, todėl iš žadėtos mokesčių reformos bus šnipštas – korekcijos bus labai labai minimalios.Ir viskas dėl politinio nesutarimo”, – sakė J.Glaveckas.

“Darbietis”Raimundas Markauskas BNSsakė, kad visas Seime registruotos pataisos gali būti pradėtos svarstyti ir tik Seimas dėl jų prims sprendimą, o ne valdančiųjų politinė taryba.

“Politinė taryba visko nelemia. Seimas balsuos, kurios eis, o kurios bus atmetamos”, – sakė parlamentaras, prognozuojantis, kad jeigu Seimui bus teikiamos tik Vyriausybės pataisos, jos bus iš karto atmestos.

BFK narys socialdemokratas Andrius Palionis sakė neremiąs idėjos Vyriausybės pateiktų pataisų dėl mokesčių svarstymą kelti į rudenį ir priimti jas tvirtinant kitų metų biudžetą, bet kitos išeities jis nemato.

“Aš ne už tai, kad į rudenį nukelti, bet kam daryti skubotus sprendimus nepaskaičiavus?” – teigė parlamentaras, prognozuojantis, kad visi pakeitimai vis tik bus priimti kartu su biudžetu prieš Kalėdas.

“Per dvi savaites (tiek liko Seimui dirbti iki atostogų – BNS)tokiais klausimais apsispręsti, kurie sukels daug klausimų? Geriau išgvildenti viską. Juolab kad yra ir koalicijos partnerių siūlymai dėl mokesčių pataisų. Apsvarstyti ir tuos pačius progresinius mokesčius, kuriuos siūlo “tvarkiečiai” ir socialdemokratai”, – teigė BFK narys.

Beje, A.Palionis siūlo “tvarkiečių” ir socialdemokratų pataisas dėl progresinių mokesčių sujungti ir tada svarstyti jas Seime.

Premjeras yra sakęs, kad mokestinių įstatymų pakeitimus bus bandoma priimti iki liepos 1 dienos, kad po pusmečio, kaip reikalauja įstatymas dėl mokestinių pataisų įsigaliojimo, nuo 2014-ųjų sausio jie pradėtų veikti. Kitaip jie nuo kitų metų įsigalios tik priimami kartu su kitų metų biudžetu gruodį.

Be Vyriausybės siūlymų dėl mokesčių įstatymų korekcijų, savo pataisas Seime yra įregistravo “tvarkiečiai”bei “darbiečiai”. Taip pat Seime svarstymo laukia dalies socialdemokratų idėja įvesti progresinius mokesčius.

Vyriausybė siūlo nuo kitų metų NPD didinti 100-tu litų – iki 570 litų, o 5 proc. PVM lengvatą taikyti tik vaistams.

Taip pat siūloma keisti bankų ir draudimo įmonių pelno bei mažinti gyventojų gaunamų dividendų apmokestinimą nuo 20 proc. iki 15 procentų. Taip pat numatoma 15 proc. apmokestinti palūkanas už indėlius ir skolos vertybinius popierius, viršijančias 10 tūkst. litų, bei pajamas, gautas už vertybinių popierių pardavimą, jei jos bus didesnės, nei 10 tūkst. litų.

Vėl ketinama didinti alkoholio ir tabako akcizus.

“Darbiečiai”siūlogrąžinti prieš kelerius metus taikytas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) 5 proc. tarifą svarbiausiems maisto produktams – mėsai, daržovėms ir vaisiams. Lengvatinį PVMtarifą siūloma nustatyti neribotam laikui.

Nuo kitų metų siūloma taikyti “Sodros”įmokų “lubas” – siūloma socialinio draudimo įmokos nebeskaičiuoti virš 5 tūkst. litų siekiančioms pajamoms.

“Darbiečiai” siūlo beveik dvigubai iki 1 tūkst. litų padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD).

“Tvarkiečiai” siūlo nuo kitų metų įvesti progresinius mokesčius visoms pajamoms, priklausomai nuo jų dydžio, iki 20 proc. didinti pelno mokestį bei apmokestinti 15 tūkst. litų viršijančias palūkanas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: