VIRGIN ORBIT nuotr.

Britų milijardieriaus Richardo Bransono raketų įmonė „Virgin Orbit“, kuri kuria raketas mažiems palydovams gabenti, nesugebėjusi užsitikrinti naujų investicijų, JAV paskelbė bankrotą.

Ketvirtadienį Niujorke po darbo valandų vykusioje akcijų prekyboje įmonės akcijos atpigo daugiau kaip 44 proc.

JAV reguliavimo tarnyboms pateiktame pranešime „Virgin Orbit“ teigė, kad tokį sprendimą priėmė „siekdama sumažinti išlaidas, nes įmonė nesugeba užsitikrinti reikiamo finansavimo“.

Palydovų paleidimo į orbitą įmonė prieš kelias savaites sustabdė veiklą, tačiau tikisi rasti įmonės pirkėją.

Kalifornijoje įsikūrusi įmonė praėjusią savaitę paskelbė, kad atleis 85 proc. (t. y. 675) iš 750 darbuotojų. Ričardo investicinė įmonė „Virgin Investments“ į „Virgin Orbit“ investavo 10,9 mln. dolerių (8,8 mln. svarų sterlingų) „išeitinėms pašalpoms ir kitoms su darbuotojų skaičiaus mažinimu susijusioms išlaidoms finansuoti“. Įmonė „Virgin Orbit“ numano, kad išeitinės išmokos ir kitos išlaidos iš viso sudarys apie 15 mln.

Šių metų pradžioje „Virgin Orbit“ raketai nepavyko užbaigti pirmojo istorijoje palydovo paleidimo iš Jungtinės Karalystės teritorijos. Bendrovės raketa „LauncherOne“, paleista iš „Boeing 747“ lėktuvo „Cosmic Girl“, pasiekė kosmosą, tačiau nepasiekė tikslinės orbitos.

Misija buvo paskelbta svarbiu Jungtinės Karalystės kosmoso tyrimų etapu. Buvo tikimasi, kad tai didelis žingsnis į priekį įgyvendinant siekį paversti šalį pasaulinio masto veikėja – nuo palydovų gamybos iki raketų gamybos ir naujų kosminių uostų kūrimo.

Įmonės „Virgin Orbit“ vadovas Danas Hartas teigė, kad nors įmonė „dėjo daug pastangų“, kad sutvarkytų savo finansus ir užsitikrintų didesnį finansavimą, „galiausiai turime daryti tai, kas geriausia verslui“.

Jis teigė, kad dabar „Virgin Orbit“ daugiausia dėmesio skirs verslo pirkėjo paieškoms, „kad klientams, pardavėjams ir darbuotojams būtų aiški bendrovės ateitis“.

„Virgin Orbit“ buvo įkurta 2017 m. ir yra Richardo Bransono transporto paslaugų įmonės (dar vadinamos „kosminio turizmo įmonės“) „Virgin Galactic“ padalinys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: