Organizatorių nuotr.

Per didžiąsias metų šventes bei artėjant Lietuvos prisijungimo prie euro zonos istoriniam įvykiui, sostinės gyventojai ir miesto svečiai kviečiami prisiminti didingą lietuviškų pinigų istoriją, atpasakotą modernioje trijų dimensijų (3D) projekcijoje. Tai – vienas iš įspūdingiausių šventinių reginių sostinėje ir pirma tokia pinigų istorija apskritai.

3D projekcija gruodžio 25 – sausio 4 dienomis bus rodoma ant Vilniaus Rotušės aikštėje esančio „Nordea“ pastato fasado sienų. Lietuviškas Vytis skries per visą šalies pinigų istoriją: nuo senovės sidabrinių ilgųjų iki būsimo euro. Modernios lazerinės technikos pagalba pastatas transformuosis į žiežirbomis trykštančią ir karštu oru pulsuojančią seniausią Lietuvos monetų kalyklą. Žiūrovai turės išskirtinę progą pamatyti iš milžiniškos senovės monetos atgijusį Vytį, kuris ir toliau puikuosis ant euro monetų, tarpukario litų banknotus ir spausdinimo mašinas, talonus su žvėreliais, geriau žinomus kaip „vagnorkės“ ar galiausiai šiandien visiems puikiai pažįstamus litus su juose vaizduojamais žinomais žmonėmis bei būsimą valiutą – eurą.

„Vytis ant lietuviškų monetų vaizduojamas daugiau nei šešis šimtus metų. Bendradarbiaujant su „Pinigų muziejaus“ atstovais, dovanodami miestui Lietuvos pinigo istoriją, norime pasakyti, kad istorija tęsiasi – ji nenutrūksta įvedus eurą, Vytis ir toliau bus didingos Lietuvos istorijos dalimi, – sako „Nordea“ komunikacijos vadovas Vaidotas Cucėnas. – Tikime, kad įspūdis, kurį paliks šiuolaikinėmis technologijomis papasakota lietuviškų pinigų istorija, išliks ilgam, tad kviečiame apsilankyti su šeima, draugais ar artimaisiais ir kelias minutes skirti prisilietimui prie istorijos ir ateities“.

3D Lietuviško pinigo istorijos projekciją, atlikę tikslius architektūrinius pastato matavimus bei optiškai manipuliuodami pastato detalėmis, kuria „Gluk media“. „Iš tiesų, bet kokią 3D projekciją galima matyti kaip unikalų režisūros kūrinį, kuris kuria optines iliuzijas tiesiai prieš žiūrovo akis. Žiūrovas įtraukiamas ne tik į istoriją, bet ir veiksmą, „spektaklio“ siužetą, – sako bendrovės „Gluk Media“ kūrybos vadovas Sergej Grigorjev. – Galiu išduoti, kad vienas didžiausių iššūkių, kuriant 3D Lietuvos pinigų istorijos projekciją buvo ant pastato atvaizduoti kitą pastatą – Lietuvos banką, kuris įsikūręs Kaune. Tai du skirtingi architektūros kūriniai su išskirtiniais sprendimais, tad juos apjungti realiu laiku į vieną – tikrai sudėtinga užduotis. Tik atlikus tikslius architektūrinius banko pastato matavimus bei optiškai manipuliuodami pastato detalėmis galime sukurti realią iliuziją žiūrovui.“

Nepakartojamą garso, šviesų ir lazerių 10 minučių trukmės reginį bus galima nemokamai stebėti Vilniaus rotušėje gruodžio 25 – sausio 4 dienomis penkių vakarinių seansų metu: 17.30, 18.30, 19.30, 20.30 ir 21.30 val.

Modernios projekcijos garso takelį sukūrė serbų kompozitorius Stefan‘as Todorovič‘ius, garsėjantis ne tik tokių vizualinių projekcijų įgarsinimu, bet pasaulio garso „Jamiroquai“ remiksais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: