© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prekybos centrai net ir už smulkius pirkinius atsiskaitantiems stambiomis litų kupiūromis grąžą privalo duoti eurais, sako Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovas. Tarnyba pirmadienį turėtų gauti apibendrintą informaciją, kodėl kai kurie didieji prekybos centrai klientams duodavo grąžą ne tik eurais, bet ir litais.

Feliksas Petrauskas neigiamai vertina kai kurių prekybos tinklų praktiką dalį grąžos duoti litais bei pripažino, kad dėl prasto inkasatorių darbo kai kur sutriko eurų tiekimas.

“Inkasacija nelaiku sudirbo, nelaiku pristatė eurus. Buvo ir pačių vartotojų problema: tie, kurie nesikeitė bankomatuose, užplūdo prekybos tinklus didžiosiomis kupiūromis – 500, 200 (litų – BNS). Tačiau tai nereiškia, kad prekybos tinklai neturėjo teisės jiems grąžinti eurais. Išlygų nėra. Žiūrint pagal realią situaciją, prekybos centrai yra apsirūpinę eurais ir čia turbūt nereikia daryti didelio burbulo, kad jie neturėjo tų eurų”, – Žinių radijui pirmadienį sakė F.Petrauskas.

“Euro įstatymas kalba, kad grąža po Naujųjų metų turi būti grąžinama eurais ir čia negali būti kitaip interpretuojamas įstatymas”, – sakė jis.

F.Petrauskas dar kartą priminė, kad išimtis, leidžianti duoti grąžą litais, galioja tik smulkiajam verslui.

Pasak tarnybos vadovo, jei paaiškės, kad prekybos centrai naudojosi išimtimi, jiems grės baudos.

Per pirmąsias dvi sausio dienas tarnyba sulaukė per 20 skundų dėl tokių atvejų. Prekybininkų atstovai teigia neturėję kitos išeities – esą parduotuves užplūdo žmonės, kurie už nebrangias prekes atsiskaitė stambiomis kupiūromis, todėl parduotuvėse galėjo pritrūkti eurų, pranešė LRT radijas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas tikino, kad grąža litais prekybos centruose savaitgalį nebuvo duodama – litais tebuvo smulkinamos stambios kupiūros.

“Tie atvejai, kai buvo smulkinamos stambios kupiūros ir atiduodama grąža, buvo vienetiniai, jų nebuvo labai daug ir tai buvo daroma tokiose parduotuvėse, kurios realiai apie pietus galėjo nebeturėti eurų, jei grąža būtų atiduodama pilnai iš bet kokios kupiūros”, – Žinių radijui sakė L.Vilimas.

Pasak jo, Ūkio ministerijos darbo grupėje, koordinuojančioje su verslu susijusiuose klausimuose, ši problema buvo aptarta dar prieš įvedant eurą, pateiktos ir bendros rekomendacijos bei išimtys dėl grąžos litais ne tik smulkiam bei vidutiniam, bet ir visam verslui. Tuo metu F.Petrauskas tvirtino, kad tai tebuvo diskusijos ir jokio sprendimo dėl leidimo grąžą duoti litais nebuvo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: