© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Brangias dujas biržoje perkanti Prancūzijos koncerno “Dalkia” valdoma šilumos tiekimo įmonė “Vilniaus energija” ketvirtadienį pagaliau pasirašė dujų tiekimo sutartį su bendrove “Lietuvos dujų tiekimas”. Iš šios įmonės bus perkama apie 35 proc. deginamų dujų, likusią dalį “Vilniaus energija” pirks iš SGD terminalo.

Sutartis pasirašyta po to, kai Kainų komisija įpareigojo “Vilniaus energiją” kuo greičiau tai padaryti ir nebepirkti maždaug 20 proc. brangesnių dujų per biržą.

“Vilniaus energijos” atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, jog pasibaigus apskundimo laikui, ketvirtadienį ryte įmonės pasirašė sutartį dėl dujų tiekimo 2015 metais. Anot jo, įmonė dujas pirks po 21,009 euro už 1 megavatvalandę (MWh).

Kainų komisija praėjusią savaitę įpareigojo “Vilniausenergiją” kuo greičiau baigti dujų pirkimo procedūras ir pasirašyti sutartį su mažiausią kainą siūlančia bendrove. Vasario 6 dieną bendrovė pradėjo tiesiogines derybas su bendrovėmis “Lietuvos dujų tiekimas”, “Dujotekana”, “Haupas” ir “Grata Group”, o laimėtoja buvo pripažinta “Lietuvos dujų tiekimas”.

Energetikos ministras Rokas Masiulis praėjusią savaitę teigė, kad bendrovė galbūt vilkina procesą, nes nenori pirkti pigesnių dujų, o tiesiog siekia per teismą atgauti “Gazprom” suteiktą permoką. Anot jo, vartotojai už šilumą tokiu būdu permoka apie 1 mln. eurų.

“Vilniausenergijos” vadovas Linas Samuolis tuomet pareiškė įtariantis dujų tiekėjus karteliniu susitarimu, o bendrovę “Lietuvos dujų tiekimas” – noru parduoti dujas kuo brangiau.

“Vilniaus energija” kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą reikalaudama, kad “Lietuvos dujų tiekimas” grąžintų 19 mln. eurų permoką, kurią įmonė mokėjo už dujas 2013 metais ir 4 pirmus 2014-ųjų mėnesius.

Įmonės “Panevėžio energija” ir “Šiaulių energija”, dujas perkančios iš bendrovės “Dujotekana”, moka atitinkamai po 20,24 euro ir 21,29 euro už MWh.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: