© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybės valdomas energetikos įmonių holdingas “Lietuvos energija” dviem savaitėms pratęsė daugiau nei 300 mln. eurų vertės Vilniaus kogeneracinės jėgainės rangovo konkursą. Potencialiems konkurso dalyviams prireikė daugiau laiko, pranešė bendrovė.

“Rinkos dalyvių prašymu dėl projekto sudėtingumo ir kompleksiškumo paraiškų pateikimo terminas buvo pratęstas dviem savaitėms”, – BNS sakė “Lietuvos energijos” Korporatyvinės komunikacijos tarnybos projektų vadovas Paulius Jakutavičius.

Anksčiau buvo skelbta, kad paraiškų laukiama iki birželio 8 dienos.

P.Jakutavičius kol kas negalėjo pasakyti, kada bus baigtos visos konkurso procedūros ir pasirinktas rangovas.

Konkurso sąlygose nurodoma, kad jis yra dviejų dalių – atliekų deginimo ir biokuro katilų statybos. Atliekų deginimo įrenginys bus apie 18 megavatų elektros ir apie 53 MW šilumos galios, o biokuro – atitinkamai 70 MW ir 174 MW galios.

Jėgainę ketinama statyti šalia “Vilniaus energijos” trečiosios termofikacijos elektrinės Gariūnuose ir sklypo, kuriame “Icor” grupės įmonė “Reenergy” planavo statyti atliekų deginimo gamyklą. Kol kas projektas bus vystomas tik “Lietuvos energijos” jėgomis, o vėliau, jei bus rastas partneris – kartu su juo. Pernai ir šiemet vykusi potencialių partnerių projektui Vilniujepaieška nebuvo sėkminga – “Lietuvos energija” nepasirinko nė vieno iš dviejų joje dalyvavusių įmonių – “Reenergy” ir Vilniausšilumos tinklų.

Tikėtina, kad rangovo konkurse dalyvaus užsienio bendrovės, nes Lietuvoje nėra tokius didelius projektus galinčių įgyvendinti rangovų, tačiau subrangovais galėtų būti kviečiamos Lietuvos įmonės.

Kogeneracinės jėgainės projektą Kaune “Lietuvos energija” vystys kartu su Suomijos “Fortum” bendrove “Fortum Heat Lietuva”. Projektas bus vystomas kartu, kuriant bendrą įmonę, kurioje “Lietuvos energija” turės 51 proc., o “Fortum” – iki 49 proc. Kol kas neatmetama galimybė, kad prie projekto gali prisidėti ir “Kauno energija”.

“Lietuvos energija” Vilniuje ir Kaune jau įsteigė specialios paskirties bendroves, kurios valdys kogeneracines jėgaines ir kuriose jos dalis ateityje sieks 51 proc.

Vyriausybė pernai gegužę abu projektus pripažino valstybei svarbiais ekonominiais projektais. Anksčiau skelbta, investicijos į jėgainę Kaune gali siekti iki 138 mln. eurų, o Vilniuje – 328 mln. eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: