Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.

Auginami visame pasaulyje

„Ruduo – puikus metas mėgautis ne tik šviežio derliaus daržovėmis, bet ir egzotiniais vaisiais, kurių platų asortimentą tinklo pirkėjams siūlome ištisus metus. Vienas spalio hitų – geltonieji melionai, kurie į parduotuvių lentynas keliauja iš saulėtosios Brazilijos. Melionai pirkėjų mėgiami dėl savo universalumo. Nors dažniausiai jie yra valgomi vieni, kaip užkandis, tačiau jie puikiai tinka ir įvairių desertų gamyboje. Be to, dera ir su pikantiškai ingredientais, tokiais kaip kumpiai ar įvairūs sūriai“, – teigia V. Budrienė.

Kaip teigia „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, melionai kilę iš Persijos. Šie vaisiai buvo itin mėgstami ir senovės Egipte. Vėliau melionai buvo atgabenti ir į Viduržemio jūros regioną, auginami Senovės Graikijoje ir Romoje, o dar vėliau buvo atvežti ir į Ispaniją. Šiandien melionai auginami visame pasaulyje: Artimuosiuose Rytuose, Europoje, Šiaurės Afrikoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

Melionai – ne tik skanūs, bet ir sveiki vaisiai. Melionuose yra mažai natrio ir sočiųjų riebalų. Jie yra puikus maistinių skaidulų, vitamino K, kalio ir vario šaltinis. Juose taip pat gausu vitamino C ir B6. Reguliarus melionų vartojimas gražina ir odos būklę: juose gausu vitamino E, kuris padeda neutralizuoti nudegimo saulėje poveikį, be to, melionai turi odą atjauninančių antioksidantų.

Plačiai naudojami kulinarijoje

Pasak J. Sabaitienės, nepažeistą ir nesupjaustytą moliūgą kambario temperatūroje galima laikyti apie porą dienų, o laikomas šaldytuve jis šviežias išliks net 10–14 dienų. Ekspertė pasakoja, kad melionai ypatingai mėgstami Japonijoje ir Pietų Korėjoje. Šiose šalyse jie dažniausiai patiekiami vietoje deserto – vakarienės ar pietų pabaigoje. Švieži melionai taip pat dažnai patiekiami ir su plakta grietinėle arba ledais, jais gardinami ir pyragai arba ruošiami gaivūs sorbetai ar šerbetai.

Kaip teigia J. Sabaitienė, melionai dažnai naudojami ir ruošiant įvairiausias vaisių salotas arba salsas. Šviežius melionus apšlaksčius citrinų sultimis, pabarsčius druska ir džiovintu imbieru gaunamas pikantiškas užkandis. Jais gardinamos ir uogienės ar džemai, įvairūs kokteiliai, glotnučiai netgi šaltos sriubos. Melionai puikiai dera su medumi, imbieru, citrusiniais vaisiais, agurkais, pankoliais, obuoliais, įvairiomis uogomis, kiviais, apelsinais ar prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, kalendra ir mėtos. Mėgstantiems pikantiškesnį maistą, vaisių ir daržovių ekspertė siūlo melionus derinti ir su įvairiais sūriais, įskaitant rikotą, maskarponę ir halumį arba  mėgstamu kumpiu.

  1. Sabaitienė siūlo meliono nepamiršti įtraukti į kasdienį savo racioną ir dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais.

Melionų salotos su halumi sūriu

Jums reikės:

200 g halumi sūrio

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

2 puodelių gražgarsčių

100 g prosciutto kumpio

Pusės meliono

Salotų padažui:

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

2 šaukštų apelsinų sulčių

1 šaukštelio citrinos sulčių

1 šaukštelio garstyčių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Pagaminimas:

Pirmiausiai iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi ir iš abiejų pusių kelias minutes pakepkite sūrį. Nedeliais gabalėliais supjaustykite melioną, sudėkite jį į didelį dubenį. Tuomet melioną sumaišykite su gražgarstėmis, kumpiu ir sūriu. Galiausiai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir aplakštykite salotas.

Uogų ir melionų ledai
Jums reikės:
Kelių puodelių supjaustyto meliono
Puodelio mėgstamų uogų
Šlakelio agavų sirupo
Pagaminimas:

Elektriniu smulkintuvu sutrinkite meliono minkštimą, uogas ir agavų sirupą iki vientisos masės. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles. Pernakt šaldykite kameroje. Skanaus!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: