© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo griežtinti administracinę atsakomybę už nelegalių augalų apsaugos priemonių tiekimą Lietuvos rinkai ir platinimą, nes jos jau sudaro apie trečdalį visų šalyje naudojamų šios paskirties chemikalų, rašo “Lietuvos žinios”.

Žemės ūkio viceministras Gintas Saulius Cironka teigia, kad aiškesnis atsakomybės reglamentavimas turėtų padėti kovoti su šešėline ekonomika, mažinti neregistruotų ir falsifikuotų augalų apsaugos produktų rinkos augimą, skatinti sąžiningos rinkos kūrimą. Mūsų šalyje neregistruoti ir falsifikuoti augalų apsaugos produktai sudaro apie 25-30 proc. visos rinkos.

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Aušra Beniulienė teigė, kad daugelyje ES šalių sankcijos už nelegalių augalų apsaugos priemonių įvežimą ir platinimą yra kur kas griežtesnės – baudos siekia net iki 50 tūkst. eurų.

Šiuo metu administracinė bauda, siekianti iki 1448 eurų, gresia tik už augalų apsaugos produktų vežimo, saugojimo, naudojimo, tiekimo rinkai, reklamavimo, įvežimo į Lietuvą pažeidimus. Ministerija siūlo papildyti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK) dviem naujais straipsniais, numatant atsakomybę ir už neregistruotų bei falsifikuotų priemonių įvežimą, jų saugojimą, naudojimą, tiekimą rinkai. Didžiausia piniginė bauda už tokius nusižengimus siektų 1972 eurus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: