Organizatorių archyvo nuotr.

Praėjusią savaitę dainininkė Aistė Smilgevičiūtė šventė ne tik gimtadienį, bet ir naujo grupės „Skylė” muzikinio albumo „Vilko vartai” pasirodymą. Lapkričio 7 d. Kaune grupė pradeda koncertinį turą per didžiuosius Lietuvos miestus, o nekantraujantys gerbėjai naująjį albumą gali įsigyti didžiausioje pasaulinėje elektroninėje muzikos parduotuvėje iTunes.

Pasak dainininkės Aistės Smilgevičiūtės, pastarieji metai grupei buvo labai intensyvūs, tačiau naujos idėjos ir kūrybiniai sumanymai nesnaudė. Tad, praėjus penkeriems metams po sėkmingiausio grupės projekto  „Broliai”, atsivėrė  „Vilko vartai”. Grupės „Skylė“ lyderis Rokas Radzevičius prasitaria, kad „Broliai” buvo labai vyriškas albumas, o naujasis – moteriškas. Tačiau tas moteriškumas albume „Vilko vartai“ ganėtinai spalvingas – kuriantis artimą ryšį su kitu žmogumi, nusileidžiantis į savo gelmes, atliekantis apeiginius veiksmus…

„Vilko vartų” muzika atspindi platų „Skylės“ spektrą – nuo lyriškų Roko ir Aistės duetų iki griežtesnio roko skambesio. Naujausiame albume sudėta 17 dainų. Pasak R. Radzevičiaus, 15 iš jų yra suaustos į bendrą albumo dramaturgiją, o likusios dvi, kurias buvo gaila išmesti, galima vadinti muzikantų dovana klausytojams. Kai kurios albumo dainos – visiškai naujos, bet yra ir tokių, kurių užuomazgos siekia 1995-uosius.

Dar viena šio albumo įdomybė – dainos skamba ne tik lietuvių, bet ir žemaičių bei senąja prūsų kalbomis. „Tai viena iš nedaugelio baltų kalbų, jos skambesys įdomus mums patiems, tikimės, klausytojui taip pat. Tiesa, nedaug trūko, kad būtume įdėję ir dainą senąja latvių kalba, tačiau ji netilpo į albumą“, – šypsosi dainininkė A. Smilgevičiūtė.

Nors albume nėra ryškiai apčiuopiamos vienos temos, tačiau jame driekiasi žmogaus brendimo, meilės ir kelionės link savęs istorijos siūlas. „Pavadinimą „Vilko vartai“ pasirinkome neatsitiktinai. Taip yra pavadinta viena iš dainų. Joje kalbame apie vidines baimes, tam tikrą žengimą per save patį, savo vidinius slenksčius. Ne kartą gyvenime esu neperžengusi tam tikros ribos. Paskui tenka sukti ratus, vaikščioti aplink, kol vėl vieną dieną sugrįžti į tą pačią vietą, prie to paties slenksčio, kuris tau ir yra Vilko vartai. Tuomet turi apsispręsti – vėl sukti ratus, ar peržengti ir judėti tolyn… Kiekviena albumo daina taip pat turėjo pereiti per savo Vilko vartus, kol pasiekė klausytojus…“– atvirauja A.Smilgevičiūtė.

Neįprastą viršelio dizainą albumui kūrė iliustratorė Ernesta Vala. Jame pavaizduotas vilko galvos siluetas iš raudonų, į tinklą sumegztų siūlų, kuriuos muzikantai traktuoja kaip simbolinius vartus į begalybę.Raudonų siūlų gijos – motyvas, atėjęs iš dainos „Vilko vartai“. Ten kalbama apie saulės siūlų gijas, kurias viršelio dizaino autorė „išsiuvinėjo“ į vilko ženklą, tapusį viso projekto simboliu. Beje, albumo viršelyje vilko simbolis turi specialiai iškirstas skyles, per kurias kiekvienas gali perverti savo siūlą – „išsiuvinėti“ savo kelią link vilko vartų…“, – pasakoja A. Smilgevičiūtė.

Išskirtiniai žada būti ir talentingos kostiumų dailininkės Agnės Rimkutės kuriami koncertiniai atlikėjų kostiumai, papildantys albume ir koncerte kuriamą nuotaiką.

Koncertinį naujo albumo „Vilko vartai“ pristatymo turą didžiuosiuose Lietuvos miestuose A.Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė” pradeda lapkričio pradžioje. Muzikantai prasitaria, kad „Vilko vartų“ koncertuose, greta stiprių roko stilistikos dainų, atskleis ir subtilius dviejų žmonių duetus.

Koncertai vyks Kauno VDU didžiojoje salėje lapkričio 7 d., Šiaulių koncertų salėje „Saulė” lapkričio 13 d., Klaipėdos koncertų salėje lapkričio 14 d., Panevėžio bendruomenių rūmuose lapkričio 21 d. ir Vilniaus „Forum Palace“ arenoje gruodžio 5 d.

Bilietus platina bilietai.lt ir bilietupasaulis.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: