© Lauros Vansevičienės nuotr.

Savo gimtuosius namus Vilniaus Spaudos rūmuose statybų dulkėse palikęs Keistuolių teatras atkeliauja į Kauną – spalio 5 dieną 12 valandą „Girstučio“ kultūros rūmuose mažųjų žiūrovų lauks legendinio spektaklio „Geltonų plytų kelias” veikėjai, pasiruošę atrasti stebuklingąjį Smaragdo miestą, o tos pačios dienos vakarą 18 valandą jų tėvai ir seneliai galės panirti į švelnią rudenišką nostalgiją teatro senbuvių koncerte „Trys“.

„Geltonų plytų kelio“ žiūrovams pristatyti nereikia jau seniai – kelias kartas užauginęs ir tebeauginantis spektaklis parodytas šimtus kartų, o teatro pasaulyje sklinda gandas, kad jokio kito spektaklio vaikams nėra vaidinusios net trys aktorių kartos. Teatro scenoje atgijusi amerikiečių ypatingai mylimo rašytojo Lymano F. Baumo pasaka abejingų nepalieka nei vaikų, nei jų tėvelių – tą gali paliudyti ir nemažas būrelis Keistuolių teatro aktorių atžalų, užaugusių stebint mergaitės Doroti kelionę namo iš Stebuklų šalies. Lyg to būtų negana, „Geltonų plytų kelias” taip užbūrė teatro mėgėjus, kad prieš daugiau nei du dešimtmečius įsiveržė tiesiai iš teatro scenos į spalvotuosius televizorių ekranus muzikinės pasakos pavidalu: galima drąsiai teigti, jog spektaklio pavadinimas jau tapo beveik bendriniu žodžiu Keistuolių draugams ir mylėtojams. Keistuolių teatro sielos režisieriaus Aido Giniočio – pirmojo Smaragdo miesto burtininko – užauginta jaunoji aktorių karta, ne mažiau keistesnė ir entuziastingesnė už savo pirmtakus, su užsidegimu sugrąžins šiaudinę Kaliausę, geležinį Medkirtį ir bailųjį Liūtą į Kauno sceną.

thumbnail_C_LauraVanseviciene-1723

© Lauros Vansevičienės nuotr.

Pats režisierius, paklaustas, kodėl „Geltonų plytų kelias“ vis dar yra toks mylimas tiek besikeičiančių žiūrovų kartų, tiek ir jaunųjų aktorių, spėja: „Spektaklyje užsikodavo ilgesys, tikėjimas, svajonės, kurie, matyt, persidavė žiūrovui. Tai yra svarbiausia.“

4

© Lauros Vansevičienės nuotr.

Tuo tarpu užaugti ir suaugti jau spėjusiems Keistuolių teatro žiūrovams ilgesį bei svajones sužadinti tikisi šio teatro senbuviai – Ilona Balsytė, Aidas Giniotis ir Darius Auželis. Nuo studijų metų koja kojon žengiantys menininkai, Keistuolių teatro įkūrėjai scenoje susitinka jautriai, nostalgiškai, kiek saviironiškai bei itin gyvai savo bendros kūrybos retrospektyvai, šalia jos pristatydami ir naujus, dar negirdėtus kūrinius.

6

Koncertas „Trys“ – tai jautrus, atviras ir nuoširdumo kupinas susitikimas su trimis žmonėmis, lydinčius visus trisdešimt metų trunkančią Keistuolių teatro kelionę į žiūrovų širdis. Ilona, Aidas ir Darius koncerto metu prisimins itin retai gyvai suskambančias dainas iš rinkinio “Užsitęsusios vaikystės ruduo”, su šypsena bei subtiliu humoru, puikiai prisimenamu iš legendinių „Vogtų dainų“, pažvelgs į reikšminga drauge nueitą kelią, o taip pat pateiks ir klausytojams dar neatrastų muzikinių staigmenų. Tai – puiki proga ilgėjančiuose rudens vakaruose atrasti šilumą ir praleisti ypatingo jaukumo vakarą.

Pasimatymo su Kauno publika Keistuolių teatro kūrėjai nekantriai lauks jau spalio 5 dieną, 12 ir 18 valandą „Girstučio“ kultūros rūmuose. Bilietus platina Tiketa.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: