Pasaka (Karalių pasaka) M.K Čiurlionis © Wikimedia Commons archyvo nuotr

 Jau netrukus į Lenkiją, Krokuvą, iškeliaus žymiausio lietuvių dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio darbų paroda, ji apdrausta rekordine suma – 15 mln. eurų.

Ši spalio 15-ąją prasidėsianti ir iki kitų metų sausio pabaigos truksianti paroda bus renginių ciklo Krokuvoje dalis – renginiai skirti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui.

“Nelabai dažnai turime tokių projektų. Bet tai yra 15 mln. eurų suma, yra apie 100 darbų. Brangiausiai įvertinta “Karaliaus pasaka” ir “Jūros sonata” – po 0,5 mln. eurų, – per spaudos konferenciją Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pirmadienį sakė “Lietuvos draudimo” generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis. – Suprantame, kad tai yra ne piniginis klausimas, tai yra unikalios meno vertybės.”

Tai yra vertingiausia iki šiol įmonės drausta meno kolekcija – tam, anot K.Šerpyčio, pasitelkti ir partneriai.

M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis teigė, kad šio dailininko darbai yra brangiausiai vertinami dailės kūriniai Lietuvoje. Anot jo, anksčiau brangiausiai draudikų įvertintas M.K.Čiurlionio kūrinys buvo vienas garsiausių jo paveikslų “Rex”, kuris buvo apdraustas 1 mln. dolerių.

Šiuo metu M.K.Čiurlionio darbų paroda jau rengiama transportuoti ją į Krokuvą.

“Bus ginkluota apsauga iki pačios Krokuvos, nes transportas važiuos žeme (…). Kiekvienas eksponatas smulkiai aprašytas, kiekvienas pažeidimas, pakitimas būklės yra fiksuojamas”, – sakė M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius.

Lenkijoje M.K.Čiurlionio paroda pastarąjį kartą eksponuota 2001-aisiais – Varšuvoje bei Poznanėje.

Iš 100 pristatomų darbų apie 50 bus dailės kūriniai. Be minėtų paveikslų, Krokuvos auditorijai taip pat bus pristatyta “Pilies pasaka”, “Žvaigždžių sonata”, “Raigardas”, ciklas “Žiema” ir kt.

Be M.K.Čiurlionio parodos, rugsėjo 30-ąją Krokuvoje bus pristatyta YIVO fondo veikla Vilniuje, spalio viduryje Krokuvos gyventojai ir svečiai bus kviečiami į M.K.Čiurlioniui skirtus renginius – du koncertus bei darbų parodą Tarptautiniame kultūros centre. Taip pat Lietuva bus gausiai atstovaujama Konrado festivalyje bei 19-oje Krokuvos knygų mugėje, kur Lietuva dalyvaus garbės viešnios teisėmis. Diskusijose dalyvaus filosofas Leonidas Donskis bei rašytojas Tomas Venclova, vyks susitikimai su rašytojais Kristina Sabaliauskaite, Alvydu Šlepiku, Herkumi Kunčiumi, knygų vaikams autoriumi Kęstučiu Kasparavičiumi.

Dėmesys bus skirtas ir dramaturgijai – gruodį vyksiančiame teatro festivalyje “Boska komedija” (“Dieviškoji komedija”) bus parodytas lenkų režisieriaus Krystiano Lupos Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatytas spektaklis “Didvyrių aikštė” pagal Thomaso Bernhardo (Tomo Bernhardo)pjesę.

Kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė tvirtino, kad idėja surengti Krokuvoje tokį renginį, plačiai pristatantį Lietuvos kultūrą, kilo prieš trejus metus.

“Nepaprastai svarbu neorganizuoti tokių renginių, kuriuose išmetame “kultūros produktą” – parodome, susikrauname ir išvežame. Nepaprastai didelė vertė yra tai, kad lietuvių ir lenkų menininkai kurtų drauge, kuratoriai dirbtų kartu vienoje parodoje”, – sakė R.Rimickaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: