liberalai.lt archyvo nuotr.

Buvęs švietimo ir mokslo ministras opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Steponavičius teigia esąs nustebintas žinios, kad Lietuvos vyriausiasiojo administracinio teismo sprendimas dėl lietuvių kalbos egzamino palengvinimo teisėtumo gali būti skelbiamas jau pasibaigus abitūros egzaminų sesijai – iki liepos vidurio.

“Teismas galėjo operatyviau priimti sprendimą, juoba, kad pats klausimas nėra kompleksiškas ir sudėtingas. Antra vertus, manau, kad jei per artimiausias savaites teismas būtų priėmęs sprendimą, nebūtų buvę sudėtinga atstatyti tai, kam šiųmetiniai abiturientai ruošdamiesi jau pusantrų metų sugaišo pagal naujas programas, pagal vienas sąlygas, kurios likus keliems mėnesiams buvo pakeistos. Antra vertus, pats teismas priimdamas skundą buvo pripažinęs, kad toks skundas gali būti nagrinėjamas skubos tvarka, tokį skubos prašymą mes buvome padavę. Todėl man juo labiau keistai skamba teismo sprendimas, sakantis, kad jie vidurvasarį priiminės galutinius sprendimus”, – BNSpenktadienį sakė G.Steponavičius.

Jis teigė besitikįs, kad teismo sprendimu bus panaikintas švietimo ir mokslo ministro “darbiečio” Dainiaus Pavalkio įsakymas, kuriuo lengvinamos sąlygos tautinių mažumų atstovams laikant lietuvių kalbos egzaminą.

“Kreipimasis į teismą buvo ir yra prasmingas dėl to, kad būtų užkirstas kelias neteisiniams sprendimams, ir aš tikiuosi, toks teismo sprendimas ir bus, ir tai bus gera pamoka valdantiesiems”, – kalbėjo G.Steponavičius.

LVAT penktadienį atmetė prašymą bylą dėl lietuvių kalbos egzamino pakeitimų tautinių mažumų mokykloms nagrinėti skubos tvarka. Teismo teigimu, byla yra itin sudėtinga ir nacionaliniuose teismuose bus sprendžiama pirmą kartą

“Administracinė byla bus pradėta nagrinėti birželio 10 dieną, ją išnagrinėti planuojama iki liepos mėnesio vidurio”, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Toks sprendimas reiškia, kad per egzaminą galios D.Pavalkio įsakymas, kuriuo tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje mažinamas nuo 500 iki 400. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymu taip pat padidintas pasirenkamų autorių skaičius.

Teismui įsakymą apskundę opozicijos atstovai, tarp jų – buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, teigia, kad įsakymu numatant išimtis atsisakoma bendro lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, o tai neatitinka Švietimo įstatymo nuostatos, kad “mokymosi pasiekimų patikrinimai organizuojami vienodi visų mokomųjų kalbų mokyklų mokiniams”.

LVAT išplėstinė teisėjų kolegija pabrėžė, kad vienas iš svarbiausių byloje keliamų klausimų yra leistinos pozityviosios diskriminacijos ir asmenų lygybės principo santykio nustatymas.

Anot teismo, byloje būtina atlikti išsamią teisinę analizę, kruopščiai ištirti šalių argumentus, gauti jų papildomas nuomones ir paaiškinimus dėl nagrinėjamų klausimų, surengti bylos nagrinėjimą žodinio proceso tvarka, išklausyti ekspertų nuomones.

Teismas taip pat kreipėsi į Vilniaus universiteto, Mykolo Romerio universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos mokslų akademijos bei Europos teisės departamento teisės ekspertus, prašydamas pareikšti savo nuomonę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: