Kaunas.lt archyvo nuotr.

Liepos 12 dieną startuoja Vilniaus gatvės kapitalinis remontas. Šie darbai vienoje lankomiausių miesto erdvių pareikalaus maksimalios čia dirbančių verslininkų ir kitų kauniečių kantrybės. Gausios rangovų pajėgos ir kasamos gilios tranšėjos privertė miesto tvarkdarius priimti nepopuliarius, bet būtinus sprendimus: darbų metu praėjimas šia susisiekimo arterija bus visiškai uždarytas bent iki Kalėdų. Atsinaujinusi viena seniausių mieste pėsčiųjų gatvė taps lygesnė ir patogesnė tėveliams su vežimėliais bei judėjimo negalios paliestiems žmonėms.

„Vilniaus gatvės atnaujinimas – ilgai lauktas ir neišvengiamas darbas, kurį privalome atlikti kaip įmanoma greičiau. Tai miesto garbės reikalas – turėti tvarkingą ir jaukią pagrindinę senamiesčio erdvę. Žinau, kiek darbų šiuo metu vyksta Kaune ir kaip erzina vis nesibaigiančios statybos – tokia yra keletą dešimtmečių netvarkyto miesto kaina. Turime padaryti tai čia ir dabar, kad po to ilgai nebereikėtų prie šių darbų sugrįžti. Prašau visų dar kantrybės – jau kitąmet galėsime mėgautis dar labiau atsinaujinusiu, gražesniu miestu“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Laukia laikini nepatogumai

Požeminių komunikacijų darbus planuojama baigti iki Kalėdų, o visą projektą įgyvendinti – mažiau nei per metus. Kol statybvietėje nebus galimybių užtikrinti saugius pėsčiųjų praėjimus, miestiečiai raginami rinktis alternatyvius maršrutus. Tarp Rotušės aikštės ir Birštono gatvės siūloma keliauti Muitinės ir Kurpių gatvėmis.

„Vilniaus gatvės kapitalinis remontas buvo planuotas seniai, tačiau gerus norus atidėjo kelerius metus užtrukusi rangovo paieška. Su Senamiesčio bendruomene nuolatos palaikome ryšį ir informuojame apie artėjančius šios svarbios miesto arterijos darbus. Kantrybės tikrai prireiks, tačiau be jos neįmanomi jokie pokyčiai.

Kaunas išgyvena spartų augimą ir ne kartą įrodė, kad pakentėti verta dėl patogumo, jaukumo, prieinamumo. Tikime, kad atnaujinta Vilniaus gatvė taps dar patrauklesne vieta tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams ir tai bus pagrindas greitam verslo atsigavimui“, – kalbėjo Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Drauge su gatvės dangų ir mažosios architektūros atnaujinimu bus įgyvendintas atskiras „Kauno vandenų“ požeminių komunikacijų rekonstravimo ir statybos projektas: perklojami vandentiekio, statomi nauji buitinių nuotekų ir rekonstruojami lietaus nuotekų tinklai. Lygiagrečiai komunikacijas tvarkys ir statybvietėje darbuosis bendrovės „Kauno energija“, ESO bei „Kauno gatvių apšvietimas“.

Liepos 12 d. pradedama tvarkyti Vilniaus gatvės atkarpa nuo Kauno rotušės iki pat požeminės perėjos. Rugpjūčio 2 d. darbai prasidės ir likusioje jos dalyje anapus Birštono gatvės – nuo požeminės perėjos iki Laisvės alėjos. Žemės judinimo ir komunikacijų darbus stebės archeologai.

Alternatyvus maršrutas pėstiesiems

Kol jungtinės rangovų pajėgos dirbs Vilniaus gatvėje, pėstiesiems siūloma rinktis alternatyvų maršrutą – nuo Birštono gatvės požeminės perėjos iki Rotušės aikštės eiti Kurpių ir Muitinės gatvėmis.

Vos tik atsiradus galimybei, tam tikrose vietose išimtinai vietos gyventojai galės kirsti ir Vilniaus gatvę. Apie tai kauniečiai bus reguliariai informuojami.

„Naujus kelionių maršrutus turės planuotis ir automobilių vairuotojai. Važiuoti dviračiais ar elektriniais paspirtukais bus patogiausia Karaliaus Mindaugo prospektu. Paleisti tranzitinį pėsčiųjų eismą Vilniaus gatve planuojama iki Kalėdų, vos tik finišuos požeminių komunikacijų darbai. Suprantame vietos verslininkus ir jų norą turėti praėjimą, tačiau gatvė nėra tokia plati kaip Laisvės alėja, o per požeminius darbus tranšėjų gylis čia sieks iki 4 metrų gylio“, – aiškino Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pasak A. Pakalniškio, siekiama, kad Vilniaus gatvės uždarymas truktų kuo trumpiau. Laikantis numatyto plano, kapitalinį remontą numatyta užbaigti iki kitų metų vasaros. Jei būtų paliktas bent minimalus pėsčiųjų praėjimas, darbai išsitęstų mažiausiai dukart, o tai reikštų papildomai paaukotą ir kitų metų vasaros sezoną, todėl tokio varianto iškart atsisakyta.

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Svarstys verslininkų siūlymus

„Jeigu darbai vyktų atskirais etapais, rangovai užtruktų kur kas ilgiau ir dėl to nepatogumų būtų dar daugiau. Mums rūpi kiekvienas kaunietis, todėl laukiame vietos verslininkų kreipimųsi su objektyviais siūlymais“, – teigė A.  Pakalniškis.

Vilniaus gatvėje įsikūrę verslininkai klausimus ir prašymus dėl nuostolių sumažinimo kviečiami teikti Kauno miesto savivaldybės administracijai per elektroninę paslaugų sistemą https://ep.kaunas.lt/ arba atsiųsti el. paštu info@kaunas.lt. Kiekvienu atveju prašymas, jo aplinkybės ir argumentuoti siūlymai bus svarstomi individualiai.

Daugiau informacijos dėl Vilniaus gatvės kapitalinio remonto eigos ir kitų rūpimų klausimų galima teirautis el. paštu statyba@autokausta.lt arba telefonu +370 37 397 555.

Patogesnis judėjimas kiekvienam

830 metrų ilgio Vilniaus gatvė bus sutvarkyta iš pagrindų, kad ateityje ilgus dešimtmečius čia nebereikėtų atlikti jokių kasinėjimo darbų. Įrengus bei atnaujinus visas reikiamas komunikacijas po žeme, į savo vietas bus grąžinti nulyginti esami grindinio akmenys. Šalia kelio pakloti tamsaus akmens šaligatviai praeivių patogumui pakils vos per keletą centimetrų.

„Gatvė yra išties prastos būklės ir reikalaujanti didelio dėmesio. Po kapitalinio remonto šia susisiekimo arterija bus patogu naudotis turintiems judėjimo ir regos negalią bei mamoms su vežimėliais. Tokia vieta turi būti patogi ir prieinama kiekvienam kauniečiui ar miesto svečiui“, –  užtikrino A. Pakalniškis.

Pokyčių sulaukusią Vilniaus gatvę papuoš atnaujinti šviestuvai, suoliukai ir kiti mažosios architektūros elementai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: