Pexels.com

Vyriausybei nutarus stabdyti ugdymo procesą ir drausti viešuosius renginius, Kaunas imasi nedelsiant įgyvendinti šiuos sprendimus. Tuo pačiu diegiamos papildomos saugumo priemonės viešajame transporte: nutraukiama bilietų prekyba pas vairuotojus ir keičiasi įlipimo tvarka į autobusus ir troleibusus.

„Nuo rytojaus įsigalioja svarbūs ribojimai bei draudimai, paliesiantys kultūros, švietimo ir susisiekimo sritis. Viskas dėl vienintelio tikslo – užkirsti kelią viruso plitimui. Nemėginome iš pat ryto užbėgti įvykiams už akių. Manome, kad lenktyniavimas bei skuboti veiksmai tokioje situacijoje tikrai nėra geriausia išeitis. Taigi šiuo atveju išlaikėme subordinaciją ir nutarėme veikti laikantis nacionaliniu mastu teikiamų instrukcijų šiai ekstremaliai situacijai valdyti“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Priimti būtini sprendimai

Nuo kovo 13 dienos dviem savaitėms (iki kovo 27 d.) uždaromos visos Kauno mokyklos, o nuo kovo 16-osios – ir visi miesto vaikų darželiai. Atitinkamai sprendimas palies ir universitetus bei kolegijas. Atvirose erdvėse bus leidžiami tik tokie renginiai, kurių dalyvių skaičius neviršys 100 asmenų.

„Artimiausiomis dienomis Kaune turėjo vykti nemažai didelio masto renginių. Pavyzdžiui, Kaziuko mugė prie „Žalgirio“ arenos. Vis tik žmonių sveikata ar net gyvybė yra aukščiau visko, todėl renginiai bus atšaukti“ – sakė Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius.

V. Matijošaitis pakartojo tikintis kauniečių supratingumu ir adekvačia reakcija į šių dienų įvykius: „Geriausias priešnuodis kylančioms grėsmėms – pačių žmonių sąmoningumas. Niekas geriau neapsaugos, jei patys nesaugosime savęs ir aplinkinių. Užuot panikavę verčiau imkimės konkrečių veiksmų, kurie yra būtini. Tikiuosi, kad miesto pavyzdžiu paseks ir kitos, savivaldybei nepavaldžios kultūros, sporto ir kitų sričių įstaigos.“

Savo ruožtu Kaunas imasi ir kitų neatidėliotinų priemonių. Ketvirtadienio rytą surengtas pakartotinis pasitarimas su visų miesto ligoninių, Kauno poliklinikos bei Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovais.

„Uoliai sekame situaciją, konsultuojamės su specialistais, paisome jų rekomendacijų. Baigiame pasirengimo darbus ruošdami papildomas patalpas pacientų karantinavimui, saviizoliacijai, jei situacija paaštrėtų ir būtų fiksuojamas viruso proveržis. Miestas taip pat gausiai papildė dezinfekanto atsargas, kuriomis pagal poreikį aprūpino švietimo ir kitas savivaldybei pavaldžias įstaigas.“, – apie pasirengimo darbus kalbėjo Kauno meras.

Pokyčiai viešajame transporte

Jau nuo ketvirtadienio įvedami pokyčiai viešajame transporte. Keleiviai galės įlipti į autobusus bei troleibusus pro visas duris. Tai prisidės prie geresnės oro cirkuliacijos transporto priemonėse bei tolygesnio keleivių srautų pasiskirstymo.

Taipogi nuo penktadienio „Kauno autobusai“ stabdo prekybą bilietais, įsigyjant juos pas vairuotojus. Keleiviai raginami aktyviau naudotis išmaniąja programėle „Žiogas“ arba pasirūpinti elektroninio bilieto kortelėmis ir jas papildyti. Grynųjų pinigų atsisakymas prisidės prie papildomos prevencijos apsaugant viešojo transporto vairuotojus nuo kontakto su keleiviais ir padedant išvengti galimų viruso grėsmių.

Keleivių kontrolė, vykdydama bilietų tikrinimą, iki pirmadienio (kovo 16 d.) atsižvelgs į aplinkybes, kai keleiviai negali įsigyti bilietų, nes vyksta iš vietų, kur nėra jų platinimo vietų ar šių nedarbo metu.

„Mums rūpi kauniečių sveikata. Rūpinamės ne tik keleivių patogumu, bet ir saugumu. Tačiau lygiai taip pat privalome užtikrinti ir kiek įmanoma saugesnes darbo sąlygas vairuotojams, kad apsaugotume juos nuo virusų. Tikime, kad šiandien priimti sprendimai prisidės prie šių tikslų“, –  teigė bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Jau kelias savaites Kauno autobusai ir troleibusai dezinfekuojami keliskart dažniau nei įprastai. Pasak M. Grigelio, viešojo transporto priemonėse kasdien ypač kruopščiai specialiomis priemonėmis valomos sėdynės ir turėklai. Vairuotojai taip pat aprūpinti dezinfekuojančiais skysčiais.

“Kino pavasaris” keičia planus

Reaguodami į šiandien Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių sprendimus stabdyti kino teatrų veiklą didžiausio Lietuvoje festivalio organizatoriai skelbia, kad 25-asis „Kino pavasaris“ įvyks, tik kitu formatu. Kaip ir žadėta, kovo 19–balandžio 2 dienomis festivalis vyks visoje Lietuvoje – filmus žiūrovai galės žiūrėti namų kino platformose.  Festivalio bilietus įsigiję žiūrovai galės atgauti pinigus arba iškeisti į juos į internetinės peržiūros galimybę. “Taip išliksime ramūs dėl savo sveikatos ir sąmoningai neleisime plisti koronavirusui.” – teigia festivalio organizatorius Algirdas Ramaška.

Nuolat atnaujinama informacija

Daugiau informacijos dėl koronaviruso galima teirautis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštąja linija tel. +370 618 79984 ir +370 616 94562 (visą parą) bei elektroniniu paštu: koronavirusas@sam.lt

Asmenys, atvykę iš rizikingomis laikomų šalių, turi kreiptis telefonu 8-5 2124098, el. paštu info@nvsc.lt arba užpildyti formą dėl nedarbingumo, kuri skelbiama internete. Jei nedarbingumas nereikalingas, rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu. Tai svarbu tiek sugrįžus į Lietuvą lėktuvu, tiek ir parvykus nuosavu automobiliu ar kitu transportu!

Kauno miesto gyventojams aktuali informacija nuolat atnaujinama ir skelbiama internete: http://bit.ly/kaunaspriesvirusus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: