Kaunas.lt archyvo nuotr.

Greta neseniai restauruotos Kauno Benediktinių vienuolyno tvoros atsirado ir dar viena naujovė. Ant vienuolyno laiptelių nusileido iš bronzos nulieti autentiški palaimintojo Teofilijaus Matulionio batai, nešantys sėkmę. Ši skulptūra yra dar vienas idėjų konkurso „Kauno akcentai“ projektas.

Idėja įamžinti arkivyskupo T. Matulionio atminimą kilo Kultūros istorijos pirmo kurso studentui Nojui Kizniui, o visu kūrinio įgyvendinimo laikotarpiu jį lydėjo ir mama Edita Grudzinskaitė.

„Gyvename vienuolyno kaimynystėje. Šventoriuje lakstė ir mūsų vaikai, kas rytą pro langą matome unikalų aštuonbriaunį Šv. Mikalojaus bažnyčios bokšto kryžių, žinome vienuolyno istoriją ir seserų rūpesčius, taip pat ir šią unikalią asmenybę – T. Matulionį“, – pasakojo ji.

Kūrinio autorius N. Kiznis teigė, kad skulptūra ant laiptų įkomponuota taip, jog sukeltų judesio asociaciją, tarsi šviesios atminties asmenybė liptų laipteliais žemyn į Kauną.

„Kaip žinia, T. Matulionis, nepaisant ilgų metų kalėjimuose ir tremtyje, išliko stileiva. Jis turėjo gerą skonį ir rengėsi prabangiai bei stilingai. Tad ir įamžinti jo batai atrodo estetiškai“, – tikino studentas.

Vieta naujam meninio kūriniui taip pat pasirinkta neatsitiktinai. E. Grudzinskaitė akcentavo, kad T. Matulionis nudirbo daug didelių darbų gyvendamas Benediktinių vienuolyne. Pasak jos, ant tų laiptų iš tiesų gyvi jo nematomi žingsniai. Naujieji batai bus nesunkiai pasiekiami ir turistams, kadangi susiformavęs turistų „skruzdėlių takas“ veda iš Šv. Gertrūdos gatvės link vienuolyno, tuomet kylama į Pelėdų kalną ir keliaujama iki Prisikėlimo bažnyčios.

Gali pasimatuoti

Iš bronzos nulieti arkivyskupo batai turi ir vieną ypatingą savybę. Kadangi jie yra tuščiaviduriai, praeiviai gali batus pasimatuoti.

„Apsiavusius palaimintojo batais, jo globa ir sėkmė lydės visą likusį gyvenimą, – akcentavo kūrinio autorius. – Reikia kurti ne tik skulptūras, bet ir legendas ar istorijas, kurios trauktų žmones į Kauną. Turistai labai mėgsta vietas, kuriose pildosi jų norai ir ateina sėkmė.“

„Kauno akcentai“ – tai analogų Lietuvoje neturintis idėjų konkursas. Jo dalyviai savo darbais puošia įvairias Kauno vietas. Patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Nuo programos pradžios įvairiose miesto vietose jau atsirado 26 akcentai, o artimiausiu metu bus įgyvendinta dar 9 projektų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: