Mindaugas Glodas / Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiuolaikišką ir novatorišką verslą kuriantys jaunuoliai motyvacijos gali pasisemti net iš istorinių įvykių bei asmenybių. Rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas vienu pirmųjų lietuviškų startuolių tituluoja „Lituanicos“ skrydį.

Antrus metus Kauno miesto savivaldybės rengiama jaunimo verslo skatinimo programa „Kauno startuoliai“ paraiškas priima dar dvi savaites – iki kovo 15 dienos. Šiemet Kauno miesto savivaldybė numačiusi skirti dukart didesnę paramą verslo idėjoms įgyvendinti  – iki 100 tūkst. eurų.

Vertinimo komisijos pirmininkas M. Glodas sako, kad egzistuoja daugybė priežasčių, kodėl verta skatinti novatoriško verslo idėjas: „Kaunas yra unikalus miestas. Čia įsikūrusios kelios aukštosios mokyklos, kurios yra vienos pažangiausių Lietuvoje ir galbūt netgi lyderiaujančios visoje Rytų Europoje arba artėjančios prie to. Nūdienoje viskas labai smarkiai keičiasi. Verslumo skatinimas duoda gerų pokyčių ir tai privalo išlikti aukštu miesto prioritetu.“

Pasak M. Glodo, simboliška, kad būtent Kaune veikiančiame Karo muziejuje saugomos „Lituanicos“ transatlantinio skrydžio relikvijos. Jos primena apie pirmuosius Lietuvos startuolius – Steponą Darių ir Stasį Girėną. Jaunuoliams, stokojantiems drąsos pradėti  nuosavą verslą ir nedrįstantiems įgyvendinti savo idėjas, M. Glodas siūlo atsigręžti į šias istorines asmenybes ir pasisemti įkvėpimo, vadovautis jų pavyzdžiu.

„Tai buvo pirmieji lietuviški startuoliai – du neturtingi lakūnai Amerikoje, turėję svajonę ir žinoję, kaip išgarsinti Lietuvą. Jaunuoliai surinko pinigų iš žmonių, kurie jais patikėjo. Jie pamėgino atlikti tikrai iškilią misiją. Deja, nepasisekė, bet rezultatas vis tiek išliko labai teigiamas – mes ir šiandien tuo labai didžiuojamės, – teigia į inovatyvias verslo idėjas investuojančio rizikos kapitalo fondo vadovas. – Realiame startuolių gyvenime panašių nesėkmių apstu. Ne kiekvienas nuskrenda iki galo. Tačiau labai svarbi ir gera žinia yra ta, kad pradėdamas savo verslą, net jam ir nepasisekus, tikrai nežūsi, o visada turėsi antrą, trečią ir ketvirtą bandymą.“

Pašnekovas pataria verslo kūrimo imtis kuo jaunesniems, net ir neturint pakankamai resursų. Be to, verslininkas pastebi tendenciją, kad pasaulyje daugiau gerai apmokamų darbo vietų sukuria ne didžiosios kompanijos, o būtent smulkusis verslas. Maža to, nuosava veikla suteikia nepriklausomybę nuo daugelio ekonominių faktorių ir kitų aplinkos sąlygų.

Anksčiau M. Glodas startuolius yra sulyginęs su automobilių sportu. Pasak jo, didelėje kompanijoje tarsi važiuojama „Formulės 1“ automobiliu, kur trasa gerai pažįstama, o aplink zuja varžovai – kiti rinkos dalyviai. Tuo metu naujausiomis technologijomis paremtas smulkusis verslas veikiau primena Dakaro ralį – startuoliai jaučiasi lyg būtų vieni dykumoje, kur mato tik savo tikslą ir jo žūtbūt siekia.

Daugiau informacijos apie programą „Kauno startuoliai“ ir konkursui skirtus dokumentus galima rasti www.kaunas.lt/startuoliai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: