Kaunas.lt archyvo nuotr.

Ką daryti, kad Kauno miesto ir viso regiono gyventojai būtų sveikesni? Atsakyti į šį klausimą laikinojoje sostinėje rinksis autoritetingi Lietuvos ir užsienio šalių sveikatos specialistai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patvirtino šiemet rugsėjį Kaune organizuosianti metinę konferenciją „Sveiki Europos regionai“.

Socialiniai ir ekonominiai skirtumai tarp žmonių, per didelis alkoholio suvartojimas ir menkas medicininis raštingumas. Tokias tris esmines nūdienos sveikatingumo problemas įvardijo šią savaitę Lietuvoje viešintis PSO „Sveikų Europos regionų“ tinklo vyriausiasis koordinatorius Frančeskas Zambonas. Diskusijoje su politikais, sveikatos specialistais ir bendruomenių atstovais svečias dalijosi pasauline patirtimi ir aptarė „Sveikų Europos regionų“ programoje aktyviai dalyvaujančio Kauno regiono savivaldybių aktualijas.

„Kaunas visada buvo aktyvus šio tinklo narys. Čia jau dabar aiškiai matomi pasiekimai ir labai svarbu, kad sveikatinimo iniciatyvos nestovi vietoje, bet toliau judama pirmyn. Labai vertiname miesto ir viso regiono indėlį ruošiantis artėjančiai konferencijai ir esame už tai dėkingi“, – susitikęs su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu kalbėjo PSO atstovas F. Zambonas.

Mero visuomeninis patarėjas švietimo ir sveikatos apsaugos klausimams prof. dr. Dainius Pavalkis sakė, kad PSO visam pasauliui diktuoja sveikatos ugdymo madas, nurodo pagrindines kryptis.

„Džiugu, kad Kauno regionas šias tendencijas atitinka ir tomis gairėmis aktyviai seka. Skirtingai nuo ligoninių ar gydytojų asociacijų, čia mes kalbame ne apie gydymo problemų sprendimą, bet labiau apie profilaktiką, sveiką gyvenseną, ligų prevenciją. Saugoti žmones nuo susirgimų, pastūmėti juos į sportą, sveiką bei aktyvų laisvalaikį yra nepalyginamai efektyviau ir netgi pigiau, negu pavėluotai gydyti nuo širdies ligų ar kitų sveikatos sutrikimų“, – akcentavo prof. dr. D. Pavalkis.

Pašnekovas pritarė F. Zambono teiginiams, kad regionų plėtra yra tiesiogiai susijusi su visuomenės sveikata, todėl PSO rekomendacijų įgyvendinimas efektyviausiai veikia būtent regioniniu, o ne nacionaliniu mastu. Kalbėdami apie Kauno regiono perspektyvas, diskusijos dalyviai įžvelgė plačias galimybes bei potencialą gerinant visuomenės sveikatos rodiklius.

Pasak prof. dr. D. Pavalkio, Kaunas gali būti laikomas pradininku imantis ligų prevencijos Lietuvoje. Anot jo, dar sovietmečiu miesto medikai dalyvaudavo tarptautinio lygio profilaktinėse programose.

„Drįsčiau teigti, kad būtent čia buvo duota pradžia visuomenės sveikatos problematikai. Visa tai sėkmingai tęsiasi iki šių dienų. Įkurtas sveikatą stiprinančių ligoninių tinklas, vis daugiau dėmesio skiriama dviračių takų, sporto aikštelių ir stadionų statybai bei renovacijai. Tai yra reikšminga visuomenės sveikatinimo procesų dalis. Esu tikras, kad miesto savivaldybė šių tikslų laikysis ir ateityje“, – teigė prof. dr. D. Pavalkis.

Pasaulio sveikatos organizacijos koordinuojamo judėjimo „Sveiki Europos regionai“ metinė konferencija Kauno regione vyks šių metų rugsėjo 22-23 dienomis.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: