© Manto Zinkevičiaus nuotr.

Visi spėjusieji pamilti serialą „Černobylis“ ar tebeatmenantys kraupius 1986-ųjų įvykius bei visi kokybiško kino gerbėjai sukluskite. Kaune startuoja specialiai šiam, išskirtinį populiarumą visame pasaulyje spėjusiame pasiekti serialui skirta ekskursija „Černobylis. Kaunas“: jos metu bus galima ne tik apsilankyti serialo filmavimo vietose, pamatyti ir pajausti unikalią atmosferą filmo režisierių pakerėjusiose erdvėse, bet ir išgirsti tikras ir dar niekur negirdėtas istorijas iš filmavimo aikštelės užkulisių.

Didžiulį susidomėjimą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje sukėlęs ir milijonus žiūrovų prie ekranų prikaustęs kino projektas „Černobylis“, tikriausiai, pelnytai jau dabar galėtų būti vertinamas kaip vienas iš ryškiausių savo žanro projektų šiais metais. Gegužę pradėtas rodyti HBO mini serialas skrupulingai atpasakoja 1986 m. balandžio 26-osios naktį Černobylio atominėje elektrinėje nutikusią, milžinišką mastą ir tragiškus padarinius Ukrainai ir Rytų Europai atnešusią katastrofą bei itin jautriai atskleidžia skaudžius Pripetės miestelio gyventojų likimus tragedijos epicentre.

Šis serialas sukėlė tikrą susidomėjimo bangą ne tik Černobyliu, bet ir Lietuva bei filmavimo vietomis. Jau dabar, vis daugiau užsieniečių, ypač skandinavų, trykšta noru išvysti siurrealistinį kraštą, kuriame sukurtas „Sostų karus“ serialų reitinge pralenkęs kinematografijos kūrinys. Ir lankosi jie tikri ne žymiausiuose istoriniuose objektuose, bet sovietų gyvenimo būdą primenančiuose butuose, tame laikmety statytuose pilkų daugiabučių kvartaluose, serialo filmavimo vietose ir nori patys patirti, ką reiškė gyventi už geležinės uždangos.

Smalsiausiems – išskirtinis turas į uždarus pastatus Kaune

Žavinga Kauno tarpukario architektūra – Vytauto prospekto atkarpa nuo sankirtos su Laisvės alėja iki „Tautos namų“ – režisieriaus Johan Renck akimis idealiai priminė sovietmečio Maskvą, tad mieste pasirinkta kurti ne vieną sceną. Seni rusiški „Moskvičiai“, „Žiguliai“, „Volgos“, „Zaporožiečiai“ bei pro šalį žingsniuojantys sovietmečiu madinga apranga vilkintys aktoriai traukė kauniečių žvilgsnius 2018-ųjų balandžio ir gegužės mėnesiais kuomet vyko serialo „Černobylis“ filmavimai Kaune.

11

© Manto Zinkevičiaus nuotr.

Visgi, daugelio scenų smalsios praeivių akys taip ir nepamatė – šios scenos buvo filmuojamos atokiose teritorijose, naktį ar apleistuose, uždarytuose pastatuose. Štai šiurpą keliančios Maskvos 6-osios ligoninės bei čia atvežtų Pripetės ugniagesių kančių kadrai nufilmuoti ne kur kitur, o pačioje miesto širdyje buvusiuose KTU 8-tuose rūmuose. Serialo pagrindinio herojaus Valerijaus Legasovo butas sukurtas ir nufilmuotas įspūdingame art-deco name Vytauto pr. 58. Buvusioji Radijo gamykla (Savanorių pr. 66) kino kūrėjams atstojo KGB kalėjimo belanges ir Baltarusijos atominių tyrimų instituto kabinetus.

12

© Manto Zinkevičiaus nuotr.

Įžengti į šias unikalias vietas galės turo „Černobylis. Kaunas“ dalyviai. Apie 2 valandų trukmės ekskursija pėsčiomis leis apsilankyti šiandien apleistuose, rekonstruojamuose ar uždarytuose pastatuose, ekskursijos dalyviams bus atskleidžiamos tikros istorijos tiesiai iš filmavimo aikštelės: kiek kostiumų prireikė filmavimams, koks objektas Kaune serialo režisieriui pasirodė „geresnis nei jis kada galėtų susapnuoti“, ko prireikė sukurti sovietmečiu alsuojantį butą, kaip miesto gyventojai prisidėjo prie serialo kūrimo bei kokių nelauktų nuotykių patyrė filmavimo grupė? Taip pat daugelis kitų pikantiškų istorijų.

Pakerėjo vietos Lietuvoje

Ne paslaptis, kad didžioji dalis populiariojo serialo scenų buvo filmuotos mūsų šalyje: čia esanti Ignalinos atominė elektrinė, miestų architektūra, bei tautos istorinės sąsajos su Sovietų sąjunga lėmė serialo kūrėjų pasirinkimą. Taip gyvenamasis Vilniaus Fabijoniškių mikrorajonas tapo Pripetės miesteliu, atominės elektrinės eksterjeras Visagine įkūnijo Černobylio elektrinę, o Kėdainiuose ir čia esančiame aerodrome filmuotos kai kurios katastrofos likvidavimo scenos. Būtent scena filmuota Kėdainiuose milžinišku greičiu pasklido internete, nes tai – „Černobylis“ plakato vaizdinys. Serialo kūrėjus įkvėpė visos šios mistika alsuojančios vietos, o dabar daugelis jų tampa atviros turistams ir kviečia pažvelgti į Lietuvą kinematografo akimis.

13

© Manto Zinkevičiaus nuotr.

Artimiausios ekskursijos „Černobylis. Kaunas“ vyks lietuvių kalba liepos 7 d. (nuo 12 val.), 8 d. (nuo 17.30 val.) ir 9 d. (nuo 17.30 val.) ir truks 2 valandas. Norintieji gali registruotis į turą pėsčiomis arba keliauti su autentišku autobusu. Būtina registracija el. paštu info@kaunasin.lt arba telefonu +370 61623828, nes vietų skaičius yra ribotas. Daugiau informacijos apie turus bei artėjančias ekskursijas rasite www.visit.kaunas.lt bei „Facebook“ paskyroje „Kaunas In Tourism“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: