KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (MGMF) Taikomosios matematikos magistrantūros studentas Pijus Makauskas kartu su dar keturiais bendramoksliais gavo neeilinį šansą – jis atliko praktiką JAV bendrovėje „ROCK-OIL Consulting Group (ROCG)“.

Bendrovė specializuojasi sustiprintos naftos gavybos (angl. Enhanced Oil Recovery, EOR) technologijos konsultacijose, o jų veikla apima naftos gavybos vertinimą naudojant patentuotus įrankius, laboratorinius matavimus, rezervuarų modeliavimą ir lauko bandomuosius projektus.

Studentai turėjo galimybę susipažinti su naftos industrijos virtuve, pamatyti, kur ir kaip šiame sektoriuje  taikoma matematika.

Makauskas praktikos metu turėjo išspręsti kelias diferencialinių lygčių užduotis ir parengti programinei įrangai „MATLAB“ sprendimo kodus. Pasak studento, praktika praėjo sklandžiai, nors dar ir liko kelios detalės, kurias reikia išspręsti iki rezultatų pateikimo bendrovei.

Pijus Makauskas

Rezultatai – pritaikomi

Magistrantui bendrovė pateikė šešis laboratorinius pratimus glaustame diferencialinių lygčių vadovėlyje. Pasak P. Makausko, šie pratimai yra sukurti patikrinti, ar gerai specialistas yra įsisavinęs medžiagą ir ar jis pajėgus pats spręsti realaus pasaulio problemas.

„Išsprendus ir vizualizavus problemas, man teko jas ir jų mechanizmus detaliai aprašyti ir pateikti trumpą matematinį įvadą bei žingsnius, reikalingus užduočių sprendimui. Stengiausi kuo paprasčiau išdėstyti šią medžiagą ir pateikus vizualizacijas pakomentuoti gautus rezultatus. Visi kodai taip pat aprašyti ir bus taikomi mokant studentus skaitinių metodų ir sprendžiant diferencialines lygtis“, – pasakoja studentas.

JAV bendrovė kuria programinę įrangą, skirtą aprašyti skysčių tekėjimą trūkių tinkluose, pavyzdžiui, naftos prataką uolienose, tad jie nori įvertinti, kurie skaitiniai metodai yra tinkamiausi aprašyti tokiems reiškiniams. Pasak P. Makausko, praktikos metu aprašyti metodai padės praplėsti kuriamos programinės įrangos biblioteką.

Diferencialinių lygčių universalumas

Taikomosios matematikos magistrantūros studentas P. Makauskas universitete studijavo ir studijuoja nemažai skirtingų matematinių modulių, pavyzdžiui,  duomenų analizę, kriptografiją ir kt., tačiau vaikinas visada norėjo sužinoti daugiau apie diferencialines lygtis, suprasti jų sprendimą tiek analitiškai, tiek skaitiškai. Todėl jis džiaugiasi, kad praktikos metu turėjo galimybę dirbti būtent su diferencialinėmis lygtimis.

„Daugelis fizinių procesų yra aprašyti kažkokio dydžio kitimu erdvėje per laiką, pavyzdžiui, kaip mikroschemų įkaitimas, žinant tam tikrus šilumos / vėsinimo šaltinius (PDE). Vertybinių popierių vertės modeliai remiasi stochastinėmis diferencialinėmis lygtimis (SDE) ar net paprasčiausias švytuoklės judesys pirmiausia buvo aprašytas būtent naudojant paprastąją diferencialinę lygtį (ODE). Man tai yra nuostabu ir labai norėjau daugiau pasigilinti  į šią sritį“, – pasakoja studentas.

Ryšių kūrimas

Praktika bendrovėje ROCG magistrantui suteikė progą įprasminti savo gebėjimus ir užmegzti vertingų ryšių. Pasak P. Makausko, bene vertingiausias dalykas įgytas praktikos metu  – tai pažintis su tik šiemet į fakulteto komandą įsiliejusiu mokslininku Mayur Pal, kuris bus studento magistrinio  darbo vadovas.

Kaip teigia pats docentas M. Pal, KTU MGMF studentai daug dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi žinių bei įgūdžių įgyja paskaitų ir seminarų metu, tačiau baigus studijas jiems tenka susidurti su realiomis pramonės problemomis. Galimybė dar studijų metu susipažinti su verslo realybe padeda pasiruošti ateities karjerai.

„Pijus ir dar keturi fakulteto studentai atliko išties aukštos kokybės praktiką, o jų darbo rezultatai sukurs vertę ROCG. Tikimės, kad šios praktikos atvers kelią būsimam bendradarbiavimui su ROCG ir ateinančiais metais“, – apie praktikas JAV bendrovėje pasakoja dėstytojas.

Praktiką ROCG taip pat atliko KTU MGMF Taikomosios matematikos bakalauro studentai Rimantas Paulauskas ir Laurynas Veščiūnas, magistrantai Dovydas Lugas ir Gedmantas Čepkauskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: