Organizatorių archyvo nuotr.

Vos 15-os onkologinių ligų gydyme revoliuciją sukėlęs moksleivis Jack‘as Andraka įsitikinęs – naujausi atradimai glūdi internete ir net pasaulį keičiančių idėjų gimimas nepriklauso nuo žmogaus amžiaus. Prieš tampant medicinos istorijos dalimi, jo sukurtą testą, kuris vos per 5 minutes gali diagnozuoti ankstyvas kasos, kiaušidžių ir plaučių vėžio stadijas, atmetė beveik 200 mokslininkų! Kitą savaitę šis atkaklus jaunasis genijus savo novatorišku požiūriu, kad šiuolaikiniame pasaulyje išradimai gali gimti tiesiog naršant internete, dalinsis progreso konferencijoje LOGIN.

„Internetas suteikia galimybes inovacijoms gimti bet kur. Žinoma, visada bus tokių, kurie galvos, kad tik žmonės su išsilavinimu ir aukštais moksliniais laipsniais gali skaityti ir suprasti mokslinius žurnalus, ar kad vertingos yra tik tos idėjos, kurias šie žmonės sugalvoja, – sako jaunasis mokslininkas bei vienas jauniausių progreso konferencijos LOGIN 2014 dalyvių Jack‘as Andraka. – Moderniame, interneto sujungtame pasaulyje, kuris keičia žaidimo taisykles, daugelis žmonių gali mokytis, kurti inovacijas, nepriklausomai nuo jų išsilavinimo, užimamos padėties ar turimo laipsnio“.

Jaunąjį kūrėją į kasos vėžio tyrinėjimus pastūmėjo nuo šios ligos miręs artimas šeimos draugas. „Buvau labai prislėgtas ir sutrikęs, tad pasinėriau į internetą ieškoti atsakymų – tuo metu net nežinojau, kas yra kasa. Perskaitęs daugybę įvairiausių straipsnių apie vėžį supratau, kad galiu kažką pakeisti“, – apie unikalios idėjos gimimą pasakoja J. Andraka. Atkaklus moksleivis į tyrinėjimus gilinosi tol, kol galiausiai pats atrado būdą, kaip nustatyti kasos vėžį dar ankstyvoje stadijoje. Testui atlikti jis sumaišė į mezoteliną reaguojančius žmogaus antikūnius su viengubais anglies nanovamzdeliais, kurie naudojami filtravimo popieriaus gamyboje. Tokiu būdu J. Andraka sukūrė naujovišką popierinį jutiklį, kuris vos per 5 minutes atranda kasos, kiaušidžių ir plaučių vėžį. Šis jo atradimas gali būti naudojamas kiekvienuose namuose – tereikia ant specialių juostelių užlašinti kelis lašus kraujo.

Savo atrastą metodą jaunuolis pateikė beveik 200-ams mokslininkų, iš kurių tik 1 – Džonso Hopkinso universiteto patologijos ir onkologijos profesorius Anirban‘as Maitra – sutiko atlikti tyrimus, patvirtinančius atradimą. Visi kiti moksleivio pasiūlyta idėja nesusidomėjo arba atmetė. „Manau, mano prašymas buvo atmestas dėl daugelio priežasčių, tačiau amžius buvo viena iš svarbiausių – tada buvau vos 14 metų, o laboratorijose dažniausiai leidžiama dirbti tik nuo 16-os“, – pasakoja J. Andraka. 2012 metais vėžio tyrėjo išradimas buvo apdovanotas didžiausio pasaulyje jaunųjų kūrėjų konkurso „Intel Science Fair“ pagrindiniu 75 tūkst. svarų vertės prizu.

J. Andraka įsitikinęs, jog sunkus darbas tampa lengvu tuomet, kai jis teikia malonumą: „Tereikia atrasti tai, kur susikerta talentas ir aistra – tuomet belieka tik toliau plėtoti šį tandemą“. Šiuo metu J. Andraka dirba su paauglių komanda „Gen Z“, siekiant laimėti apdovanojimą projekte „Qualcomm Foundation Tricorder XPrize“ bei toliau tyrinėja savo atradimą ir tikisi, kad greitu metu jo produktas – naujoviškas popierinis jutiklis vėžio diagnozavimui – pasieks parduotuves ir padės išgelbėti daugybę gyvybių.

Kaip į dienos šviesą „ištraukti“ inovatorių, glūdintį kiekviename iš mūsų, Jack‘as Andraka pasakos progreso konferencijoje LOGIN, balandžio 10-11 dienomis, parodų ir konferencijų centre „Litexpo“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: