Organizatorių archyvo nuotr.

Pasaulyje egzistuoja labai daug įvairių instrumentų. Žinoti apie kiekvieną iš jų – itin sudėtinga, todėl nenuostabu, jog kai kurie žmonės nėra girdėję apie kalimbas. Visgi, šis muzikinis instrumentas vis labiau populiarėja ir Lietuvoje. Kalimbos dažnai patinka ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams. Kartais tai tampa pirmuoju instrumentu, kuriuo žmonės pradeda savo muzikinį kelią. Kalimbos pasižymi unikalumu ir ganėtinai paprastu naudojimu. Labai dažnai šios pasitelkiamos įvairiuose terapiniuose užsiėmimuose. Visgi, egzistuoja gerokai daugiau faktų, kuriuos pravartu žinoti apie kalimbas. Taigi, aptarkime šio instrumento naudojimo ypatumus kiek plačiau. 

Kas yra kalimba?

Kalimba – tai muzikinis instrumentas kilęs iš Afrikos. Dažniausiai jo gamybai naudojamas kokosas ir mediena. Kalimbos pasižymi unikalumu, mat šį instrumentą galima suderinti pagal norimą skalę. Be to, juo nesunku groti, todėl tai daryti sugeba praktiškai kiekvienas. Kalimbos taip pat yra lengvos, tad jas išlaiko net vaikai. Tai instrumentas, kurio dėka galima smagiai improvizuoti ir išgauti netikėtą skambesį. Kaip jau minėjome kiek anksčiau, kalimbos dažnai pasirenkamos pradedant muzikanto kelią. 

Kur šis instrumentas naudojamas?

Kalimbos dažnai naudojamos įvairiuose meditacijos arba muzikos terapijos užsiėmimuose. Teigiama, kad šių skleidžiamas garsas padeda atsipalaiduoti tiek fiziškai, tiek emociškai. Kita vertus, instrumentas taip pat tinka individualių muzikinių įgūdžių lavinimui. Kaip jau minėjome kiek anksčiau, šiuo nesudėtinga groti, todėl tai puikus pasirinkimas kiekvienam – tiek suaugusiam asmeniui, tiek vaikui. 

Ką dar reikėtų žinoti?

Nors kalimbas galima suderinti pagal individualius poreikius, populiariausiais variantais išlieka DO mažoro arba LA minoro skalėje esantys instrumentai. Visgi, pasirinkimo gausu ir daugiau. Svarbu paminėti, jog pačios kalimbos tarpusavyje skiriasi gamybos medžiagomis, dydžiu bei klavišų kiekiu. Pavyzdžiui, didžiausi variantai kartais turi net 18 ar daugiau klavišų. Visgi, populiariausios kalimbos turi vos 8. Kita vertus, kaip jau minėjome kiek anksčiau, kartais šie instrumentai tarpusavyje skiriasi ir gamybos medžiagomis. Kai kurios kalimbos gaminamos iš bambuko, plastiko ar metalo. Taigi, pasirinkimo ir įvairovės tikrai netrūksta.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: